自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個仔仲有一個星期就三個月,想問他三個鐘內要食10安奶先肯瞓,但唔係一次過食,通常分兩次或三次食,三個鐘內食會唔會太多呢?

平時每日食四餐
第一餐食三至四安
之後個二餐就五安
瞓覺前最後個餐八至十安

我驚他會食滯,唔俾他食,又唔會瞓覺,係度扭計,但一次過俾他食十安又好似唔係甘好,他又唔會食到甘多。

我想請各位做媽媽的,我應該點做好?
由他安放現狀?而家係我媽媽同我湊
有時會攪到凌晨一點幾先有得瞓,我唔想他老人家太累,想仔早一點瞓。
有咩方法可以調節下瞓覺前個一餐會食好d呢?定唔好理去,會不會大個左會自己變返正常點呢?

求大家俾d意見,我呢個新手媽媽

大宅

回覆樓主

三個月可能係增長期,食得訓得柯得我會由佢。
訓教要慢慢調教番早啲訓會對腦部發展好。
試下每晚差唔多時間就關燈開暗燈,臨訓前做指定動作,例如摸住頭仔哄佢訓,等佢知道係時候訓教。
利申:我都係新手媽媽

公爵府

回覆樓主:

有冇用安撫奶嘴?bb可能係想啜,唔係肚餓,食咁多好易噴射式嘔奶

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

佢唔食夜奶,夜晚果餐咪俾佢食多d law。

「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

大宅

回覆樓主

大細餐差太多
定時定量 每餐唔好飲超過30分鐘
先三個月 一日四餐少咗d
不要害怕比奶嘴
要滿足佢口慾及安全感
先會穩定好湊

伯爵府

回覆樓主

即係全日得23,24安?好少喎,點會滯呀

男爵府

回覆樓主:

比奶啜!只係訓教想啜野!

男爵府

回覆樓主:

比奶咀!只係訓教想啜野!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dessertwing 發表於 18-4-26 02:09
我個仔仲有一個星期就三個月,想問他三個鐘內要食10安奶先肯瞓,但唔係一次過食,通常分兩次或三次食,三個 ...

似我女,我女一個月大,初生B本來每餐食4安。點知佢食完10點果餐唔訓,仲大喊,我地冇辦法,聽我媽意見,試餵多4安比佢,都驚驚地但佢又食晒喎,跟住佢就一直訓到第二朝7點。自己介左夜奶唔食!從此我地每晚餵多d,正式介埋夜奶,我地就有覺好訓了。

男爵府

dessertwing 發表於 18-4-26 02:09
我個仔仲有一個星期就三個月,想問他三個鐘內要食10安奶先肯瞓,但唔係一次過食,通常分兩次或三次食,三個 ...

食多d 飽先會訓覺

子爵府

畀面勳章

每個小朋友食量唔同, 以我自己啲小朋友為例, 其中一個都係兩三個月大開始每餐食十安, 另外個D就由BB到兩歲每一餐食唔多過5安,其實bb有返甘上下大佢知道乜嘢係肚餓同飽,佢食得落先會食,只要冇食完之後嘔返出嚟就ok!

不過你個bb全日計嘅奶量太少, 始終bb食得夠飽瞓覺先會安穩, 如果平時嘅奶量增加唔到嘅話,或者你可以考慮日頭嘅時候增加一餐, 咁就唔會臨瞓前先至食得特別多。。。。

其實只係得兩三個月大個bb食六餐都唔算多, 可況你bb每餐食咁少仲要得四餐。。。。

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

三個月,一日食四餐好少喎,我b細時,每餐七安奶!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

三個月,一日食四餐好少喎,我b細時,每餐七安奶!
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

別墅

emimi 發表於 18-4-26 04:01
有冇用安撫奶嘴?bb可能係想啜,唔係肚餓,食咁多好易噴射式嘔奶

甘他暫時都無試過噴射式噴奶

別墅

歐買尬 發表於 18-4-26 05:55
大細餐差太多
定時定量 每餐唔好飲超過30分鐘
先三個月 一日四餐少咗d

我其實唔想俾奶咀他,我怕難介

別墅

ivycwl 發表於 18-4-26 07:04
即係全日得23,24安?好少喎,點會滯呀

其實奶量係全日甘計

別墅

tester5 發表於 18-4-26 07:12
似我女,我女一個月大,初生B本來每餐食4安。點知佢食完10點果餐唔訓,仲大喊,我地冇辦法,聽我媽意見, ...

即係你個女而家,keep住都係瞓前個餐都係要食八安先肯瞓?!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

你試下臨瞓嗰餐開杰啲支奶,我會加多殼奶粉,等佢飽肚啲

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

dessertwing 發表於 18-4-26 09:35
即係你個女而家,keep住都係瞓前個餐都係要食八安先肯瞓?!

我女好大個了,佢1個月大後就自己介夜奶。臨訓食足兩餐,訓個大覺到朝早自然醒。

別墅

caliamama 發表於 18-4-26 07:13
每個小朋友食量唔同, 以我自己啲小朋友為例, 其中一個都係兩三個月大開始每餐食十安, 另外個D就由BB ...

暫時都無試過吃得太多嘔奶。
平時都係喊先俾奶,試過係他未喊淨係瓜瓜嘈的時間俾,會食好慢同有d唔願食,所以如果加多餐即係,係他未未餓就俾他食,未必會吃

其實嚴格來講,應該係有五餐,因為瞓前個餐係有兩餐,只不過係,呢兩餐密到好似變左一餐甘

首頁

尾頁

跳至