自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

凍奶茶少奶 發表於 18-5-1 23:07
咁叫佢阿媽上丫嘛

大宅

回覆樓主:

我仲係學生時,每次佢發爛炸,都係提起錢。但本身件事同錢無關係。

啱啱新年親戚問我幾時會嫁人。
阿媽0.01秒即答: 唔好呀,無得收家用呀!

不過對比起樓上幾位jm的娘親,我的娘親算正常。

伯爵府

淘心 發表於 18-5-1 22:45

隔離正好有個post 正好相反。有班家長,認為子女唔可以計較。

其實子女……有心有眼感受,親情如何,大家知。
成日見到D人孝順父母,父母都是好的。
那些有兒有女的孤獨老人,係仔女成長生活上都係有D缺失或家庭問題。

禁止訪問

大宅

我阿爸有好多好多關於錢o既例子。

一、
做女o個陣我比o既家用係人工o既一半,o個個係人工未計MPF o既數o既一半。因為我返工近屋企,我可以返屋企食lunch,夜晚放工多數都係o係屋企食。同d 同事傾開計講開比家用先知,原來佢地比好少,比得$2-3000, 因為一來佢地住得遠,使費大。佢地加o左人工都唔會同阿爸阿媽講,驚要比多d 家用。但係我每次加人工或者出bonus都一定會講,自動加碼。但係我阿爸就話:「其實你以為你比一半好多錢?你比呢錢咪又係用番o係你身上!你兩餐o係屋企食,o係屋企用o既水電,你個床位呢筆錢用番哂o係呢度。你拎呢筆錢出去都唔夠你租地方住,唔好以為你比好多屋企,其實d 錢用番哂o係你自己度o架咋!」雖然佢係冇講錯,但係我又冇講過話我比好多... 使唔使咁講野...

二、
前幾年我嫁o左去外國,兩年之後做埋ftm,冇收入。o岩o岩嫁過o黎o個陣我阿爸講得好好聽話就算我而家個個月冇比家用都唔緊要,最重要見到我幸福快樂。

雖然我冇收入,唔可以好似以前做女o個陣個個月有家用比佢地,但係我大時大節例如生日、父母親節、新年、中秋呢d 節日我地都一定做足禮!每年做禮各樣我地都比到萬幾蚊港紙。我老公係竹昇仔,打工仔一名。佢屋企不嬲冇呢種文化,因為6299 唔需要d 仔女咁做,淨係希望佢地照顧到自己就得。所以當初我都花o左唇舌同我老公講,我地香港係要做禮表孝心o架。佢都好好,肯配合,年年都做足。我呢度識o既香港媽媽,佢地兩公婆都有做野,唔止個個月都冇家用比屋企人,就連大時大節都唔會做禮。
我老豆之後愈諗條氣就愈唔順,佢由開頭平心靜氣話我,到後來我返親香港佢就手指指指住話我而家個個月都冇錢比佢,跟住話:「我唔想第時我地兩腳一伸你先o黎後悔!我同媽咪商量過(其實邊有得商量,我阿媽根本冇say... 咪又係得我老豆話哂事!),o係將來我地留比你o個筆錢度扣起廿幾萬,當係你廿年o黎每個月比2,000蚊家用我地。」我冇所謂,反正d 錢根本唔屬於我,佢比我我當有份bonus,冇o既話我一樣咁生活。唔明點解佢提完一次又一次。

我都唔知佢呢d 算唔算發錢寒,但係佢超緊張錢係事實,同埋好緊張回報。佢好肯使錢o係我地身上,但係佢好緊張回報。當個回報達唔到佢期望o既,佢就會好谷氣。其實佢地o既經濟狀況非常好,年年都去旅行,唔係大陸團,係真係去歐洲去澳洲o個d。我知佢愛我地,但係佢o既方式都係用錢去衡量,佢會成日提住用o左幾多錢o係我地身上,個銀碼愈大就即係愈愛我地。好古怪o既思想。

大宅

回覆樓主

點解我覺得好似通常都係呀媽貪錢過老豆?不過覺得如有衰老豆,就會係超衰個D。

唔係曬,但睇左咁多bk post,有時真係唔難怪有D仔女對自己父母差。我真心感慨感恩自己父母好好,覺得自己好幸福。父母唔會奉止我要比錢佢地,係呀媽有時都會同人比較,但佢都唔會強迫,爸爸係好錫我,只會擔心我生活。

我希望以後唔需要同仔女講錢

珍珠宮

月見草 發表於 18-5-1 23:33
你99好叻呀!
Financial analyst!
我都覺

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

娘講既好普通「阿邊個俾幾多家用」、「我地以前俾大部分人工返屋企」
人地阿娘講既⋯⋯拎起電話第一句「出左糧未」「點解你返左咁耐工都無錢」「問親你拎錢都話無錢」
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

xavier327 發表於 18-5-1 05:07
事件二,阿媽打痳雀輸咗錢,我趕住返工(夜班,要返shift),佢打俾我問我有無一千蚊係身?我話無呀。即俾佢 ...

你講開人情,我o係頭先個post都漏o左講。我阿爸一定一定要我比哂人情佢,一個仙都唔比我,其實應該係親戚o個d 歸佢,朋友o既就歸我。但係算啦,我之後嫁到去外國已經冇收入比佢,何況佢地養大我,我都唔計喇。但係佢數人情o個陣一路數一路嘈話呢個比得少,o個個又比得少,總數有成11萬。大佬呀,你估你個女我係徐子淇咩... 跟住又係咁話佢買比我d 金器成6萬幾蚊,佢地收番d 人情其實實收唔係多,又彈我老公比d 禮金少。當年我老公比5位數全8其實已經好多o架喇。
到我家姐前年cancer走o左,搞完喪禮收番d 帛金,我話不如以家姐名義捐一部份比癌協,幫助有需要o既家庭同病患,當幫家姐同我地一家積下福啦。佢一句得埋o黎:「你都傻o既!你估我地收番好多呀?況且癌協實際上冇幫過我地囉。」我唔明點解可以咁樣講野?我地家人因為癌症走o左,自己都明白o個種切膚之痛,咁平時就唔好懶係好心話自己捐錢比呢度o個度啦!實收帛金有成13萬,家姐喪禮都係使o左7萬咋!又唔係叫佢捐好多,捐一萬佢自己都袋5萬啦!

所以好同意你講最尾o個句,有我老豆做反面教材,我唔會咁樣對我個仔!
總之佢永遠嫌錢少... 好煩!

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

chingmon 發表於 18-5-1 23:02
但係呢個道理係老公對老婆身上又通喎。

你真係咁諗?
佢俾晒d$你等如佢愛你?

寶石宮

2023年兔年勳章

KTKTKT5 發表於 18-5-1 13:11
我亞媽:

我七至十歲嗰陣:

大宅

KTKTKT5 發表於 18-5-1 13:11
我亞媽:

我七至十歲嗰陣:

我呀媽喺我讀書時已經不停講第日揾到錢要俾一半屋企

男爵府

BK Milk勳章

.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

ccaa 發表於 18-5-1 17:38
我聽我老公講佢地以前出嚟做野係全份糧比晒我奶奶再由我奶奶每星期比返小小佢地做零用,我聽到都嚇親唔係呀 ...

幾耐之前嘅事

男爵府

月見草 發表於 18-5-1 23:12

呢個就係我的寫照,父母養我廿年唔夠,我一出去做嘢,我亞媽 ...

好多亞媽係咁,特別係無返工那批。 今時今日的FTM, 日後也是這樣吧。

男爵府

回覆樓主:

這裡幫父母說話那批,大慨希望也可在子女身上挖取金錢吧。

侯爵府

回覆樓主

你呀媽好貪錢,我父母唔會咁,我有家庭,父母仲叫我地唔洗比家用

大宅

honeyjerry 發表於 18-5-1 15:20
親生仔,不如近身錢。
不過可幸係,唔係我父母咁同我講。

我都聽過一句類似既:唔同你講錢,唔同通同你講心咩!(好在唔係自己父母講出口)

子爵府

回覆樓主

睇完覺得自己好幸福
由10年前出黎做嘢到而家爸媽都無要求過俾幾多家用
我加人工都唔會自動講
早幾年自發性加家月,因為物價都貴左好多

間唔中俾茶錢父母
佢地仲好開心

真係要惜福

伯爵府

回覆樓主

我父母體諒我,無要我比家用過時過節生日我都會買禮or$比佢地

首頁
23456...7

尾頁

跳至