自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

蘋果mama 發表於 18-5-1 23:39
我阿爸有好多好多關於錢o既例子。

一、
曾經, 有位長輩同我講過 (佢其實唔係等錢使, 唔使仔女養都生活得好好), 佢要仔女俾家用(仔女都喺外國, 女嫁鬼仔, 外國唔興養父母),
係當有朋友問 仔女有冇俾家用時, 佢都可以大大聲答有(面子問題掛)。
佢話, "我唔使話俾人哋知我俾幾多o架, 500又好, 1千有好, 有俾就得啦..."
可能你爸爸都係呢個心態, 阿女嫁咗仲有養佢先有飛士。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

跳躍精靈 發表於 18-5-2 09:27
唔係你估

其實佢唔講錢以外,做人係不過不失

可能佢既安全感係喺錢上先搵到!

蘋果mama    發表於 18-5-2 11:16
放下自在

翡翠宮

唔該, 唔好再為呢D貪錢父母搵藉口啦,
真係拜託哂
我屋企都有一位
錢極貪, 不過藉口係幫你儲
不過從來未見過
聞都未聞過
以前出糧交家用O個日先有留湯比你飲
遲一日已經有說話聽 (係公司遲唔係我遲)
一早要求一半最少
所以我早早搬走,
亦絕對無比一半
我知佢夠洗夠食就OK
睇醫生我直接比錢診所
我由中五開始已經無用過佢地錢, 除左訓自己既位同埋用佢既utilities
一路都係自己返parttime供自己讀書/食飯

阿媽係女人, 女人搬龍門最叻, 睇BK已經知

大宅

ccaa 發表於 18-5-1 17:38
我聽我老公講佢地以前出嚟做野係全份糧比晒我奶奶再由我奶奶每星期比返小小佢地做零用,我聽到都嚇親唔係呀 ...

同我呀婆一樣呀!我亞媽話佢仲會走到亞媽做果間工廠問佢D工友幾時出糧喎!

翡翠宮

淘心 發表於 18-5-1 22:45

隔離正好有個post 正好相反。有班家長,認為子女唔可以計較。

最Q憎o個D帖, 痴線
最好仔女唔好郁成世跟實
生養死葬仲要成家一齊住家和萬事興
仔女唔洗有人生
仔女既人生就係延續父母既夢

仲有最恐怖既咒語係: 家用係我幫你儲錢
教仔女識理財,而唔係幫佢儲囉唔該

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

mini1204 發表於 18-5-2 10:19
唔該, 唔好再為呢D貪錢父母搵藉口啦,
真係拜託哂
我屋企都有一位

呢到仲有媽媽日後會咁對仔女架!自己懶惰,靠屈仔女錢生活。

別墅

係咪獨生就唔同
兩老都係問你錢夠唔夠使 未來都係留底畀你

大宅

chiliwu 發表於 18-5-1 21:00
曾經, 有位長輩同我講過 (佢其實唔係等錢使, 唔使仔女養都生活得好好), 佢要仔女俾家用(仔女都喺外國, 女嫁 ...
係!佢好講面子,所以有人問o個陣佢同人講話我每個月比一萬蚊家用佢...

chiliwu    發表於 18-5-3 09:32

男爵府

2018復活節勳章

我父母反而無講d咩~
我有一段時間好憎我姑姐姑媽
講到自己以前搵幾多 俾晒幾多 自己留返300傍身

我讀書果時已經有做pt
summer 果時多班~ 我可以有6-7k
我都俾一半

我姑姐姑媽重可以俾說話我聽
返工返學唔洗車錢? 唔洗食飯?

另一個就係我99 無野做~ 但佢從來唔會煮飯
就算煮都只係煮自己 我c6同細佬都係叫外賣~
有時重要幫99買埋

果時我地儲緊錢結婚 99突然要c6加2k家用
因為佢月尾無錢買藥
但其實佢d錢拎晒去買晒佢自己d袋 衫鞋
聽完真係好嬲~
因為我99 係家用收足~ 但咩都唔做~

禁止訪問

琥珀宮

我好記得當年有個小學同學,佢有次大大聲講,我大個咗自己搵錢自己駛,唔會俾錢養父母,老師問佢點解,佢話佢無責任養父母,養父母的責任係佢阿哥同家姐,當年係小六,我覺得一個小六生可以有此想法,真犀利

子爵府

回覆樓主:

我岩出黎做野,我老母同我講阿邊個師奶個囡真係叻,做啤酒小姐一粒鐘100蚊。佢話叫個師奶介紹我去做。我話要比人摸喎,我老母就話你睇你個樣先啦鬼都唔摸你,怕咩
一到出糧果日比錢佢就企隔離,應該要比3分2喎(果時搵6千即比4千佢),其實我已經比2500接近一半。不停起耳仔邊依依俄俄幫我計每日用左幾錢,應該有幾多剩就可以全數比哂佢。
同佢講供保險,佢話曬埋d無謂錢,d錢比哂佢管就可以。我同家姐話咁老左病左無錢點算,佢話咁你地到時靠政府羅

子爵府

回覆樓主:

不過我老母都明言最憎細路仔。生黎只為大左攞錢

珍珠宮

淘心 發表於 18-5-1 22:45

隔離正好有個post 正好相反。有班家長,認為子女唔可以計較。

好想見識吓嗰個post, 請問可唔可以講下titl
e, thx

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我媽冇特別講過要我俾幾錢佢, 但就好鍾意講某幾個親戚個女嫁得富貴, 帶契外家全家富貴, 雞犬升天
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

回覆樓主

阿媽對我嘅暗示不嬲都好有技巧(因為我實俾,爭在個銀碼幾多)但令我最唔開心嗰次係同c6拍拖穩定後就耐唔耐話同我煲下「冇米粥」到時要幾多禮金同幾多酒席又話女仔最矜貴就係第一次結婚同生仔,一定要搞得好好睇睇禮金會全數用嚟買嫁妝俾我,酒席收禮佢袋晒其實我冇諗過要佢俾乜買乜嫁妝因爲細個成日鬧我、話唔會旨意我任何嘢,依家又多多要求令我覺得好似有利用價值咁⋯⋯

男爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我阿媽知我幾號出糧,第二日一早就問我拎家用,有時真係會唔就得㩒,話放工比,Lunch 會提你㩒錢。都會講阿婆以無工廠門口等比家用。
2老都成日話,邊個堂妹同父母去旅行,邊個比錢父母去旅行...我次次都講,咁你幾時請4大長老去旅行,你都唔請,仲咩要我請你去?
成日話養到咁大,比家用應份,但自己都無比4大長老。

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

買間屋俾佢個仔

大宅

回覆樓主

睇完咁多JM分享,慶幸自己雖然長大於單親家庭,媽咪一個捱大兩個但由我獨立開始,媽咪就不收我家用,只係話要我自己儲蓄,佢自己有收入不想我辛苦:mother:當然我也會識做,過年過節過生日都封大利是俾佢

大宅

回覆樓主:

一聽到阿媽話隔離屋個阿太話自己仔女俾幾多錢家用,我就會同佢講,唔好信,呢d阿太昨大,等你地羨慕佢,滿足佢自己既虛榮心。唔好中計呀,阿媽。

首頁

尾頁

跳至