自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主

我媽唔算太發錢寒,但頗為計較貪心,佢係好傳統養兒防老,認為生女養大佢就係非常偉大(但佢又唔係用心),所以佢曾經同我講(我當時已經結婚有自己家庭),你賺嘅錢係屋企(娘家)嘅錢;所以俾家用之餘,佢買乜如冼頭水,唇膏,skincare 佢旨意我買,所以我唔會同佢shopping ,feel到佢我買野俾自己佢就酸溜溜,可能佢覺得我賺嘅錢係佢嘅,所以佢覺得我買野俾自己係駛梗佢D錢掛!

但最嬲係佢對我細佬態度截然不同,好considerate, 唔會叫細佬買野俾佢,佢覺得細佬賺錢辛苦喎,咁我唔係咩?

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

從來唔信中國人父母是好父母。十個著九個為攞子女錢,才生育。

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

jodyfan 發表於 18-5-3 08:14

唔係呀!我今晚今日比家用呀娘,佢都話唔使比,佢有,會借D意比返我

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

八婆仔@ 發表於 18-5-3 08:21
唔係呀!我今晚今日比家用呀娘,佢都話唔使比,佢有,會借D意比返我
...

咁你娘咪係第十個,妳好幸福囉。

琥珀宮

跳躍精靈 發表於 18-5-1 14:17
我最深最深印象,呢世唔會唔記得:
係茶餐廳,食緊下午茶餐,佢用最平淡最坦然的語氣同我講
「遲d我可能要 ...

真陰公

琥珀宮

jodyfan 發表於 18-5-3 08:14

養兒防老根本係利益關係

琥珀宮

蘋果mama 發表於 18-5-1 23:39
我阿爸有好多好多關於錢o既例子。

一、

其實字裏行間都覺得你爸錫你,但可能人老左冇野做太得閒諗埋一邊,多d同佢講下電話whtapp,講真一個月一二千,半年或一年比一次可以嗎?其實都係循例姐,起碼佢個心舒服d

琥珀宮

Winnie_1210 發表於 18-5-2 13:55
阿媽對我嘅暗示不嬲都好有技巧(因為我實俾,爭在個銀碼幾多)但令我最唔開心嗰次係同c6拍拖穩定後 ...

以前有個同事結婚請飲,同佢算熟,佢呻又係禮金要全數比晒阿爸,我話咁未好甘,佢話冇辦法,佢好細個時佢爸已經係咁講

珍珠宮

淘心 發表於 18-5-1 22:45

隔離正好有個post 正好相反。有班家長,認為子女唔可以計較。

睇左嗰post, 嘩! 經典!!

大宅

mandy952 發表於 18-5-2 20:02
其實字裏行間都覺得你爸錫你,但可能人老左冇野做太得閒諗埋一邊,多d同佢講下電話whtapp,講真一個月一二 ...

佢唔係老o左先咁,佢一向都好緊張錢。我知佢係錫我,但係如果用錢o既多寡去衡量有幾錫我o既話我就唔係太接受,可唔可以關心我多d?
佢話o係留比我筆錢度扣起廿幾萬當每個月比佢o既家用,咁就叫我唔使比。其實我大時大節做足禮,我唔係完全冇比錢佢o架,我每年呢d 加加埋埋都比差唔多二萬o架。同埋我日日都有同佢whatsapp,一個禮拜skype一次,我唔係對佢置之不顧。

琥珀宮

蘋果mama 發表於 18-5-7 23:37
佢唔係老o左先咁,佢一向都好緊張錢。我知佢係錫我,但係如果用錢o既多寡去衡量有幾錫我o既話我就唔係太接 ...

咁始終你唔係佢身邊,冇咩安全感囉,其實無論大人定細路都要安全感,調轉睇佢緊張錢總好過d公公婆婆走去咩呃人養生店比少少野就幾萬元。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最近同學媽咪係fb 鬧佢阿媽發錢寒

一連2日朝早都係fb 鬧個阿媽

我好有興趣知發生乜事
大家會去到咩程度先會係fb咁鬧自己阿媽?

子爵府

LedTV 發表於 18-5-8 01:55
最近同學媽咪係fb 鬧佢阿媽發錢寒

一連2日朝早都係fb 鬧個阿媽

一定係好過份 ,因為我老母都好衰 ,我試過喺facebook 忍唔住用暗語鬧佢 當然佢唔係facebook嘅friend list裏面

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

我媽從來無講過阿邊個邊個比幾錢家用
佢只會貪心我地唔夠錢用

同怕我細佬比人呃錢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

阿媽:老左做唔到時係靠你地養架勒,以前我湊你地幾辛苦呀(下刪一百字),而家周身病病(下刪一百字),你地養返我都好應該啦,以前食又唔捨得食...(下刪一百字)

我爸同我媽係離左婚的,有次講起牙,佢連佢自己棚牙唔好都話關我阿爸事,話因為以前捱得辛苦,我阿爸真係躺著也中鎗...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

jodyfan 發表於 18-5-3 00:33
咁你娘咪係第十個,妳好幸福囉。

咁我都好好彩,4大長老都係第十個

男爵府

豬C9 發表於 18-5-2 13:28
我岩出黎做野,我老母同我講阿邊個師奶個囡真係叻,做啤酒小姐一粒鐘100蚊。佢話叫個師奶介紹我去做。我話 ...

哈哈哈
我亞媽重勁!叫我落佢朋友個仔開既酒吧陪唱陪飲!咩崔波波果d明星成日去,叫我去識有錢仔

由細到大不停叫我選港姐,要請工人司機比佢

大宅

回覆樓主

你食我,住我,著我既!!

首頁

尾頁

跳至