自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

回覆樓主

樓主揀嘅磚都幾大塊,應該間屋都過千呎
想請教你係有theme ,搵designer 出哂圖先,再係d清貨磚裏面揀合適的,定係揀哂磚,再搵合適的設計丶傢俬㗎?

水晶宮

MerryMe 發表於 18-5-2 00:03
樓主揀嘅磚都幾大塊,應該間屋都過千呎
想請教你係有theme ,搵designer 出哂圖先,再係d清貨磚裏面 ...

2次全爆都無請designer

我會揀磚跟住先考慮其他設計,咁樣靈活d

d磚其實好百搭

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

ash_yehyeh 發表於 18-5-1 15:09
重要嘅事情要講3次:

要買清貨價款!

請你繼續分享呀。遲些我要裝修,好有用

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

一堆資料

公爵府

VVBan 發表於 18-5-1 15:44
請問點分一線大牌子?

我朋友做裝修,就有同我咁講,真正意大利磚唔係2,3百蚊塊果d,2,3百蚊果d都係大陸做,真正意大利磚係6,700蚊起一塊
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

水晶宮

shop_baby 發表於 18-5-2 09:26
我朋友做裝修,就有同我咁講,真正意大利磚唔係2,3百蚊塊果d,2,3百蚊果d都係大陸做,真正意大利磚係6, ...

要睇size
60x120cm先會係你講呢個價錢

d細磚面價去唔到咁高

王國長老

王國長老

回覆 ash_yehyeh 的帖子

我上年裝修睇中意大利磚,唔好話清貨,同佢講價都唔肯減呀,係最後落單終於九折咗,不過意大利磚果然好正,裝修師傅衰到用洗石水洗佢表面,最後都救返,如果係大陸磚應該報銷
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

寶石宮

2023年兔年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-5-1 15:09
重要嘅事情要講3次:

要買清貨價款!

男爵府

清貨會唔會數量唔多呢?又或者有瑕疵先平咁多

水晶宮

王雨瑩 發表於 18-5-2 10:09
清貨會唔會數量唔多呢?又或者有瑕疵先平咁多

要睇樓款
有d賣剩1000呎,有d賣剩200呎,200呎做廚房/廁所應該夠曬

至於次貨,應該唔會。磚鋪出貨前有倉satff 大概check咗,ok先送貨

但係送貨途中有少少磞,係正常,裝修師傅自己會識得就

水晶宮

edea 發表於 18-5-2 09:56
回覆 ash_yehyeh 的帖子

我上年裝修睇中意大利磚,唔好話清貨,同佢講價都唔肯減呀,係最後落單終於九折咗 ...

所以最重要嘅係師傅

師傅麻麻地,靚料都被浪費

王國長老

王國長老

ash_yehyeh 發表於 18-5-2 10:20
所以最重要嘅係師傅

師傅麻麻地,靚料都被浪費

係,一講又一肚火,有啲磚撞崩角照鋪,鋪又鋪到好怪,走廊打斜鋪,客廳就正常打橫鋪,交接位好奇怪,仲有係磚我哋出去旺角買,叫佢數吓要幾多,第一次就數得太少,唔夠磚鋪,我哋又要再出去補貨,第二次佢又講得太多,結果剩好多磚,啲磚好貴嫁!鋪頭唔肯回收,我哋成楝磚咁,掉又唔係,全部都係錢嚟,個師傅做做吓又斷尾,總之一匹布咁長,一講就會一肚火。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

水晶宮

edea 發表於 18-5-2 10:42
係,一講又一肚火,有啲磚撞崩角照鋪,鋪又鋪到好怪,走廊打斜鋪,客廳就正常打橫鋪,交接位好奇怪,仲有 ...

裝修真係貼錢買難受,我非常明白

師傅伏咗影響好長遠,日日望住d瑕疵,真係好篤眼篤鼻

d義大利磚正價真係唔平,咁樣訂多咗真係好赤,連磚數目都計錯d師傅,真係好極有限,我之前間屋個師傅都係咁,之後又係爛爛地尾

伯爵府

回覆樓主

我自己兩間屋一間聽入介紹用元朗磚王嗰間馬可波羅大陸磚,另一間用意大利磚,望落無乜分別,但日子耐左就睇得出有分別,大陸磚嗰啲,我用來渡假住,細路一掉野落地就崩左。
反而而家住緊用意大利磚,掉極暫時仲夠硬頂得住。
買磚我覺得驚佢崩,一定要買面頭同裡面都要同一隻色,有啲直情去到底,崩左都係同一隻色。

芭芭拉

珊瑚宮

2024年龍年勳章

媽咪面 發表於 18-5-2 10:57
我自己兩間屋一間聽入介紹用元朗磚王嗰間馬可波羅大陸磚,另一間用意大利磚,望落無乜分別,但日子耐左就睇 ...

馬可磚唔咪好硬? 所上次去佢用螺絲批大力鋤左幾野閃晒火花都冇事

珊瑚宮

2024年龍年勳章

edea 發表於 18-5-2 10:42
係,一講又一肚火,有啲磚撞崩角照鋪,鋪又鋪到好怪,走廊打斜鋪,客廳就正常打橫鋪,交接位好奇怪,仲有 ...

咁都可以計錯數.....

珊瑚宮

2024年龍年勳章

ash_yehyeh 發表於 18-5-2 10:53
裝修真係貼錢買難受,我非常明白

師傅伏咗影響好長遠,日日望住d瑕疵,真係好篤眼篤鼻

咁搵師傅嗰陣第一時間要搵佢計下磚測試下先

水晶宮

李豆豆 發表於 18-5-2 12:03
咁搵師傅嗰陣第一時間要搵佢計下磚測試下先

要鋪完先知

珊瑚宮