自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

珍珠宮

回覆樓主

如果係旁人會叫你唔好生,
但如果touchwood我係你好愛佢的話,
真係好難決定。
但如果生左你既人生就要圍住個小朋友轉,
你要有心理準備唔好生左又後悔,
如果係咪都會後悔就唔好生。

別墅

回覆樓主:

如果生bb,你往後條路會好難行,面對嘅問題太多,你會好辛苦,而且小朋友都需要完整家庭長大,或者你掉轉諗,如果你係個bb,你想出世嗎?有時要代入小朋友處境想想,佢條路都會好難行。

男爵府

我的育兒心得勳章 熱血勳章

回覆樓主

唔生

男爵府

回覆樓主

生得容易養的難,養的容易教的難,教的容易、陪的最難

樓主如果你決定生,你以後要一個人兼顧 養、教同陪,無人扶持你無人同你分擔,呢條路你要諗清楚及好肯定做得到,先好考慮生

你唔要bb,唔會有人覺得你自私的,雖然話死者為大,但呢件事,BB嘅生父係最自私果個,但你生佢出黎係咪偉大呢,就要到bb 長大成人回顧返先可以答到你

meow_day    發表於 18-5-4 14:21

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

要$又要小朋友,拎返你應得既野,佢家人點睇,so?

好好安胎吧,唔好俾果家人影響/搵到你。懷胎10月不容易。BB係咪順利出世暫時都係未知之數。順其自然,我會覺得起碼問心無愧。

未婚夫果家人應該為$ 好想你無左個小朋友。雖然1千萬話多唔多,話少唔少,分左6個人每人都多百零萬「橫財」。所以呢10個月小心吧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我哋係外人,幫唔到你做出決定。
我相信你都唔會係為錢,如為錢根本你都唔需要開post問

我反而擔心你而家個肚係幾多個月? 有時唔係話你想做就會有醫生同你做, 你都會有風險要承擔
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

20020116 發表於 18-5-4 10:48
你生咗男家會支援你嗎?定會因為嬲你連個B都唔中意?

我好衰咁講一句,你未婚夫知道你有咗架係咪?佢知情 ...

又唔好咁講,情緒病未必控制到諗咁多,而且有主動求醫即是都嚴重
我之前都試過差點看醫生,係身邊人幫助關心先慢慢走返出黎,情緒病真係好辛苦,旁人感受唔到的

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ice_seiya 發表於 18-5-4 11:01
生得容易養的難,養的容易教的難,教的容易、陪的最難

樓主如果你決定生,你以後要一個人兼顧 養、教同陪 ...

相信樓主咁後生,又有錢,將來要搵個伴唔難。

子爵府

回覆樓主:

Sorry for you lost! 如果係我, 我唔會生, 我自己覺得承擔唔到獨自撫養小朋友長大嘅人, 如果你覺得可以獨自面對的話, 生吧。 我自問自私, 如果我面對你嘅問題, 我只想 letgo.

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

RIP....

大宅

回覆樓主:

生小朋友係一世嘅承諾、一世嘅責任!佢比你所想像嘅要更加多的大愛、同埋無私! 並唔係你呢一刻嘅一點愛心想留下小生命,而是你會張下半世所有嘅愛心都要畀曬佢, 你嘅下半世 都會圍繞住佢、照顧佢,你有冇信心做到?冇身邊另一半嘅支持,係好難行落去!

侯爵府

回覆樓主

無人可以幫你決定生死

如果真係決定生,就同未婚夫個邊完完全全斷絕來往任何形式,就算最後要經歷打官司,都是律師處理,媽媽不容易,懷孕情緒都好波動,唔好比不相關不是真心關心的閒人影響

那一個決定想像到你要承受壓力不少,無限祝福

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

成件事中,似乎無人支持你生,包括你自己,而且情緒病可以遺傳,要認真考慮吓小朋友出世後既感受

珍珠宮

王國教室勳章

回覆樓主

我以前識個一個女人,佢同個有錢人結婚,點知婚禮前交通意外,女人昏迷,男人死左。
女人同男人係真心相愛,女人醒左好大打擊但堅持生個仔出來。
男家有經濟上照顧佢地,但宜家個仔都大個,女人話條路好難行,佢經濟上已好好,但條路真係好辛苦

男爵府

食得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 分享愛 貓狗褓姆

choose what you said.. 我其實真係好唔想生,因為原本我要既人生唔係做一個單親媽媽行一條咁辛苦既路

侯爵府

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

生得個小朋友出來,除咗金錢,最緊要係俾足夠嘅愛同關心俾佢

男家睇來唔會幫手照顧個小朋友,而且一旦打官司,遺產未必剩好多。尤其一千萬扣完律師費後,係外國冇domestic helper嘅情況下你好可能要親自照顧佢未能工作,未必support到你+小朋友一直到成年的生活費

其實無論你生唔生都有可能會後悔。生小朋友係好大責任,來緊最少18年你要行單親嘅路你好可能會後悔(尤其你而家都已經好猶豫),同樣唔生你都可能會後悔傷害無辜既小生命。你只可對比邊樣選擇會冇咁後悔

無論你最後選擇係點都好,都祝你將來幸福愉快

公爵府

HongV 發表於 18-5-4 11:02
又唔好咁講,情緒病未必控制到諗咁多,而且有主動求醫即是都嚴重
我之前都試過差點看醫生,係身邊人幫助關 ...

我意思唔係怪責事主走咗去,亦明白情緒病佢自己都唔想。我只想指出:養育理應係雙方責任,而家咁嘅情況,係咪要自己孭晒上身先?

自己意願如何?有冇能力?包括經濟同心力上

公爵府

blackberry 發表於 18-5-4 11:08
成件事中,似乎無人支持你生,包括你自己,而且情緒病可以遺傳,要認真考慮吓小朋友出世後既感受
...

同意

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

如果好愛這個男人會生,且有1千萬這輩子照顧一個小朋友應該不算太辛苦~

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

人生X 點 , 我就唔會生 , 佢有嚴重情緒病, 下一代會有遺傳 , 你對住個小朋友就會想起從前事 , 萬一小朋友遺傳咗點算 , 不生 , 選擇忘記 , 永遠忘記

首頁
12345...30

尾頁

跳至