自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

侯爵府

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

唔生祝福你

大宅

回覆樓主:

如果係我,我會5生,未婚夫情緒起伏大,會否有隱性情绪病?會否遗傳比B?
5生,不會有遗產,不會同佢家人再有任何溝通关係。
单身女人,自行我路,輕鬆冇軒掛。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

無意見

大宅

如果呢件事發生係我身上⋯⋯
我好愛我老公
如果係我 我會慶幸仲有呢個小生命 因為係老公唯一留俾我既野 無左老公我都仲有個親生骨肉
我會拼左條命都要保護好佢

如果你生左佢出黎 你就一定要放佢係第一位
如果將來你有機會同第二個結婚 你都要首先考慮個小朋友 唔好覺得個小朋友係拖累你
如果你做到咁偉大你就生

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

no la

男爵府

回覆樓主:

最緊要你自己 你自己唔想生已是答案

小朋友要有爸媽既愛才會幸福快樂 !

let it go!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

julieko 發表於 18-5-4 10:53
你唔想要就唔好要.......
生出來冇人會幫到你,仲要本身個男仔情緒有問題,bb都可能會有遺傳
...
我都想講呢樣野.....雖然呢個決定好痛苦, 生又唔係, 唔生又唔係。
你最緊要諗下, 自己係咪有咁既信心, 自己一個負哂照顧bb責任, 養唔難, 教先難。
唔好聽人講, 信自己決定吧~

Childhood is journey, not a race.

大宅

件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

Follow your heart not your mind.

你話你唔想生,唔想做單親媽媽,已是最大答案。

男爵府

唔生 你仲後生 有好長條路要行 佢屋企人又唔support你 等將來既婚姻先生都未遲

公爵府

回覆樓主:

如果你bb不超過20周?我認為最好別生了,因為雙方家長都不支援你(你夫家親人當你是罪人,而你父母也不贊成你做單親媽媽)將來你一個人面對一切是很苦腦的,沒有長輩愛戴的孩子是不快樂的(你的孩子也有機會遺傳上父親的憂抑性格)而且就咁睇,男家人是不會放過你的,將來你必會官司不斷,佢地會同你爭完財產又爭bb探視權,(他們很可能會一直在孩子面前抹黑你,直到孩子長大成人)你的麻煩將不斷,這還沒有預計孩子成長中遇到的煩惱,對你更大的影響是帶著孩子很難再婚,很難叫別的男人與你一樣的接受及愛護你的小朋友,更不用說對方的家人是否接受了。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

人係自私既,自己亦要有責任承受自私既後果。我覺得你第一個感覺係「唔想生」,我覺得人要隨心,但你就務必要承受將來你所謂的「後悔」。
係我字典裡,從冇「後悔」兩個字,所有我下的決定都不會後悔,我唔會比自己「後悔」的。

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 10:56
好簡單:生,拎1千萬。
之後拎住d錢同小朋友嫁人。

下?!1千萬唔係好多,仲要打官司添,仲要唔知駛唔駛遺產稅添!

我最近幫得仔睇海外升學,4年大學(好啲嘅大學),分分鐘要百零二百個啦。喺外國我就唔知,香港,一千萬都買唔到一千尺嘅樓!生活費呢?!

我就唔會為呢筆錢賣斷我一世人喇,真心愛個細路想生就唔同啦。

子爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

除非好想要筆錢,否則一定唔生啦,仲咩攞苦黎辛

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我唔知比乜野意見,只覺得如果我係BB,我未必想出世。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

生既話, 條路會好艱辛, 你要有無比決心, 堅強, 毅力。(你似乎唔夠)
好愛另一半, 如果佢係意外離世, 或者會選擇生, 但自殺我就唔會。
走咗既一了百了, 留下既人先痛苦。
話雖如此, 無人可以決定人地既生命, 所以我都唔敢俾意見你。
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

一千萬打完官司, 都唔知剩返幾多, 呢個仲要假設係贏左
樓主所在國家對單親支援多唔多?
我會傾向唔要BB

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果係我
即落

珍珠宮

回覆樓主:

唔會要個bb因為會拖累樓主一世

子爵府

我只答如果係我,
我唔會生

珍珠宮

回覆 HLOG 的帖子

既然樓主自己唔想生就忠於自己, 加上仲後生, 好大機會再遇到另一個可以俾你正常咁過埋下半生.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

首頁
12345...30

尾頁

跳至