自由講場

跳至

首頁
23456...30

尾頁

男爵府

回覆樓主

如果養孩子的費用不是問題的話,我選擇生,因為我喜歡bb,和愛過的人有一個寶寶也不錯。但是如果生,無錢養他,我可能會考慮清楚,自己能不能養

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

20020116 發表於 18-5-4 11:22

下?!1千萬唔係好多,仲要打官司添,仲要唔知駛唔駛遺產稅 ...

好心咪咁離地 單親讀國際學校、去外國讀,show off就唔好響度show pls!

大把人無$無物咪又係照生。1千萬都唔夠咁既話香港有最少一半bb唔洗出世。

就算無1千萬,拿住幾百萬唔會死人。慢慢搣實生活到。

都係睇樓主想唔想生,想生既有幾多錢都會生,外國總會有福利,大把女人/夫婦無錢咁又係咁生! 但如果樓主想要自由既,多多錢都選擇唔生。

珍珠宮

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

其實只要你撇開遺產,男家的嘈音....

只需想下以下幾個問題:

1)BB一定代表了你未婚夫的部分,你是好壞全接受嗎?!如果佢又情緒不穩或其他缺陷,你還全包容?!

2)沒有遺產,你自己有能力背起養育責任而無怨嗎?!

3)過去,你有獨力生活經驗嗎?!

珍珠宮

回覆樓主

我會唔生

公爵府

回覆樓主

我分享一個case。我有女親人單親,個case 唔係極端事件,只是離婚case,個女每星期會見到爸爸兩三次。

個女都好麻煩,有情緒問題,有時會發狂大吵大鬧,控制欲又強,由於跟媽媽,所以咩都亞媽自己受晒,OT、開會,可以連續奪命追魂call,連同朋友出街食個飯都唔得,唔好話再識男仔啦。我外人見到都頂唔順,我以為離婚就一了百了有新生活,原來唔係,呢條尾係跟一世架

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

若生小朋友,已預見你將來很難行,壓力也很大,我會把跟未婚夫嘅回憶藏在心中,放手唔生

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會吾生,情緒病可以遺傳,可能影響返學及生活上都有問題,你能夠獨力照顧管教佢嗎?小朋友長大後可能會埋怨自己冇爸爸做咩要生我出黎?1千萬7除8扣吾係好多,將呢份愛留係心到,好過日後變成憎恨。

侯爵府

回覆樓主

你自己都有左答案啦

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 11:39
好心咪咁離地 單親讀國際學校、去外國讀,show off就唔好響度show pls!

大把人無$無物咪又係照生 ...

邊個show off呀?點show off法?我只不過回應前帖,提醒一點,比足一千萬都唔係多錢,唔值得為錢賣斷自己一世,何況又打官司又成,7除8扣,剩下更少,依我睇,如為錢,絕對唔值!

珍珠宮

回覆樓主:

我衰d, 唔好要了

珍珠宮

HLOG 發表於 18-5-4 10:29
件事太需要意見,我呢一個月來無停過煩惱,所以我開戶口問,希望大家講下點睇

我同未婚夫原本預定8月結婚 ...

你上來問得即系吾系好愛好愛個b啦,你自己諗清楚啦,甘大件事吾系外人可以比意見的

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主

如果係我,我唔會生。照顧同教育小朋友太辛苦
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

翡翠宮

回覆樓主:

其他我乜都吾怕,情緒病遺傳就最大鑊
我揀吾生

珍珠宮

好媽媽勳章

其實樓上有JM講得岩, 如果你係肚內既BB, 你想係出世嗎?
比著我, 我唔會想出世, 所以我係你, 會決定唔生!
自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

公爵府

littlefunpig 發表於 18-5-4 11:39

大把人無$無物咪又係照生 ...

你教人生仔拎錢走,一切以錢為大前題,忽視樓主同BB嘅人生幸福,你最唔離地喇,貼地嘅香港人!

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

其實唔好諗住一定有一千萬先, 不如問下自己唔預有呢筆錢可唔可以獨力養大個BB?? 老實說單親照顧不是容易, 雙方父母亦不支持, 呢種壓力非一般人能承受.
如果根本無能力, 就無謂製造更多悲劇, 或者比條生路自己.

洋房

/

水晶宮

回覆樓主

唔生

萬一男家話你個小朋友唔係佢地嘅,你連DNA都無得驗,無仇報...

一係男家同意你生完後,由男家全權扶養小朋友,你就當幫男友留一點血脈

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

每個女人懷孕時身體改變, 已經好攰, 又要煩bb d鎖碎事, 而家加埋爭產, 可算是煩上加煩, 再加上男家既人應該為左錢好多野都做得出, 佢地仲唔止1個人, 你受到嗎?

子爵府

回覆樓主:

生,你就預左條路可能難行
唔生,我驚你活在後悔中,仲返唔到轉頭

咁重要嘅決定,一定要靠你自己

俾我會生,因為條路難行,咬緊牙關都會過到,最緊要夠堅強!
但後悔就無法彌補
可能傷痛一世

首頁
23456...30

尾頁

跳至