自由講場

跳至

首頁
12345...22

尾頁

子爵府

不停有post問,點樣可以減少小朋友機不離手既行為,咁其實點解一開始就比部手機佢?
我大仔中一,星期一至五都冇手機用,只係周末佢去補習方便聯絡先比佢用一用,補完就收機!
每日都比佢有一小時用電腦打機,講左夠鐘就收機,佢都好守承諾。
中學生,冇手機一樣生存到,為咩事比部手機佢而令大家關係咁緊張???
有家長話,要訓練佢識自制!大佬呀!有時大人都自制唔到,更何況小朋友???
呢d家長會否太天真??!

大宅

回覆樓主:

absolutely agree

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

hotingmum 發表於 18-5-6 09:46
不停有post問,點樣可以減少小朋友機不離手既行為,咁其實點解一開始就比部手機佢?
我大仔中一,星期一至 ...

贊成。

男爵府

回覆樓主

全部係家長造成

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章

當電子奶咀

珍珠宮

回覆樓主:

好多人話唔俾既話,細路 join 唔到同學 d groups 會少咗好多話題喎

利申:仔小一,從來食飯搭車唔會俾電話。佢喺餐廳係拎紙筆畫公仔

侯爵府

回覆樓主:

手機除咗娛樂遊戲,仲有好多功能,社交、社會資訊、新聞,方便我哋日常生活,上到中學都無手機,好快無朋友,做group project 無人同佢一組,因為搵佢好麻煩,平時都無人願意同佢玩,因為同佢無話題。小心個仔踏入青春期自我形象低落,到時有事仲大劑。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主

都無咩點解,我仔高小有電話,主要用黎比我搵到佢,當然對佢黎講最開心係可以打機!依家中一,久唔久會哦下佢打少d機,但唔影響其他野我又唔會太多意見,都信任佢可以處理到自己野。

子爵府

回覆樓主:

有家長話中學生冇手機冇 WhatsApp等於令小朋友斷晒外交嘛!唔人道喎!我自己兩個女係冇自己嘅智能電話,出街用呀婆電話,冇 WhatsApp冇上網。又有網友話佢哋會俾人笑啦,又話會攪到小朋友同同學冇話題啦!有啲仲話會令成長有缺陷,同同學冇共同回憶喎!

大宅

回覆樓主:

超級贊成樓主的說法。根本一開始唔比就無事,成日話睇you tube可以學嘢,我唔覺囉。成長環境係家長製造出嚟,細細個就比部機小朋友,有咩可能唔上癮!

子爵府

zitzai 發表於 18-5-6 10:27
好多人話唔俾既話,細路 join 唔到同學 d groups 會少咗好多話題喎

利申:仔小一,從來食飯搭車唔會俾電話 ...

我大仔話班既WhatsApp group好無聊!佢直情自己退谷,但又比人撈番入去喎!
去佢學校,見佢都好受同學歡迎喎!

公爵府

回覆樓主

我仔中三,一樣有同學無手機/ 無智能手機/ 無上網plan 嘅智能手機。呢d 同學,都係好叻嘅,其他同學係會就佢。其實無話一定得/ 唔得,只係個別家庭選擇。不過,呢d 同學唔等如唔打機,佢地喺屋企一樣會用電腦打。
利申: 我仔中一開始有用智能手機。

伯爵府

馬爾太 發表於 18-5-6 10:31
有家長話中學生冇手機冇 WhatsApp等於令小朋友斷晒外交嘛!唔人道喎!我自己兩個女係冇自己嘅智能電話,出 ...
同學間做PROJECT都不用手機傾?小兒中三, 成日做PROJECT, 連HISTORY 都有, 成日用手機傾PROJECT,
如何讓他不用手機
P.S. 唔係挑機, 只係真心想找一個方法令佢不用成日用手機, 我都好苦惱

珍珠宮

choc_choc 發表於 18-5-6 10:28
手機除咗娛樂遊戲,仲有好多功能,社交、社會資訊、新聞,方便我哋日常生活,上到中學都無手機,好快無朋友 ...

我都係咁諗!煩惱中。阿仔九月升中。

其實佢而家都有手提因放學自己去補習佢要聯絡我。但只能WiFi上網。升中就因為你講呢d原因可能要比data plan 佢。但我地唔比佢download game

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

水能載舟亦能覆舟,睇下點運用

子爵府

手機除咗娛樂遊戲,仲有好多功能,社交、社會資訊、新聞,方便我哋日常生活,上到中學都無手機,好快無朋友 ...

你講既問題全部都冇!
個仔成績仲好左!
另因我自己都好投入學校既活動,已經識左好幾個佢既同學兼家長,大家都有共同話題!
夾project 都日日見,喺學校傾咪得囉!
我問過老師都話冇問題!
反而有手機,帶來既禍害更大!

子爵府

馬爾太 發表於 18-5-6 10:31
有家長話中學生冇手機冇 WhatsApp等於令小朋友斷晒外交嘛!唔人道喎!我自己兩個女係冇自己嘅智能電話,出 ...

所以呢d家長咪膚淺囉!

水晶宮

用得其所,凡事有節制就有好處

當有人用手機打機時,有人用嚟學習語言同外國人交流

當有人用嚟煲劇時,有人用嚟收集圖片,資料數據作學術用途

當有人用嚟睇漫畫時,有人用嚟學習新知識

子爵府

heilok 發表於 18-5-6 10:34
我仔中三,一樣有同學無手機/ 無智能手機/ 無上網plan 嘅智能手機。呢d 同學,都係好叻嘅,其他同學係會就 ...

我仔都一樣,每日有一個小時用電腦打機,冇咁傷眼架!

首頁
12345...22

尾頁

跳至