興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

老公送的百合開花了,佢話係日本百合。

顏色好 Sharp,我種了多年白色百合,但今年比佢搶晒鏡。

You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anixon 發表於 18-5-6 13:14
老公送的百合開花了,佢話係日本百合。顏色好 Sharp,我種了多年白色百合,但今年比佢搶晒鏡。

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

老公送的百合開花了,佢話係日本百合。顏色好 Sharp,我種了多年白色百合,但今年比佢搶晒鏡。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

靚花

大宅

好靚

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

呢隻色好特別,好靚

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

大宅

好靚呀, 請問開完花可以點處理呀? 可以再開花嗎???

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

顏色悅目
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

bbkk707 發表於 18-5-10 17:55
好靚呀, 請問開完花可以點處理呀? 可以再開花嗎???

我種了多年白色百合,花謝了,明年又再生。
我估呢棵百合一樣啩。

stagea    發表於 18-5-12 10:46
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

大宅

anixon 發表於 18-5-11 07:24
我種了多年白色百合,花謝了,明年又再生。
我估呢棵百合一樣啩。

要不要剪短再生?街買盆栽一個盆種幾個頭,是嗎?一年可開幾次花?謝謝告知

水晶宮

bbkk707 發表於 18-5-11 08:08
要不要剪短再生?街買盆栽一個盆種幾個頭,是嗎?一年可開幾次花?謝謝告知
...

我初時聽人講要剪短再生,
但後來發覺即使唔剪佢亦會自然枯萎,完全無影響明年生長,所以就無剪了。
如果想佢生得靚,一個盆種一個頭就最好,一個頭有時會爆幾支花莖

水晶宮

bbkk707 發表於 18-5-11 08:08
...

百合一年開一次花,花期約在4-5月份。

不過我試過將百合球放入雪櫃做實試,
個多月後,百合球在櫃發了芽,就拿拿聲種返佢落地。
嗰年秋天,佢再開了一次花。
結論~我諗櫃的溫差呃咗佢,傻傻分不清四季。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

好靚橙色百合

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anixon 發表於 18-5-11 12:21
咁都得

大宅

anixon 發表於 18-5-11 12:21

你cut剩個頭,放雪櫃呃到百合?

男爵府

回覆樓主:

水晶宮

bbkk707 發表於 18-5-11 16:40
你cut剩個頭,放雪櫃呃到百合?

我呃到百合,但呃唔到鬱金香和牡丹

大宅

anixon 發表於 18-5-13 08:39
我呃到百合,但呃唔到鬱金香和牡丹

子爵府

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至