跳至

首頁

尾頁

大宅

micwong2 發表於 19-8-5 10:28
回覆 appleshop 的帖子

我不是指合資開公司, 本意只是我們公司之間, 可以有生意上的往來.

我都覺得瓜田李下,可免則免! 始終移民影響一家人! 無人保證加拿大移民政策不變。 最緊要用最安全既方法保證到各人可以達到目的!

大宅

wrymoep 發表於 19-8-5 11:56
其實單嘢我估令 PEI 好尷尬,因為移民門欄低,好多強國人借PEI 做跳板,以前要先付20萬 deposit,營運一年 ...

去年我考完ielts, 原本有142分,滿懷高興等draw入紙,就係因為佢地,政策一改,我就上不到尾班車了

複式洋房

回覆 wrymoep 的帖子

佢哋沒有真的開公司營運, 15萬是必定取不回的了.
虛報地址, 為的就是假裝有住足1年, 之後問政府攞番5萬!
呢樣先至黑人僧, 冇住的話, 唔該豪埋嗰5萬佢啦. 咁嘅誠信, 照衰哂啲中國人... 以至香港人!

大宅

micwong2 發表於 19-8-5 15:53
回覆 wrymoep 的帖子

佢哋沒有真的開公司營運, 15萬是必定取不回的了.

我估班強國人可能俾條強國人呃,點佢地最好留返個PEI 通訊地址,收佢地錢! 差不多成千人都申報同一間旅館做地址,從呢班人手上一年賺到既錢可能比佢出租旅館更多! 強國人最鍾意呃自己人錢!

移民人生路不熟,做每一個決定都要好小心! 既然一大筆錢都已經洗左,無謂因小失大! 否則可能功虧一簣!

複式洋房

可否pm agent 資料thanks

大宅

appleshop 發表於 19-8-5 13:45
去年我考完ielts, 原本有142分,滿懷高興等draw入紙,就係因為佢地,政策一改,我就上不到尾班車了:laugh2 ...

可以加我入group ma? I planned to apply IELTS this month . Searching for agent now ...

See if you could share agent detail . Thx

大宅

adriant 發表於 19-8-6 00:36
可否pm agent 資料thanks

PM了供你參考。但是每個申請屬於獨立個案,過程中也有很多變數,請告訴他們有關你的移民需要,及盡量查詢清楚你的疑問先好作決定呀!

大宅

GoldGoldMic 發表於 19-8-6 09:21
可以加我入group ma? I planned to apply IELTS this month . Searching for agent now ...

See if you ...

PM了供你參考。但是每個申請屬於獨立個案,過程中也有很多變數,請告訴他們有關你的移民需要,及盡量查詢清楚你的疑問先好作決定呀!

大宅

wrymoep 發表於 19-8-5 17:22
我估班強國人可能俾條強國人呃,點佢地最好留返個PEI 通訊地址,收佢地錢! 差不多成千人都申報同一間旅館 ...

樹大有腐枝,我都聽過有agent講大話及不負責任的事件,所以簽約前一定要溝通清楚先好作決定。

大宅

今日去了Visa Application Centre, 打算申請信件去辦良民證。可是他們說要我先遞交文件先取得該信,白行了。

只好通知agent 盡快幫我檢查好文件及進行online submission.

現時電話預約申辦良民證要三個多星期,真可怕。

大宅

appleshop 發表於 19-8-6 18:59
今日去了Visa Application Centre, 打算申請信件去辦良民證。可是他們說要我先遞交文件先取得該信,白行了 ...

香港無得自己主動申請良民證,一定要有相關部門出信要求先可以申請。 移民加拿大的話就要等CIC出信。

大宅

wrymoep 發表於 19-8-6 20:25
香港無得自己主動申請良民證,一定要有相關部門出信要求先可以申請。 移民加拿大的話就要等CIC出信。

...

因為通知信中話香港申請人要先去VAC 申請police certificate request letter,所以我直接去,但VAC就話如果我今日直接交work permit申請表及文件,佢地才會出信比我。

由於加拿大果邊agent 想幫我check 過晒所有申請表格及文件,無問題先在加拿大幫我online submit, 所以我要等佢地submitted 先可以得到那request letter,之後再做良民證。希望29/8前可以解決到啦!

最後要等通知辦理Biometrics.

複式洋房

你的進程太理想了, 恭喜

大宅

micwong2 發表於 19-8-7 09:55

你的進程太理想了, 恭喜

原本是,但今日發現,因為我是改政策後的第一批申請人,申請Work Permit 時出現hicups,一些手續及文件要求是agent 打去CIC 查問時才知道。幸好早進行,待我完成後再與大家分享,希望到你地時會順利得多

大宅

appleshop 發表於 19-8-7 12:45
原本是,但今日發現,因為我是改政策後的第一批申請人,申請Work Permit 時出現hicups,一些手續及文件要 ...

您好,我們一家也打算移民PEI, 也找個本地agent問,可否pm 你現在agent给我,可以多了解;我下週去老IELTS希望不至太差!謝謝你

複式洋房

回覆 DearDaniel 的帖子

我18號去考, 希望明年大家能在PEI見 :)

大宅

micwong2 發表於 19-8-8 00:07
回覆 DearDaniel 的帖子

我18號去考, 希望明年大家能在PEI見 :)

大家咁話。但我之前問agent說投資移民對成績不太要求,也不知道是真定假?

大宅

DearDaniel 發表於 19-8-8 00:20
大家咁話。但我之前問agent說投資移民對成績不太要求,也不知道是真定假?
...

當然有影響,Ielts 分數越高,移民計分相對會高,加油呀!

大宅

appleshop 發表於 19-8-8 07:02
當然有影響,Ielts 分數越高,移民計分相對會高,加油呀!

謝謝

大宅

DearDaniel 發表於 19-8-8 00:20
...

有乜可能? 除非你唔計IELTS 成績都已經爆曬分,否則唔單止你自己IELTS重要,你配偶都應該考埋IELTS,可以幫你加分! Agent 應該俾個計分表你的。

首頁

尾頁

跳至