1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

阿女行路有少少八字腳, 係咪大大下會正常番? 帶佢睇醫生做矯型?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

建議你帶佢去問下醫生,咨詢下喇

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好問下醫生意見 ,慢慢糾正。

別墅

請問有無人知道要去睇普通兒科再寫轉介信去睇專科? 定係有邊度直接睇腳部矯型?

男爵府

Yellow_Bean 發表於 18-5-10 11:21
請問有無人知道要去睇普通兒科再寫轉介信去睇專科? 定係有邊度直接睇腳部矯型? ...

正常應該係兒科醫生覺得有問題會幫你寫轉介信比你去約專科!
我個女1星期大多D去母嬰健康院做檢查,醫生話有隻腳懷疑cake cake 地都寫轉介信叫我去醫院約骨科再檢查清楚

別墅

thanks a lot! 咁我帶佢去睇兒科醫生先.
可惜阿女歲半去健康院時我又未察覺佢八字腳, 如果唔係就即刻問埋醫生寫轉介信.

珍珠宮

Yellow_Bean 發表於 18-5-10 17:46
thanks a lot! 咁我帶佢去睇兒科醫生先.
可惜阿女歲半去健康院時我又未察覺佢八字腳, 如果唔係就即刻問埋醫 ...

唔怕遲嘅,帶佢去睇左先喇
回覆 Yellow_Bean 的帖子

Hello Yellow_Bean ,囡囡幾大? 八字腳成因有好多,比較常見小朋友係學習階段或想跑快啲個陣,就會變成內/外八字腳,係因為雙腳仲未能完全承受自己體重,加上仍然鍛鍊緊平衡能力,有機會用八字腳型協助囡囡身體保持平衡,通常隨住囡囡長大後一般會慢慢改善。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

你講完之後, 我返去留意下個女, 又好似係喎... 佢21個月, 跑時上身少少左右搖, 八字腳較明顯, 慢慢行時對腳又好似正常d喎.
Yellow_Bean 發表於 18-5-14 14:15
回覆 海綿肚仔專家@牛欄牌 的帖子

你講完之後, 我返去留意下個女, 又好似係喎... 佢21個月, 跑時上身少少 ...

如果囡囡主要用八字腳型黎幫助身體平衡,行時一切正常都唔駛太擔心 媽媽留意下囡囡鞋仔嘅大細適唔適中,係屋企D 囡囡赤腳,俾腳掌直接接觸地面,可以訓練足弓的力量同平衡感,平媽媽係地下畫直線俾囡囡沿住黎行,對改囡囡用腳習都有幫架。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至