自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說有個男人排緊提款機,男人排第一,後面5,6個後生仔女排緊,突然有個大陸阿嬋直接插隊,準備插卡,男人大聲喝止,都真係好大聲下,我非常欣賞,立即想幫口,仲企埋去圍個大陸嬋。大陸嬋大聲反擊,洗唔洗咁大聲,比你先law, 嘩!咩世界,佢插人隊仲話比人先,怕唔怕笑死人。然後個男人走上前,個大陸嬋就讓開左,但排起男人背面。男人一路禁機,一路不斷鬧佢:你排隊啦,睇唔睇到人地排隊呀,大陸嬋完全冇機會反擊,但仍然賴死唔排隊。
重點黎啦!後面既人,竟然冇出聲,如果佢地合力鬧爆條阿嬋,佢就要排番後面啦!希望香港人可以團結d啦。

珍珠宮

回覆樓主

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

我都試過排巴士隊第一,
有個呀毛zip入去我後面排第二,
我開聲叫佢排隊,
佢大大聲鬧返我話又唔係打我尖我嘈乜啫!
後面嗰五六個人竟然冇人出聲!
全部都默許個呀毛打佢地尖!
咩世界呀!

伯爵府

Pianistbaby 發表於 18-5-9 13:08
話說有個男人排緊提款機,男人排第一,後面5,6個後生仔女排緊,突然有個大陸阿嬋直接插隊,準備插卡,男人 ...

跟住個女人有冇排返最後呀,呢d女人真係好鬼厚面皮架

大宅

babyhoi 發表於 18-5-9 13:23
我都試過排巴士隊第一,
我開聲叫佢排隊,

係law, d人就係利用左怕事人既心理。
其實唔洗話鬧番或粗口鬧, 我試過在海洋公園比三個大陸人打尖,我即刻排番上佢地前面,再擰轉面用力啤住佢地。

大宅

laiyee6121 發表於 18-5-9 13:26
跟住個女人有冇排返最後呀,呢d女人真係好鬼厚面皮架

就係冇,d 人仲有得佢,但個樣係好不滿,但又唔出聲。

珍珠宮

Pianistbaby 發表於 18-5-9 13:08
話說有個男人排緊提款機,男人排第一,後面5,6個後生仔女排緊,突然有個大陸阿嬋直接插隊,準備插卡,男人 ...

唔明而家香港人點解咁,影響人地唔出聲叫自私啦,影響到自己都唔敢出聲,可悲

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Pianistbaby 發表於 18-5-9 13:28

要有好高超嘅忍耐力,先可以控制到自己唔出聲

伯爵府

Pianistbaby 發表於 18-5-9 13:28

後面唔出聲都冇計,如佢排你前面就可以剷佢,我一定出聲㗎,我試過好多次,都寫唔到咁多

大宅

babyhoi 發表於 18-5-9 13:23
我都試過排巴士隊第一,
我開聲叫佢排隊,

我都試過撘巴士比個亞禪打尖,仲要我同個囡一起,話說同亞囡一起排隊上車,個亞禪排係我後面,但條亞禪不斷向前行,攝係我囡隔離,到上車時仲要逼埋我囡到,我忍不住直刻鬧爆佢,咁大個人仲要打尖,知唔知醜架,小朋友都識排隊,最嬲係我同亞囡坐低後,亞囡同我講個亞禪頭先上車時踏佢隻腳,我即刻同亞囡講下次要即刻出聲,我知道實鬧爆佢

禁止訪問

大宅

evaray 發表於 18-5-9 13:51
我都試過撘巴士比個亞禪打尖,仲要我同個囡一起,話說同亞囡一起排隊上車,個亞禪排係我後面,但條亞禪不 ...

小朋友都蝦,呢d人真係cheap

用戶要求終止服務

回覆樓主

呢啲情況 好多時 港鐵升降機都會出現
總有人要同BB車爭入升降機
地下都貼晒 優先使用 咁都可以搶住插隊
你叫佢哋排隊 佢會同你講BB車大晒咩

男爵府

回覆樓主

我上次都試過撞正呢啲人我直接話佢佢呢啲人比人話仲要講比你先嚟囉真係超頂唔順

男爵府

回覆樓主:

之前帶阿仔去社區玩遊戲,
排左成個鐘,到我地排第3個,
(一批10個玩既,)
到我地前一批入去果時,
有個女人借啲2攝左兩個女除鞋準備入去,
我出聲叫佢排隊,
我前面兩個家長唔出聲,
我大聲叫佢排隊佢都扮聽唔到,
其實佢既小朋友已經即時停左唔敢行,
之後我再話兩個小朋友,
個家長係咁推佢地,佢地都唔敢行,
再之後我同個職員講,果個女人先走囉,
果幾個字時間,
得我一個出聲鬧佢,職員聽到扮聽唔到,
係我最後拍下佢先轉個頭問我咩事囉。
前後既家長冇個幫口,
等人地走左先黎細細聲話人打尖囉。
依家,人地唔係打我尖,我真係會費事出聲。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔好怯呀,怯,你就會輸咗成世。

子爵府

sarali 發表於 18-5-9 13:41
唔明而家香港人點解咁,影響人地唔出聲叫自私啦,影響到自己都唔敢出聲,可悲
...

我覺得香港而家有好多人, 尤其是後生一輩, 公義只存在喺網絡上( 佢哋覺得), 見唔到自已個樣就乜都夠膽講, 但現實生活中當身邊人,甚至自己遇到唔公平嘅事, 就唔敢開口講。 老實講我覺得呢一種係懦弱嘅表現。

珍珠宮

回覆樓主:

見到唔出聲真鵪鶉,係網上又會話人打尖乜乜乜

珍珠宮

MC媽 發表於 18-5-10 08:21
我覺得香港而家有好多人, 尤其是後生一輩, 公義只存在喺網絡上( 佢哋覺得), 見唔到自已個樣就乜都夠膽 ...

之後Po上網批.......

珍珠宮

MC媽 發表於 18-5-10 08:21
我覺得香港而家有好多人, 尤其是後生一輩, 公義只存在喺網絡上( 佢哋覺得), 見唔到自已個樣就乜都夠膽 ...

有時候我在街會出聲,老公會話我多事

首頁

尾頁

跳至