自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

經濟許可即刻去私人做評估,協康,邁步,耀能......呢啲都有得評,再一邊排政府

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我記得,當初揀小學時,份資料手冊會寫明,邊間學校對特殊學習需要的學生有特別支援的,所以應該不是所有學校都有轉介服務
Btw如果唔想排/睇政府,協康會可以做評估,不過價錢較貴
不過我建議唔好等,因為治療有黃金時間的,及早發現問題,及早解決

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

情緒這些要私家做的。有d機構都有。但都係要錢。
你可以搵學校社工問吓

用戶要求終止服務

janetling 發表於 18-5-10 20:56
有時好少嘅事情都會另佢發脾氣(好大力踏地下隻個),我可能只係講一句“唔好咁做喇”,佢D情緒就出嚟
...

你覺得好小嘅事,在佢角度可能大件事,凡事以小朋友角度睇下,佢大力踏地都係發洩嘅一種,媽媽可以教佢嬲嘅時候講俾你聽/ 深呼吸/ 飲水/ 吃小食⋯取代唔好嘅方法

等做評估之餘,你都可以趁呢段期間去機構學習教小朋友情緒社交嘅講座,始終你都係對佢最多嘅人

水晶宮

回覆樓主:

佢係咪好正義?睇唔過唔啱的事情1定會出聲?

佢係咪成日講野?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

可以既話睇私家先,排 cac 起碼要一年先見到醫生
總有離別的時候

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

以前有冇咁樣?定小朋友發生左咩事影響到有依個行為,近來有冇乜壓力比左佢?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

有資格做評估的係cac的教育心理學家
學校唔會呢方面的專業去做評估的
除左你帶小朋友去cac去做的現場評估之外
仲有一份野係cac比學校填
學校填完會直接比返cac
唔會經你手的
你朋友講的會唔會其實係指呢份?
如果係咁係你朋友誤會了
份野係cac出的
唔係學校

用戶要求終止服務

佢可能只需要遊戲情療幫佢疏導情緒,也幫你明白他埋在心裏的感受。

男爵府

回覆樓主:

小一有學童保健 有冇參加?

子爵府

spikenard 發表於 18-5-10 22:20
佢係咪好正義?睇唔過唔啱事情1定會出聲?

佢係咪成日講野?
請問若是這樣, 要去CAC嗎?

男爵府

janetling 發表於 18-5-10 20:37
其實我覺得佢嘅情緒越嚟越犀利,越嚟越激動(不是一般發脾氣,唔識形容),老師都話佢有社交問題
...

試下做兒童遊戲治療

水晶宮

vyvy 發表於 18-5-10 23:32
請問若是這樣, 要去CAC嗎?

成日講野,把口唔停,亦控制不了的是自閉症之1,其中的性格好正義,睇唔過唔啱的事,就出聲,唔理會塲合,唔理會對方想唔想溝通,這會出現老師講的社交障礙的情況,同學相處間會打架,因對方唔理會佢所正視佢心急情緒失控打架,會爭吵,因佢好主觀要人1定聽佢,但這類小孩本意好乖的,只是其它人唔明白佢行為動機

這個的症狀好難在幼稚園被老師發現,唔同其它的自閉症咁明顯,好易混淆成當佢係天生多野講的性格,上左小學問題先易浮現,因上左小學自律性要求大左,而呢類小朋友卻自控不了不講野所以先發現

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

住边区? 去分区的兒童精神科排。叫老師或学校社工㝍信轉介

子爵府

spikenard 發表於 18-5-11 06:40
成日講野,把口唔停,亦控制不了的是自閉症之1,其中的性格好正義,睇唔過唔啱的事,就出聲,唔理會塲合, ...

這類型小學生,上情緒管理課程合用嗎?定係要衛生署那裡大型機構多方面跟進?

水晶宮

vyvy 發表於 18-5-11 12:03
這類型小學生,上情緒管理課程合用嗎?定係要衛生署那裡大型機構多方面跟進?
...

呀~我更正係過度活躍症唔係自閉症,要去醫生做評估睇佢的情度要需求咩治療

較輕可以用行為治療,嚴重的要食藥控制,要明白實際小朋友的腦部控制嗰區失衡,唔合作,燥,曳唔係佢想而係佢控制唔到呢個唔係單單靠行為治療可以改善

大宅

janetling 發表於 18-5-10 20:56
有時好少嘅事情都會另佢發脾氣(好大力踏地下隻個),我可能只係講一句“唔好咁做喇”,佢D情緒就出嚟
...

有機會高功能自閉,我個仔都係6歲先發出嚟,平日多咀鐘意傾偈,不過有佢講無人講

別墅

回覆樓主:

樓主,妳可以講多少少小朋友嘅情況?我自己大仔本身都有情緒問題,不過我一路以嚟有社工幫手,我自己又會去聽講座,同埋睇書,尋求唔同方法去幫小朋友。亦學咗唔少技巧回應小朋友,依家雖然未去到最好情況,但係有效果同睇到小朋友慢慢有進步。
我相信你嘅小朋友並唔大問題,只係依家有D小朋友好多時唔被明白或了解,所以會有行為問題。係情緒上疏導唔到由行為表現出嚟。係一個signal話俾大人知,佢好辛苦!
所以如果喺字眼上回應哩類小朋友要有技巧,要讓佢哋感覺到我哋明白佢。方法其實好簡單,好似一個小朋友因唔小心跌爛咗一樣嘢,當然佢唔會開心啦

別墅

jacksiuyi 發表於 18-5-11 13:00
樓主,妳可以講多少少小朋友嘅情況?我自己大仔本身都有情緒問題,不過我一路以嚟有社工幫手,我自己又會去 ...

哩個時候唔好否定佢嘅情緒,要先企喺佢位置,只要回應:哦,你好唔開心,因為唔小心整爛咗個Xx。==>哩一句就已經可以令小朋友感到你明白佢嘅心心頭,再嚟可以抱吓佢攬吓佢。
以上句子其實可以應用於唔同情況同埋人物上,就算大人都好需要被明白了解。所以學咗說話嘅技巧,再加以運用,一定會睇到效果咖!
當然仲有唔同嘅說話技巧啦,以上只係其中一種,如大家有興趣我有時間可以同大家分享吓成功嘅Case。

首頁

尾頁

跳至