論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

*個人意見*

去印尼領事館係最難預料的,雖然已跟guideline準備好所有文件,但佢話如果唔批,唔會俾原因你。如果唔批,就唯有返agent搞了。而且唔知預幾多時間有結果。我亦曾問職員2年後續約係咪一樣程序,佢都話唔知,所以印尼領事館嘅嘢會成日改變,update(所以我都唔upload 文件12俾大家睇因爲同我網上搵到的已經有唔同,總之要親自去印尼領事館攞「規則」問清楚先(我戴頭盔)

入境處份id988aid988b有唔明白的地方,可以打去外籍家庭傭工組的電話詢問清楚,職員好nice,好樂意解答,不過個電話難d打通。 (電話係id988a最後一頁底有)

同埋有3個方法入境處申請延長逗留期限

1a)叫工人姐姐去灣仔排即日籌帶齊文件,即日可取延長逗留期限label (好似要好早去排?!)

1b)網上預約入境處,但d期遠d,都係即日有label

2)灣仔drop in box,官方話10個工作天後可取

3)網上申請,網上upload 晒文件,等email通知。好快!

中間等待領事館時都有信心動搖,怕續唔到,我工人又提議不如搵番agent續,但我諗最worst case 就係領事館唔批,就立即經agent 搞。所以決定一試,no lose

結論:

如果唔怕印尼領事館的不確定,同埋有好多時間的話,想慳錢,可以試下的。

大家自己衡量下。我老公都話呢d錢抵俾人賺!

如果急既搵agent續又快又方便(雖然貴),因爲自己續都要準備好多文件,印尼領事館對自行續約嘅要求高d,同埋我覺得僱傭關係好,服務年期長的會易批d(純粹個人猜測,因爲佢問既問題都係圍繞雙方關係)

有用連結/資料

https://www.ecsearch.hk/news-%E5%A6%82%E4%BD%95%E8%87%AA%E8%A1%8C%E8%BE%A6%E7%90%86%E5%8D%B0%E5%82%AD%E7%BA%8C%E7%B4%84%20%E8%B2%BB%E7%94%A8%E5%8F%AA%E9%9C%80$578-0-2-6

網上申請延長逗留期限﹝適用於外籍家庭傭工﹞

https://www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/applyextensionstay/fdh.htm

預約申請延長逗留期限

https://www.gov.hk/tc/residents/immigration/nonpermanent/bookextensionstay.htm

印尼領事館網址

https://www.kemlu.go.id/hongkong/id/default.aspx

希望以上經驗幫到大家!

象牙宮

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

lyl 發表於 18-5-11 12:01
*個人意見*
去印尼領事館係最難預料的,雖然已跟guideline準備好所有文件,但佢話如果唔批,唔會俾原因你。 ...

水晶宮

lyl 發表於 18-5-11 12:01
*個人意見*
去印尼領事館係最難預料的,雖然已跟guideline準備好所有文件,但佢話如果唔批,唔會俾原因你。 ...

請問如果經agent係咪完全唔需要外傭去領事館及入境處?

你話agent費係包驗身, 但之前好似話經agent唔需要遞交驗身報告。絕對無challenge 意思。純粹有疑問。

謝謝妳分享, 好有用。

天空之城, 快樂之地

男爵府

PCCW2319 發表於 18-5-11 13:51
請問如果經agent係咪完全唔需要外傭去領事館及入境處?

你話agent費係包驗身, 但之前好似話經agent唔需要 ...

我之前幾個約都係經agent,工人姐姐只係去驗身,僱主同工人姐姐去agent 簽contract就ok。去領事館&入境處都係agent 搞晒。

我聽過有 agent 唔使工人驗身都續到約... 但我就唔知點解啦~
所以領事館對agent 續約同自行續約要求不同。

wcpcelia    發表於 19-5-11 09:38

大宅

最關心BB問題熱投勳章

謝謝分享!!請問要完約前幾耐開始搞續約?

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

謝謝樓主的詳細分享

男爵府

koala_ys 發表於 19-5-11 00:03
謝謝分享!!請問要完約前幾耐開始搞續約?

早d好d,預早2,3個月去搞。萬一領事館唔批,即刻搵番agent搞~

大宅

最關心BB問題熱投勳章

lyl 發表於 19-5-12 07:31
早d好d,預早2,3個月去搞。萬一領事館唔批,即刻搵番agent搞~

明白!謝謝

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

請問網上交IMMI文件, 收EMAIL通知結果, 仲駛唔駛上網BOOK定期? 定係跟返EMAIL日期就咁WALK IN就可以?
放下自在

男爵府

回覆 cattz288 的帖子

walk in 就可以!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

lyl 發表於 19-5-23 03:58
回覆 cattz288 的帖子

walk in 就可以!

謝謝
放下自在

首頁

尾頁

跳至