論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,因為問左幾間agent都同我講依家香港完約姐姐好擇工,叫我擇係海外個D...話佢地又要自己一間房,又怕辛苦,老人家又唔照顧,小朋友太細又唔做,其實咁嘅要求真係搵到工咩?。。。定係香港完左約agent係無乜錢賺所以咁講(emoji)

大宅

回覆樓主

Agent 冇錯,請本地我中過伏,好既工人都留返自己用啦!

大宅

浪花一朵朵 發表於 18-5-14 23:54
如題,因為問左幾間agent都同我講依家香港完約姐姐好擇工,叫我擇係海外個D...話佢地又要自己一間房,又怕 ...

好嘅姐姐僱主都會續約。另外海外工人agent 利潤高好多。

侯爵府

回覆樓主:

米信呀, agent無完约工人介绍咪帥妳請海外攞. 我而家E個工人係用apps請, 工作上好-般但人品都ok,亦無特别揀择, 都算好商量.
之前個海外,断过n次约都介绍俾我, 最後做咗-年又係断约走. 但我由confirm請到佢到涉差唔多等咗5個月, agent fee 过萬...所以决定用apps揾工人, 我就唔信用5個月都揾唔到攞.

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-5-16 02:03
米信呀, agent無完约工人介绍咪帥妳請海外攞. 我而家E個工人係用apps請, 工作上好-般但人品都ok,亦無特别 ...
請問用APPS搵啱工人, 咁你係比AGENT同你跟, 定自己申請? 另外, 申請到批搞左幾耐呀? 唔該!

侯爵府

hochiuwing 發表於 18-5-16 17:43
請問用APPS搵啱工人, 咁你係比AGENT同你跟, 定自己申請? 另外, 申請到批搞左幾耐呀? 唔該! ...

我請菲, 佢OK肯簽我就揾Agent搞手續. 由入纸菲使館到簽出只3星期 (当然亦取决于姐姐旧Visa幾時expire啦) 当時agent收$1700. 如果自己做$700.
不过千祈唔好貪就快expire嘅姐姐, 佢地可能只係想争取時間留香港继續揾工,所以好爽快应承打妳工架, 要小心ED.

wcpcelia    發表於 18-5-17 12:24

男爵府

jyjy1684825 發表於 18-5-16 18:49
我請菲, 佢OK肯簽我就揾Agent搞手續. 由入纸菲使館到簽出只3星期 (当然亦取决于姐姐旧Visa幾時expire啦) ...
3個星期就搞掂喇? 可以PM你嗰間AGENT比我嗎? 同埋係幾時既價錢嚟架? 唔該!

大宅

回覆樓主

好老實,我係有經驗都揀工啦好似我工人,同我女d講,如果我唔炒佢佢一直會做落去,因為有自己房,得一個小四,一星期只煮一至四晚餐,我ftm又幫手湊下,姐姐話佢d fd好羡慕

大宅

回覆樓主

識唔少既朋友唔好先放出來,無論做左兩年既還是四年既 甚至乎六年嘅完約都係衰、懶惰...,所以唔好以為做咁耐完約一定好

複式洋房

請問用咩apps請姐姐?

大宅

我請菲, 佢OK肯簽我就揾Agent搞手續. 由入纸菲使館到簽出只3星期 (当然亦取决于姐姐旧Visa幾時expire啦) ...

我自己都用apps in過,問佢乜都話好,冇問題,我怕請到返黎又搵黎搞咋。。。自己in姐姐時有冇咩秘訣

子爵府

請問你用咩app?

別墅

MMQ 發表於 18-5-31 10:56
請問你用咩app?

我想知乜apps?

大宅

浪花一朵朵 發表於 18-5-17 17:16
我自己都用apps in過,問佢乜都話好,冇問題,我怕請到返黎又搵黎搞咋。。。自己in姐姐時有冇咩秘訣:scary ...
可以同佢現任僱主溝通, 實際好多。如果佢唔肯比電話你, 就唔使諗

MABOMA    發表於 18-6-7 11:51

侯爵府

MMQ 發表於 18-5-31 10:56
請問你用咩app?

我用helpxx library. 要俾月費. 上網睇下啦. 不过一樣有衰工人, 看彩数. 但坚持請完约点都好D.

男爵府

BB防敏心得分享勳章

jyjy1684825 發表於 18-5-31 14:03
我用helpxx library. 要俾月費. 上網睇下啦. 不过一樣有衰工人, 看彩数. 但坚持請完约点都好D.
...

我之前都係哩個apps睇工人,不過最後因無人follow,就算簽左,佢唔出現玩失蹤都係煩!

侯爵府

suetfunglui 發表於 18-6-1 16:39
我之前都係哩個apps睇工人,不過最後因無人follow,就算簽左,佢唔出現玩失蹤都係煩!
...

要人follow要人提, 唯有俾$ agent 搞.
我自己有信心做到所以自己搞啫.
事實上真係好easy, 想挑戰嘅可以自己跟哂, 唔想咪俾錢agent帮忙, 菲菲2千蚊左右, 最紧要自己见arm工人, 人地又肯簽俾妳.

男爵府

Icecream17 發表於 18-5-16 21:55
好老實,我係有經驗都揀工啦好似我工人,同我女d講,如果我唔炒佢佢一直會做落去,因為有自己房,得 ...

你就好啦,我一歲五歲,agent話我呢啲家庭組合係工人最唔願做嘅… 惟有認命忍多一年繼續用個我唔鍾意嘅工人

大宅

KulookFung 發表於 18-6-1 22:35
你就好啦,我一歲五歲,agent話我呢啲家庭組合係工人最唔願做嘅… 惟有認命忍多一年繼續用個我唔鍾意嘅工 ...

慢慢搵下,我係1個2.5歲同newborn ,之前D agent 都係咁同我講,叫我請D海外冇經驗的,話完約唔會做。最近終於俾我遇到好agent同姐姐(emoji)

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

jyjy1684825 發表於 18-5-31 14:03
...

係咪只有菲傭?
主 賜 平 安

首頁

尾頁

跳至