自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

kelly媽咪 發表於 18-5-19 19:21
佢一路乾咳唔好。但12月入過一次私家醫院做檢查但係冇驗到咩事、只係話慢性支氣管炎
...

我老公2月時發燒入院,照肺係肺炎加有肺膿倉,唔係癌,食左2個月抗生素兼介埋煙,但係仲有咳,佢又唔介凍飲,而家喺私家醫院等緊睇醫生,好擔心都唔知係咪有其他衰嘢希望只係喉嚨發炎咳啦!

寶石宮

2023年兔年勳章

kelly媽咪 發表於 18-5-19 13:34
爸爸突然驗到第四期同已經抗散到頸、肚、腋下淋巴都有,有冇過來人可以分享一下點醫,或者有冇邊個醫生可以 ...

大宅

回覆樓主

盡量陪多d 爸爸,陪佢想做既野。
四期真係淨底好短時間。

子爵府

當年我細佬肺癌(腺)第4期,已擴散到骨,淋巴、腦........、腳腫、長時間痛,食止藥藥食到亂晒籠,行唔到,醫生話咩都做唔到(食藥、電化療、化療)。由發現到走,大約5個月。響QE住過一段短時間,可能醫院人手唔夠,又無咩可以做,照顧方便亦不足同粗魯咗D,仲整親條頸。
因為已無嘢可以做,預計半年至一年時間。安排入了佛教醫院舒緩部,最初都好難接受,入去就好似同你講等佢離開。
但當入到去,反而對於將要離開的他是好的。佢開始食到嘢,仲好好胃口(會要求我們煮咩比佢食),瞓到,無咩痛(因會追蹤住佢需要用藥)。佢仲話D姑娘又靚又有愛心(我都絕對認同),得閒又會去關心下病人,傾幾句。舒緩部目的是令病人舒服,而且探病時間又長。如果情況唔太差,仲可以申請自由出入醫院。
真係見多D,陪多D,盡所有能力同時間滿足佢所想,否則後悔莫及。

子爵府

https://www.hospicecare.org.hk/w ... al-support/#a122110 如真的到最後,經濟許可,這間環境更好,亦因應收入可有資助,詳情我不清楚,只是有次看新聞見到。
https://topick.hket.com/article/ ... A%E7%8D%A8%E8%A1%8C

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

我娘都咳左好耐又唔好,仲要淋巴有一個地方腫左好耐⋯⋯但佢堅決唔睇西醫、唔化驗果粒淋巴⋯⋯⋯⋯睇完大家分享⋯⋯⋯⋯
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

現今抗癌標靶藥效果進步顯著,副作用又少,醫生要視乎患者病情是否合適食標靶藥。

如果經濟負擔到最好去私家睇,私家快又唔洗等3幾個鐘以上先有得見醫生。(現時政府醫院,部分癌症標靶藥都要病人自費)。

千奇咪信啲咩能醫百病神棍中醫。

男爵府

我講個個group就係呢個

子爵府

熱血勳章

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

newspaperhang 發表於 18-5-20 02:25
我娘都咳左好耐又唔好,仲要淋巴有一個地方腫左好耐⋯⋯但佢堅決唔睇西醫、唔化驗果粒淋巴⋯⋯⋯⋯睇完大家 ...

其實本來覺得咳係一件好少嘅事,我爸爸係冇啖只係每天早上咳,同晚上咳唔算嚴重,佢又冇咳冇痛,去睇醫生只當佢氣管發炎醫,所以將個病廷遅咗,年紀大有咩事覺得晤妥一定要去身體檢查比較安全些

伯爵府

回覆樓主

祝福
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

回覆樓主

我爸爸有肺癌,而家排期做電療,佢睇報紙話電療都辛苦,電療後可能差過而家;佢怕辛苦,想唔做,佢行得走得,怕做完會差過現在,請問電療是否都會有副多用?
[img align=left]aal[/img][url=[img align=left]aal[/img]][img align=left]aal[/img][/url][img align=right]C:\Documents and Settings\Angie\My Documents\photo~Ivan[/img]

大宅

回覆樓主

你睇台灣有個blogger 叫星希亞,佢都有呢個病,但佢已經過左5年喇,加油

水晶宮

kelly媽咪 發表於 18-5-20 10:01
其實本來覺得咳係一件好少嘅事,我爸爸係冇啖只係每天早上咳,同晚上咳唔算嚴重,佢又冇咳冇痛,去睇醫生 ...

死啦…聽完你咁講我都驚咁,我自十幾歲開始都覺得喉嚨唔舒服好像有舊痰咁,會咳下,又有痰,咁多年都是,睇過醫生照鼻喉,照肺,化驗痰,都話無問題,中醫話慢性支氣管炎,西醫就話氣管炎/鼻敏感...連我仔都是(12歲) ,又是同我類似症狀,究竟係咩病?又驚係d咩暗病

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

祝福

男爵府

kelly媽咪 發表於 18-5-19 13:34
爸爸突然驗到第四期同已經抗散到頸、肚、腋下淋巴都有,有冇過來人可以分享一下點醫,或者有冇邊個醫生可以 ...

我爸爸都係肺線癌四期,上年10確診已擴散至腦,肝,骨,腎上線,而家食緊標靶藥,暫時仲可以行得走得,不要太灰,現今有好多治療方案。

男爵府

xavier327 發表於 18-5-20 15:55
我爸爸都係肺線癌四期,上年10確診已擴散至腦,肝,骨,腎上線,而家食緊標靶藥,暫時仲可以行得走得,不 ...

想請問下你,你爸爸睇邊個醫生食緊邊隻標把藥?日常生活有冇戒囗?

男爵府

emilylam 發表於 18-5-20 14:42
死啦…聽完你咁講我都驚咁,我自十幾歲開始都覺得喉嚨唔舒服好像有舊痰咁,會咳下,又有痰,咁多 ...

我爸爸12先照過肺,又入院身體檢查都冇事

首頁
12345...6

尾頁

跳至