親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

各位請指教,5大3小,有老有嫩,想去阿里山玩。但唔知應該訂那裡的民宿比較好。
方案一:
阿里山遊樂區內的貴比較舊,但方便(是否真的很方便)

方案二:
阿里山周邊的民宿,價錢合理但上祝山觀日出要坐個小時車再轉火車,要四點幾出發。民宿老闆說可以帶我們去秘境看日山,五點多車我們去。

大家請給予意見

珊瑚宮

tracyduckling 發表於 18-5-24 14:21
各位請指教,5大3小,有老有嫩,想去阿里山玩。但唔知應該訂那裡的民宿比較好。
方案一:
阿里山遊樂區內的 ...

阿里山賓館-日出早上都要搭幾分鐘車才到火車站。

珊瑚宮

tracyduckling 發表於 18-5-24 14:21
方案一:

2)方案。要坐一小時車才看日出,距離祝山火車都好遠喎。

(因阿里山政府保護環境,限制土地起民宿,除非民宿拆舊民宿起樓,基本上全部都是舊民宿/酒店,而且土地好貴呀,比台灣民宿地要貴好多, 阿里山幾年前,一塊可以起屋既地要3-4百萬台幣)

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

方案一:
遊樂區係比較舊,貴唔貴見人見智啦,係地市區貴D,不過都可以接受。

方唔方便。。。睇你想要乜,
有便利店又可以行去坐火車,
我覺得OK啦

珊瑚宮

shinku 發表於 18-5-25 14:40
遊樂區係比較舊,貴唔貴見人見智啦,係地市區貴D,不過都可以接受。

方唔方便。。。睇你想要乜,

住園區,可以坐小火車-午一次,日出一次。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

我2大1小, BOOK 左山頂的酒店 HK8百連稅, 到時會JOIN 日出團 (台幣400/人), 佢5AM 在酒店接人, 然後可以揀坐住私家車睇日出, 回酒店前會去一個景點, 之後送大家回酒店. 之後我會JOIN 團, 經奮起湖落嘉義 (350/人).

其實你8個人, 包車半日(睇日山和落嘉義) 大約4000台幣. 建議你揀山頂附近的酒店和民宿, 早BOOK唔係大貴. HK1000 有4人房.

wcpcelia    發表於 18-5-26 20:32

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

12312 發表於 18-5-25 15:17
住園區,可以坐小火車-午一次,日出一次。

我老公頂唔順咁早起身睇日出,所以只係坐左一次來回去行山

珊瑚宮

shinku 發表於 18-5-25 17:31

我老公頂唔順咁早起身睇日出,所以只係坐左一次來回去行山

在觀日果度有免費阿里山導遊講解阿里山。(我落大雨一樣有勁多人坐小火車看日出)

大宅

方案一:

記憶中阿里山森林遊樂區要有特別批准才可在園區內駕駛,不知你的民宿在那裡,但會否民宿主人帶你們去其他地方(秘境?)看日出,即不是阿里山森林遊樂區。

還有,你會和家人在阿里山森林遊樂區內逛嗎?如果喜歡行山,天氣又好,森林遊樂區夠你玩(行)半日。

珍珠宮

12312 發表於 18-5-25 18:10
在觀日果度有免費阿里山導遊講解阿里山。(我落大雨一樣有勁多人坐小火車看日出)
...
有乜都係假,我老公唔夠訓就會日都頭痛,
全日都玩得唔開心,
所以我寧願佢訓多陣,
都唔想夾硬捉佢睇日出

珍珠宮

ononchu 發表於 18-5-25 19:58
記憶中阿里山森林遊樂區要有特別批准才可在園區內駕駛,不知你的民宿在那裡,但會否民宿主人帶你們去其他 ...
如果你本身 book 左遊樂區既民宿就可以駕車入去,最好係帶埋住宿資料或 book 房証明,
佢見你真係 book 左房就會放人放車

首頁

尾頁

跳至