婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018父親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

monchhichi410 發表於 18-6-25 00:55
冇咩事唔好見。 要佢幫手接幾日放學又話li又話"勞"。bb期又話唔識湊初生。到番學時又話冇本事湊。62係身壯 ...
我都好明白你感受

侯爵府

回覆樓主

認真....
我哋呢度每一個係咩情況都好,
改變到你屋企實際狀況嗎?

我都認同上面jm所講
解決到件事只有你細佬

大宅

jackiemei 發表於 18-6-25 21:30
認真....
我哋呢度每一個係咩情況都好,
改變到你屋企實際狀況嗎?

you are right! 但問題難解決,隨雨而安。 希望時間見証佢哋會明白

侯爵府

bebe2002 發表於 18-6-25 21:34
you are right! 但問題難解決,隨雨而安。 希望時間見証佢哋會明白

你要等細佬有所感悟其實不如自己錫父母多d,明嘅你、你d仔囡始終唔係你細佬。

但你父母亦應該有所領悟、寬容。

我就對父母都係過自己個關

父母想仔、新抱、孫點

我實在冇能為力

大宅

jackiemei 發表於 18-6-25 21:39
你要等細佬有所感悟其實不如自己錫父母多d,明嘅你、你d仔囡始終唔係你細佬。

但你父母亦應該有所領悟、寬 ...

嗯嗯, 我太理想化,大家都有自己家我都要調節一下

大宅

回覆樓主:

有得揀就大時大節,老爺奶奶生日見面,

冇得揀就係奶奶要每個星期全家去朝聖

複式洋房

問題係你細佬,自己父母自己孝順,新抱唔係小丑無責任娛賓,6299想見孫可以約出黎見,點解一定要新抱一家大細去請安?
6299老人家唔擺得幾耐關新抱咩事,憑咩犧牲新抱青春去成全佢哋?

琴日6299失驚無神黎左我屋企(娘家),我plan好嘅family day唔會因爲佢哋而改變,由得佢哋等到夜晚我一家三口先返屋企。今朝4大長老要一齊飲茶,岩岩嘈醒我俾我鬧左一餐仲未下火,當然就算我瞓唔返都唔會去(老公都瞓回籠覺冇去),平時我爸爸都識尊重會提早約我飲茶唔夾硬迫去,咪以為係6299就可以要我隨傳隨到,唔該尊重返我有我嘅家庭,請勿打擾我嘅生活。

大宅

irky819 發表於 18-6-26 08:37
問題係你細佬,自己父母自己孝順,新抱唔係小丑無責任娛賓,6299想見孫可以約出黎見,點解一定要新抱一家大 ...

我家人係好考慮對方生活,所以從不發生無事拜訪 (一定會預約,這是基本禮貌吧)

對於你家庭所遇,我表同情, 互相尊重是必要的

翡翠宮

畀面勳章

問題在你細佬身上,老婆唔去探62 99, 做仔的可以自己去。如果連自己個仔都唔會返黎探下父母,真係唯有睇開d。

62 99都要學識唔好熱面孔貼冷屁股,新抱平日返黎探下都唔願,就唔好講咩個孫想要咩禮物,就算開到口,62 99都應該當冇聽過。太過有求必應或者隨傳隨到,好容易令人覺得不需要受到尊重。
日日是好日

大宅

mother904 發表於 18-6-26 10:55
問題在你細佬身上,老婆唔去探62 99, 做仔的可以自己去。如果連自己個仔都唔會返黎探下父母,真係唯有睇開d ...

好到point, thank you

細佬都係問題,6299 太黃大仙又係問題, 唉

男爵府

MommyPanel勳章 育兒性格勳章

一至兩日一次

99除左要我叫佢99唔好叫媽之外, 做晒阿媽先做既野

大宅

bebe2002 發表於 18-5-28 22:56
回覆 mini1204 的帖子

自己有兒有女對6299都唔會係咁, 我的小朋友都會同我講我老時會學我對老人家好, 小朋 ...

要怪怪你細路吾識做人,難為了家蘇,你地做家姐成日當正自己係第二個奶奶甘,對家蘇評頭品足,一言一行你都盯住佢,有咩吾岩就大大聲講同你自己爸媽出返啖氣!既然當自己係第二位奶奶點解吾直接同你細路溝通?吾教下你細路,你個細路一有咩吾好一定怪果個女人?要記住真係一家人係無對錯分,只有和諧先可以凝聚到一家人,甘先係老人家福氣!何必可係將責任,錯處放係個心抱到?要家庭和諧係每個成員責任!上樑不正下樑歪,幾多歲都好,都係睇住你地做大嘅做事,包括你父母同你!代所有心抱同姑發聲!

大宅

pariscat 發表於 18-6-26 13:09
要怪怪你細路吾識做人,難為了家蘇,你地做家姐成日當正自己係第二個奶奶甘,對家蘇評頭品足,一言一行你 ...

我發文亦指在於此, 其實慎完我已經冇乜嘢了, 可能你有遇到唔好嘅家姑, 你仲燥底過我, 自己偏向佛教思想每天也在修行學習, 見倒面都係平常心。

大宅

bebe2002 發表於 18-6-26 13:43
我發文亦指在於此, 其實慎完我已經冇乜嘢了, 可能你有遇到唔好嘅家姑, 你仲燥底過我, 自己偏向佛教思 ...

你呻完可以無野,當然鬧完人果個梗係話無野,有無林過比你鬧個果?你上得黎呻代表你吾妥個弟婦啦。你自問有無覺得你自己做姑奶係地位身份高啲?所以你可以指責你弟婦,你見到你弟婦嘅只係十份一的事實,你知吾知事實的全部?你做緊你父母的好女兒,你有無為你弟婦林過?理解佢明白佢?兄弟姐妹都係同一輩份,都係平輩,你做家姐憑咩身份指控你弟婦?你有無林過你弟婦要幫你湊埋個細佬?佢都好辛苦,佢頭暈身興你有無關心過理解過佢?如果要一家人和諧根本吾輪到你出聲!你父母覺得個仔有錯佢地會自己教仔,點排都吾到你理佢地家事,果個係你父母同你細佬弟婦四個人事

大宅

如果可以最好日日見(99的心聲)

我就唔想成日見, 所以先搬走唔一齊住
但99會用盡所以各種理由同藉口, 約食飯
包括兩老的生日(新曆舊曆都要約食飯)
各大小節日(剛剛的端午節都有約, 不過俾我拒絕了)
我諗緊7.1回歸佢又會唔會話約食飯慶祝?
然後各親戚的生日
去旅行前後都要約

救命.....

大宅

bac1234 發表於 18-6-26 15:51
如果可以最好日日見(99的心聲)

我就唔想成日見, 所以先搬走唔一齊住

oops! 咁你99又真係熱情咗d(emoji)

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

咦,樓主講既野咁似我99 講既野
但⋯⋯問心,關新抱咩事先。
於我情況係因為有人搞事(當然唔係少事),令所有人都唔鍾意佢,咁咪唔見囉
好多野,當中可能係大大小小乜都有d,冰封三尺非一日之寒,唔到其他人去諗
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

pariscat 發表於 18-6-26 14:17
你呻完可以無野,當然鬧完人果個梗係話無野,有無林過比你鬧個果?你上得黎呻代表你吾妥個弟婦啦。你自問 ...

我同弟婦只當平輩,我亦有視她如好友,佢從前到現在叫我辦的事,我都無say no及辦妥當, 佢如有什麼狀況我或家人亦有至電慰問有什麼要幫手等等,問心做到足。

By the way, 我只係想上嚟呻下, 而唔係想將件事放到幾咁大, 多謝你各方面分析, 在此希望你家庭和睦。

大宅

newspaperhang 發表於 18-6-26 18:03
咦,樓主講既野咁似我99 講既野
但⋯⋯問心,關新抱咩事先。
於我情況係因為有人搞事(當然 ...

我年紀未有咁大, 係思想成熟啲啫
我依家都平常心好平靜了, 我都希望你的問題會慢慢解決啦 (ง •_•)ง,加油

複式洋房

回覆樓主

一個月見一次,每次都係出去食飯見吓,大約兩三個鐘度。我唔係好鐘意其他人上我屋企所以佢唔會上黎我地度嘅

首頁

尾頁

跳至