論盡家傭

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我請左5-6個工人,有海外有本地完約,個個都唔得~請問你地點揀姐姐~揀海外定本地呢?睇樣睇feel定點呀

男爵府

畀面勳章

只睇你好唔好彩,我果時係要急請姐姐(第一次請),我朋友個姐姐介紹佢妹畀我,佢剛在香港完約,因前僱主衰,所以佢妹完約後唔續約,我姐姐自己攪文件轉僱主,每次續約也是姐姐攪文件,慳了很多agent費,姐姐已經做咗6年半,佢7月中會去加拿大,而我小朋友也中學,所以不會再請姐姐,始終現在很難請好既姐姐,她想申請去加拿大時有同我商量,我也準備給她長期服務金,大家也完滿結束賓主關係!

wcpcelia    發表於 18-5-29 10:47

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

首先你要求係點先? 只係要求過得去嘅,應該唔難,但我自己偏向agent嘅重要性, 因為佢哋點都會把一把關, 如果佢啲貨源(姐姐)係好嘅, 嚟到香港差極有譜
每日望住佢哋就充滿力量啦!

水晶宮

shting 發表於 18-5-28 10:30
我請左5-6個工人,有海外有本地完約,個個都唔得~請問你地點揀姐姐~揀海外定本地呢?睇樣睇feel定點呀:na ...

我想問你之前5~6外傭都全炒, 無完約?

天空之城, 快樂之地

大宅

回覆樓主

係呀~全部冇完,有啲偷金、有打我個仔、有啲長期揸住部電話、有個話要我請兩個工人先湊到我果時初生既仔,各式各樣數之不盡,得一個正常啲就係偷金果個

男爵府

睇樣,職責經驗,比較唔同見工姐姐嘅對答,大家嘅要求,就啱開工日期,不如樓主都分享下你點揀。

伯爵府

vickymok717 發表於 18-5-28 14:23
首先你要求係點先? 只係要求過得去嘅,應該唔難,但我自己偏向agent嘅重要性, 因為佢哋點都會把一把關, 如果 ...

認同,首先好agent好緊要

跟住就真係靠章喇

大宅

juanmc 發表於 18-5-29 12:15
睇樣,職責經驗,比較唔同見工姐姐嘅對答,大家嘅要求,就啱開工日期,不如樓主都分享下你點揀。 ...

我唔識揀,我冇方向,我見人地過最好重負擔,3十幾歲,有幾個小朋友,仲要做過新加坡,又試過,又有見人地請請個唔會咁靚唔會咁姿整,又試過,又試過揀個樣老實啲40歲,又試過揀啲50歲再老啲,工作可能穩定,又有試過海外又有試過本地完約,結果全部都唔成功,不過我每個都係用唔同方向去搵,唔係搵定一類人,我覺得自己已經有揀佢地啲對答合理啲架喇,但黎到都唔同~我都唔知點算好⋯⋯⋯⋯⋯

男爵府

你嗰5-6個有咩唔好,你列晒出尼問見工者你會唔會咁咁咁,睇下邊個全部都答唔會又答得最快囉

大宅

回覆樓主

我個姐姐, 同我做咗三個半contract。話好好唔係,只是佢meet到我expectation。佢由我大女newborn,湊到我細女依家三歲。佢湊B好好, 好有耐性。係我做新手父母時阿B喪喊佢可以攪掂佢瞓, 做晒所有基本家務唔使我煩, 我倆公婆嗰時已經覺得好好。夜晚阿B嘔奶或大啲wee濕床肯起身幫我清㓗換床舖之類無黑面。我已經好收貨。
之但係, 佢有好多呢到jm會唔滿意的問題,如婆婆嫲嫲話佢機不離手(我面前無), 清潔超級普通唔會搬開啲嘢掃同抹, 洗衣機好多積, 偷用我護膚品但我無証據, 懷疑偷了我女啲衫但我唔十分肯定(因為婆婆嫲嫲家也有放阿女衫), 煮飯超級求期全部齋煎或炒無乜調味或變化, 唔會(emoji)好嘢分類求期收埋算, 問佢啲嘢擺咗邊答唔知, 打爛碗碟或整崩唔出聲, 整花曬牆及櫃門, ironing 成半日好慢, 試過意圖話我家有污糟嘢(我送咗十字架俾佢及同佢祈禱之後無再提)⋯⋯ ⋯好多嘢。
但咁喎,到依家佢又無借錢或大耳隴, 阿女schedule 講一次記得曬做到曬無甩漏, 錫阿女(兩個都話鐘意及錫姐姐), 嫲嫲有唔舒服識得話我知(奶奶唔會講我地知), 星期日要7:30返來無怨言亦準時。
其實講咁耐, 我只是想表達, 人有優點缺點。請姐姐, 如果佢達到你請佢幫輕你啲乜嘢要求, 如果又做到, 其他缺點就當睇唔到及自己做, 始終姐姐唔可以完全代替屋主只是幫輕屋主而已(所以叫helper)。

大宅

chumiguan 發表於 18-5-29 23:43
我個姐姐, 同我做咗三個半contract。話好好唔係,只是佢meet到我expectation。佢由我大女newborn,湊到我細 ...

如果我有一個姐姐好似你姐姐咁已經滿意,我姐姐我食嘔喊到拆天佢都唔會理,好似訓到暈左,偷錢偷金偷護膚品,佢連最基本我個仔都搞唔掂,氹唔到訓教,有個連一啖飯都餵唔到~我咁聽其實我要求真係唔太高~~~
請問你姐姐係唔係請海外?同菲定印黎呢?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

shting 發表於 18-5-30 12:19
如果我有一個姐姐好似你姐姐咁已經滿意,我姐姐我食嘔喊到拆天佢都唔會理,好似訓到暈左,偷錢偷金偷護膚 ...

如果你有需要,可以PM我拎agent contact, 我介紹好多朋友搵我個agent, so far個個都滿意!
每日望住佢哋就充滿力量啦!

水晶宮

chumiguan 發表於 18-5-29 23:43
我個姐姐, 同我做咗三個半contract。話好好唔係,只是佢meet到我expectation。佢由我大女newborn,湊到我細 ...

同意。 你所講外傭甩漏野, 係香港好多僱主都會頂唔順。

但明白外傭有係重點工作方面係幫到手, 其他工作不足, 都可以包容下。當然, 最重要係唔借財仔, 唔黑面, 唔駁咀。
天空之城, 快樂之地

大宅

shting 發表於 18-5-30 12:19
如果我有一個姐姐好似你姐姐咁已經滿意,我姐姐我食嘔喊到拆天佢都唔會理,好似訓到暈左,偷錢偷金偷護膚 ...

海外印。之前請係經我媽用咗十幾年嘅Agent請嘅。我媽個agent三年前同人拆咗夥無做了。現在姐姐唔做衣錦還鄉,我自己係internet direct hire 菲。希望新姐姐ok。新姐姐無印姐姐咁醒, 但似乎責任心重同隨和。今個星期五到港, 希望夾到。

大宅

vickymok717 發表於 18-5-30 13:40
如果你有需要,可以PM我拎agent contact, 我介紹好多朋友搵我個agent, so far個個都滿意!
...

好呀~~可唔可以pm你agent 聯絡電話比我~唔該晒你~

大宅

chumiguan 發表於 18-5-30 14:24
海外印。之前請係經我媽用咗十幾年嘅Agent請嘅。我媽個agent三年前同人拆咗夥無做了。現在姐姐唔做衣錦還 ...

你direct hire 海外姐姐~我都有諗過但有啲驚佢自己唔出現,你interview 可以感覺到佢係點既人都好叻~可能我真係唔識interview 人地,我in完冇咩感覺~

大宅

chumiguan 發表於 18-5-30 14:24
海外印。之前請係經我媽用咗十幾年嘅Agent請嘅。我媽個agent三年前同人拆咗夥無做了。現在姐姐唔做衣錦還 ...

可否教我點請海外印或飛

大宅

shting 發表於 18-5-30 20:57
你direct hire 海外姐姐~我都有諗過但有啲驚佢自己唔出現,你interview 可以感覺到佢係點既人都好叻~可 ...

佢係香港完contract 跟著返屋企再黎我到。我係香港in 佢㗎。

大宅

Sallyqiqi2 發表於 18-5-31 16:19
可否教我點請海外印或飛

係FB 或HelperChoiXX 或 app 搵姐姐interview。啱就搵agent搞。

大宅

回覆 shting 的帖子

一定要朋友refer, 姐姐在同一employer 做最少三個contract , 不要㨂只照顧老人家個d,因為好多hea 慣左

首頁
12345...7

尾頁

跳至