興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

呢幾日, 突然發現缸內D 水變左淡紅色, 本來以為換左龜糧, 其中紅色的長條型龜糧食唔晒溶左令D水變色.
但停左冇餵紅色那款後, 都仍然缸水紅晒, 雖然唔係好深紅. 但肯定係血嫁喇~~~~ 好擔心

岩岩爬文, 話5月係龜龜生蛋既季節, 係咪長指甲既係雌性?

我而家將2隻分開左先, 睇下係邊隻流血......

大宅

moonychan 發表於 18-5-30 22:24
呢幾日, 突然發現缸內D 水變左淡紅色, 本來以為換左龜糧, 其中紅色的長條型龜糧食唔晒溶左令D水變色.
但停 ...

巴西龜長指甲的是男仔。可能是打架,男嘅想交配,女的覺得煩就咬佢囉。分開左先,再睇吓有無傷口。止血消毒,乾養一排。

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

kwclau 發表於 18-5-31 10:47
巴西龜長指甲的是男仔。可能是打架,男嘅想交配,女的覺得煩就咬佢囉。分開左先,再睇吓有無傷口。止血消 ...
oh, 原來長指甲是雄性??!!
我尋晚分開左2個缸, until 今朝出門口時都唔見再有血水, 一陣返去再望下佢地.

呢排, 2隻野成日疊埋, 長指甲因為細size, 所以響隻短指甲 (即係雌性) 上面. 我地以為佢地疊高因為有燈暖d.

話時話, 2隻龜應該大約3~4歲咁上下.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

點樣叫長指甲?我隻係女
分開佢地,有需要睇醫生,祝早日康復

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 18-5-31 14:18
點樣叫長指甲?我隻係女

嘩你隻女啲指甲咁長嘅,我以前有幫隻龜女剪甲架

大宅

moonychan 發表於 18-5-30 22:24
但停 ...
我都試過,生蛋季節不停想爬出來搵地方生蛋,導致指甲流血

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-5-31 14:18
點樣叫長指甲?我隻係女
嘩!你隻龜好長,無比石佢自己爬短?

大宅

5R2H 發表於 18-5-31 19:01
嘩你隻女啲指甲咁長嘅,我以前有幫隻龜女剪甲架
小心剪到血管

珍珠宮

點樣叫長指甲?我隻係女
我隻龜就係長到咁喇~另一隻就短到得DD 甲.
咁我可能要等C6 今晚反轉佢地睇下"條尾"先再估下邊隻男邊隻女.....

好開心, 自從果日分開左佢地2個, 到今日都唔見再有血水了. 再觀察下先.

首頁

尾頁

跳至