自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

瓜子菜
https://www.google.com/search?q= ... iw=1455&bih=722

瓜子菜有什么功效?
https://www.uooyoo.com/a/161117/69558897.html

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

ice_seiya 發表於 18-6-1 12:18
哦,原來馬屎莧同馬齒莧唔係同一樣嘢
馬屎莧同馬齒莧唔係同一樣嘢,兩樣都係菜,都可以炒/滾湯

馬齒莧味道酸酸地,馬屎莧無酸味
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

wong2323 發表於 18-6-1 12:22
馬屎莧同馬齒莧唔係同一樣嘢,兩樣都係菜,都可以炒/滾湯

馬齒莧味道酸酸地,馬屎莧無酸味 ...

好的,明白了,謝謝

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

超級特務 發表於 18-6-1 11:35
馬齒莧(學名:Portulaca oleracea),又名馬生菜、馬齒菜、馬屎莧、五行草、酸莧、豬乸菜、豬母乳[1]、地馬 ...

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

超級特務 發表於 18-6-1 11:35
馬齒莧(學名:Portulaca oleracea),又名馬生菜、馬齒菜、馬屎莧、五行草、酸莧、豬乸菜、豬母乳[1]、地馬 ...

寶石宮

2023年兔年勳章

wong2323 發表於 18-6-1 12:14
馬屎莧係綠色葉
紅莧係紅色葉

長知識

伯爵府

facialchung 發表於 18-6-1 12:12
係瓜子菜呀,清熱解毒、涼血利濕架,其實係d野菜黎架,好粗生架.

係瓜子菜。不是馬齒覓

子爵府

manfatcentre 發表於 18-6-2 01:43
係瓜子菜。不是馬齒覓

香港同大陸叫法唔一樣啫, 好似召菜, 大陸叫大白菜。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

順帶一提,原來香港叫雀巢芒嘅植物,台灣叫山蘇,係食得架
上次食台藥有炒山蘇,越睇越似香港種果d咪上網睇睇,原來係同一樣野

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

felicesmile 發表於 18-6-2 08:44
香港同大陸叫法唔一樣啫, 好似召菜, 大陸叫大白菜。

上次去台灣叫左「大陸妹」
原來係我地平時食嘅唐生菜

首頁

尾頁

跳至