樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家自住既單位成33年樓齡,買左四年,當年做左9成按揭,供30年。我想問下如果而家賣左層樓,會賺到幾多,我想請教一下大家值唔值換樓
當年270萬買入 495尺實用
而家諗住賣540,銀行估價有500
我當年用左30萬全屋裝修,所以諗住叫高點

想換既新單位,680萬,512尺實用,十年樓,如果賣左而家自住果間,夠唔夠比新樓首期呢
唔好意思,未賣過樓咩都唔識

大宅

big_bb_ff 發表於 18-6-1 22:33
而家自住既單位成33年樓齡,買左四年,當年做左9成按揭,供30年。我想問下如果而家賣左層樓,會賺到幾多, ...

唔夠,要俾印花稅和agency fee
當然有儲蓄另計

伯爵府

而家自住既單位成33年樓齡,買左四年,當年做左9成按揭,供30年。我想問下如果而家賣左層樓,會賺到幾多, ...
270萬借9成, 即是借243萬, 供左4年, 當你還左23萬本金,即欠約220萬。
當你賣540萬,可以套現 540 - 220 = 320萬

680萬樓最多借6成,即首期要 680 * 0.4 = 272萬

只睇數字,表面上係夠。

但不要忘記經紀佣金 (一買一賣要12.2萬), 印花税25.5萬, 裝修費用 .....

伯爵府

環保接龍勳章

TinyTomato 發表於 18-6-2 12:33
270萬借9成, 即是借243萬, 供左4年, 當你還左23萬本金,即欠約220萬。
當你賣540萬,可以套現 540 - 220 = ...

要借275萬記得睇下自己人工有幾多
最少25000以上先借到

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

仲有先買後賣要先俾ssd.

除非你買和賣同日做。

記住先買盤後賣, 有唔小人賣左上唔返車。而家係賣樓容易買樓難

大宅

回覆樓主

今日半新樓又升左成20萬,買樓先再賣樓風險真係好大,還是我加按層樓,攞返點錢買股票會好點?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

big_bb_ff 發表於 18-6-4 02:48
今日半新樓又升左成20萬,買樓先再賣樓風險真係好大,還是我加按層樓,攞返點錢買股票會好點?
...
如果無自住需要, 而家真係唔啱換樓。
可以轉按, 因為轉按會有回贈, 比加按會更好, 而家好多銀行都有高息戶口, 借多左又用唔到的錢, 會有P-2.15厘息俾返你。

但千萬不要賣自住樓, 好多人上唔返車。

我早2年轉按, 攞左筆錢等樓市跌, 等極都係升。
因為有自住需要, 早幾個月剛買樓。 但未賣手頭上的樓, 等升多少少才放賣。

大宅

wmkcnw 發表於 18-6-4 11:04
如果無自住需要, 而家真係唔啱換樓。
可以轉按, 因為轉按會有回贈, 比加按會更好, 而家好多銀行都有高息戶 ...

轉按之後利息有無加多左?我本身搵做南x, 利息1.98%,唔知而家邊間銀行利息低?

侯爵府

big_bb_ff 發表於 18-6-5 16:52
轉按之後利息有無加多左?我本身搵做南x, 利息1.98%,唔知而家邊間銀行利息低?
...
1.98% 定息?
如果係H如果係H+1.98, 咁就間間都低過佢, 一般 H+1.2

侯爵府

2024年龍年勳章

好難賣得高過銀行估價

首頁

尾頁

跳至