論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

姐姐下年就4年,佢超冇記性,我覺得佢扮嘢,家有3人,我囝已中学,冇乜關心我囝,都算喇,仲要多藉口,又冒失,下年約滿,本來都想續,但諗吓要俾長服……佢只會有退冇進;仲试过同我講,唔滿意;可中止我合約……顶住我條氣,但請新人代理费好贵,唉!請問你係我,續唔續……thanks

寶石宮

2023年兔年勳章

lemon@2010 發表於 18-6-7 09:39
姐姐下年就4年,佢超冇記性,我覺得佢扮嘢,家有3人,我囝已中学,冇乜關心我囝,都算喇,仲要多藉口,又冒 ...

已開口博炒 再續夠5年會點 你懂的

男爵府

出糧點解仲要受氣,唔續

wcpcelia    發表於 18-6-8 15:48

大宅

2018復活節勳章

Poyau 發表於 18-6-7 10:05
已開口博炒 再續夠5年會點 你懂的

說得對,佢胸有成竹咁講,幾豪氣呀

大宅

2018復活節勳章

juanmc 發表於 18-6-7 10:05
出糧點解仲要受氣,唔續

對,對,

寶石宮

2023年兔年勳章

lemon@2010 發表於 18-6-7 10:06
說得對,佢胸有成竹咁講,幾豪氣呀

既然咁豪 揾定人 唔續成全佢

象牙宮

姐姐下年就4年,佢超冇記性,我覺得佢扮嘢,家有3人,我囝已中学,冇乜關心我囝,都算喇,仲要多藉口,又冒 ...

須明白:

1. 4年 不用給長服的,

2. 你出多几个 warning letter 具体D。

3. 仲试过同我講,唔滿意;可中止我合約…… 就順佢意吧。最多是陪一个月。

請新人代理费好贵 vs 俾長服 : 自己比較。

熟練看勞工法例: 即炒那5點。

問2.
僱 主 或 僱 員 是 否 可 無 須 給 予 對 方 通 知 或 代 通 知 金 而 終 止 僱 傭 合 約?
答2.
是。

如 果 僱 員 在 與 其 僱 傭 有 關 的 事 宜 上:

故 意 不 服 從 僱 主 合 法 而 又 合 理 的 命 令;

行 為 不 當;

犯 有 欺 詐 或 不 忠 實 行 為;

慣 常 疏 忽 職 責,

僱 主 可 無 須 給 予 通 知 或 代 通 知 金 而 即 時 解 僱 該 僱 員。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

家有3人,我囝已中学
你想仔成港孩?
自己自理。

家務你可外判, 家助。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

我媽前身工人, 大掃除時, 媽床有 lizard
我說, 你問自己, 一个人在家, 只照顧老媽一个。

得閒都不大清結, 怎可能老媽床板上有 動物死體??

1. 佢說我很忙; 那你寫下你的日程表給我看..... 我可幫你再組織一下。
佢回我: 我不寫, 你自己寫。

2. 仲同我講,唔滿意; 可中止我合約……我大把工選擇,
我說, 你自己不喜歡 resign 好了。 你找人給我。

3. 過一段日子, 她說如果老媽ok, 她想續約。反正她習慣了。
我說, 好我地再考慮

結果我不續她。
離開了, ws 說她想找工作

理性討論交流者。

大宅

2018復活節勳章

Poyau 發表於 18-6-7 10:15
既然咁豪 揾定人 唔續成全佢

D工人做耐左,真係*滑哂啞*……當耳邊風

大宅

2018復活節勳章

333s 發表於 18-6-7 11:03
須明白:

thank

,再上多個約已須俾長服

侯爵府

換人啦

大宅

2018復活節勳章

333s 發表於 18-6-7 11:12
我媽前身工人, 大掃除時, 媽床有 lizard
我說, 你問自己, 一个人在家, 只照顧老媽一个。

lizard 她在我們不在家,不知做甚麽!!我嗰個初頭來好驚青架,现在同佢講嘢,话佢不是並看着我,好似我自己同爐具傾偈…………我地放工有時不定,有個人打掃吓都好,唯有叫自己囝有心理準備啦

大宅

2018復活節勳章

ninachu 發表於 18-6-7 11:54
換人啦

yes,以為自己是坐馆大姐大

大宅

333s 發表於 18-6-7 11:03
須明白:

善意提醒:佢唔續的話,你叫佢簽封信係佢自己唔續你,唔係你唔續佢,否則佢有機反咬你為逃避長服唔續佢第3張約,勞資審栽處都會判你要pro-rata比返長服佢,我親身試過

大宅

2018復活節勳章

DaiBB 發表於 18-6-7 12:24
善意提醒:佢唔續的話,你叫佢簽封信係佢自己唔續你,唔係你唔續佢,否則佢有機反咬你為逃避長服唔續佢第3 ...

請問如果我唔續佢,但佢想續……咁佢應該唔肯簽名……怎辨?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

開到口叫你炒, 即覺自己好值錢. 因住再續整多多衰野迫你炒仲要比 Long Term.

大宅

2018復活節勳章

lily-of-valley 發表於 18-6-7 12:58
開到口叫你炒, 即覺自己好值錢. 因住再續整多多衰野迫你炒仲要比 Long Term. ...

長服金……真係一個分水領,! 多謝哂各位jm意见及提醒

寶石宮

2023年兔年勳章

lemon@2010 發表於 18-6-7 11:49
D工人做耐左,真係*滑哂啞*……當耳邊風

左耳入 右耳出 常態

象牙宮

DaiBB 發表於 18-6-7 12:24
善意提醒:佢唔續的話,你叫佢簽封信係佢自己唔續你,唔係你唔續佢,否則佢有機反咬你為逃避長服唔續佢第3 ...

2. 你出多几个 warning letter 具体D。

Page 7.

說明工作表現。
炒佢須以工作表現。
1. 某月, 某日。
2.
3.

勞資審栽處都會判你要pro-rata比返長服佢,我親身試過, 你當時 沒有指工作表現吧。
不做足功課, 有机會被勞資審栽處 "說服", 如果你堅持, 對方也不會定雇主罪入牢的。
因為我地有理據。 (*好多雇主太懶, 不想寫東西)

想玩死工人, 有雇主不出庭, 改期, 學仿 "拉布" 。
最后工人不了了之。

老媽前工人好惡,我叫她去告。我也能說出你的行為,表現,态度。
打工,用HP
博咀, 和雇主炒架。
大旦對老人。
清結,不干淨。
照顧老人, 令老媽趺到。
照顧老人, 食物做熱不透, 令老人拉肚子。
only part of it. still many
有照片。

理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至