自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

子爵府

回覆樓主

我大細囡差3歲,我大囡都係d鐘意爭寵,岩岩細囡出世時好多attention seeking 問題。而家好d。我細囡好痴身,但我都盡量抽時間抱下大囡,陪佢訓教,得閒就會抱大囡,錫佢,成日會同佢講媽媽最錫你地,你地係我寶貝。同佢講番妹妹細,要人照顧,但媽媽一樣咁愛你。總之我會成日講我好愛佢,咁我覺得so far我大囡都無覺得被人忽略

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

我細仔出世時,有一排我都對個女好harsh
可能我覺得佢應該夠大個,應該老醒d唔駛我心煩,當佢稍為唔生性、唔夠醒、唔幫到手時,我d脾氣就黎(我已經好忙啦!)
冷靜落黎唸返,其實對佢好唔公道。我成日都話阿媽慾望無極限,我見過佢最勤力果一日,我就覺得佢其餘99%日子唔夠勤力。我見過佢最醒目果面,就expect佢每一秒都咁話頭醒尾
但忘記左佢只係一個孩子,唔係機械人,會攰會懶會放慢手腳,其實係好正常

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

感覺樓主有點賴皮
用好多理由.老師投訴等等去「抹黑」個女
(唔識用咩詞語表達個意思 但俾我感覺似合理化自己做既野)

個女封道歉信唔係為道歉
而係求救
樓主俾我感覺亦唔係唔識教女
而係有仔萬事足
女都放棄得由佢自生自滅個種
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

大宅

回覆樓主

希望你可以同囡囡道歉!睇見都心痛

子爵府

little.k 發表於 18-6-8 23:58
不知所謂!睇到好嬲!你幾十歲人都唔明個細路女諗乜,仲想個細路女明白你?偏心到死,唔識處理唔好學人生兩 ...

如果唔生2個我係唔知自己處理唔到,謝謝你話我

子爵府

Jessiest 發表於 18-6-8 23:43
我女小一,自從細佬出世後,尤其細佬現在大左鍾意搶家姐野又咬家姐,家姐一定還手,個刻我係2個都會鬧。今 ...

已經明知小左關心仲趕人走,媽媽你真係偏心,只是你不正視。

子爵府

子若 發表於 18-6-9 00:18
我大細囡差3歲,我大囡都係d鐘意爭寵,岩岩細囡出世時好多attention seeking 問題。而家好d。我細囡好痴身 ...

我會多做的謝謝

大宅

mike89 發表於 18-6-9 00:12
睇到喊

我都係!

伯爵府

回覆樓主

我係個女憎死你
7歲女點知咩無理取鬧
佢只係不斷引你注意
講埋出口仲趕走佢

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

唔要佢,送去嫲嫲度。
講者無心,聽者有意…… 對六/七歲小朋友來講,我做錯了什麽?
例: 每對夫妻也害怕另一半同自己講離婚,是我做錯了麽?其實係另一半唔夠愛自己,所以時常說離婚/你走 總是掛在口邊!

子爵府

Jessiest 發表於 18-6-8 23:48
之後我就同細佬入房訓俾佢冷靜下。我出廳時佢已入房訓左,見佢係廳咁耐原來佢寫道歉信,睇後好心痛。我冇辦 ...

唉.... 見到我都喊咗。想像到家姐絕望認為媽媽唔要佢,為咗仍可留喺屋企生活,要迎合討好媽媽, 寫封道歉信, 委曲求存。

阿女真係好慘

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

盡快同返個女講你好鍚佢, 佢對你都好重要, 唔可以冇左佢

子爵府

Jessiest 發表於 18-6-8 23:53
其實我地關係唔錯,我同個女缺乏嘅係私人時間相處

我明!我都係咁上下!

子爵府

cinda72. 發表於 18-6-9 00:06
係個女出世頭幾年,你當佢公主咁寵,而家有細佬,就忽略佢自小習慣被寵愛,的確,錯在你突然既改變,佢接受 ...

係,佢就係咁講,我以為同佢講左細佬需要更多時間照顧佢會明,冇諗過佢如此唔開心

子爵府

回覆 FJmom 的帖子

有同感,覺得個細路女感到絕望

子爵府

回覆樓主:

我家細妹出世後,阿仔都特別扭計,又易喊,其實佢係想爭取多啲關注。之後,我同老公就唯有分工,細嘅係需要實質照顧,但大嗰個就較需要照顧感受。實質照顧係好多人都做到,但情感安慰就未必得。所以,我會盡量抽時間同哥哥睇下書,傾下偈,甚至落街買少少嘢拍拖。多啲錫下佢,攬下佢。始終佢哋仲細,好難好快接受將媽媽對自己100%嘅愛分俾細佬妹。你要好好處理,否則會影響埋兩姐弟嘅感情。加油

子爵府

lovelyliz 發表於 18-6-9 00:17
封信睇到人好不安,不如你而家入房攬吓個女講聲對唔住先

刪了⋯⋯唔好意思

大宅

回覆樓主

其實佢講俾你聽覺得你唔愛錫佢
可能都鼓起左勇氣 覺得頂唔順先講
以我為例 我青春期時覺得媽咪錫哂細佬
好唔開心 但咁耐以黎 我都冇同媽咪提出呢個問題

珍珠宮

Jessiest 發表於 18-6-8 23:48
之後我就同細佬入房訓俾佢冷靜下。我出廳時佢已入房訓左,見佢係廳咁耐原來佢寫道歉信,睇後好心痛。我冇辦 ...

老實講, 對七歲小孩來說, 因為自從有了細佬/妹妹, 媽媽開始少抱少擁抱我, 覺得不再被重視是正常的。

打個比喻, 現在人大了, 媽媽也不再以抱抱表示愛意。假如媽媽煲了花膠湯, 弟弟/妹妹的湯碗有幾片花膠, 自己的碗一片也没有, 妳會覺得是不是偏心?(我不用家用多少作比喻, 是因為兄弟姐妹收入不同, 要求比多比少也不一定是偏心)

講返個妳的女兒, 她說得出這句, 應該是藏了很久的心底話, 只是今天受不了要爆發才“漏了口風”。

站在七歲小孩的角度: 媽媽不但 (1) 沒安慰, 反而(2)罵我, (3)趕我走, (4) 要我冷靜/反思 (5) 媽媽自己入房也算了, 還帶著細佬一齊入房。

我在這種家庭長大的, 所以我明白

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你女都唔係冇理取鬧
總有離別的時候

首頁
34567...15

尾頁

跳至