論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛在2018年6月11日炒了此工人,菲律賓 姓名: Mercy Detecio Edurate 2009年1月到港在我家做了9年。近幾年開始發現經常講大話,不服從!開頭以為佢做得耐左有性格,最近期發現她由2016年開始在安信兄弟借錢,不止一次。走的時候執包伏檢查行李時發現她2017年內分別借款2次合共12萬元港幣。膽大包天!發現她偷了我女兒的衣服還死口不認穿我女兒的內褲,實在嘔心。安信兄弟的錢她仲未還完,相信現在一定是積極搵新僱主,大家要小心!此人外表單純,但內心深沉實在恐怖

伯爵府

回覆樓主

9年,佢開頭點樣架?乖唔乖?

水晶宮

mimiworkshop 發表於 18-6-14 18:51
剛剛在2018年6月11日炒了此工人,菲律賓 姓名: Mercy Detecio Edurate 2009年1月到港在我家做了9年。近幾 ...

嘩.......12萬, 佢都好大膽喎。 點還呀?

佢唔係諗住走佬返菲律賓就唔駛還呀?
天空之城, 快樂之地

大宅

Ytfc 發表於 18-6-14 22:58
9年,佢開頭點樣架?乖唔乖?

頭5年0k!之後可能開始已經接受她所以沒有太多防範以致她人變質了也沒即時擦覺到

wcpcelia    發表於 18-6-16 17:58

1st Anniversary

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-14 23:37
嘩.......12萬, 佢都好大膽喎。 點還呀?

佢唔係諗住走佬返菲律賓就唔駛還呀?

睇到佢一張單毎月還$38xx,我唔知佢總共欠幾多單。看她外表實比佢欺騙左

水晶宮

mimiworkshop 發表於 18-6-15 09:24
睇到佢一張單毎月還$38xx,我唔知佢總共欠幾多單。看她外表實比佢欺騙左
...

咁你炒佢時, 佢有乜反應?
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-15 09:31
咁你炒佢時, 佢有乜反應?

大我話炒佢佢要打電話去菲律賓領事館,報警!要我比長俸佢,我炒得佢就預左比,當係我感謝佢照顧左我D細佬9年!唔會好似D工人咁忘恩負義

隔冇耐,見大我唔到就求情囉,佢唔知我知道哂佢D衰野。大話精講野冇句真!不服從!借財仔我寫終止合約寫明的原因是她disobedience, dishonest,lying.

水晶宮

mimiworkshop 發表於 18-6-15 10:09
大我話炒佢佢要打電話去菲律賓領事館,報警!要我比長俸佢,我炒得佢就預左比,當係我感謝佢照顧左我D細佬 ...

咁佢拎左長期服務金, 都可以還到部份財仔。
天空之城, 快樂之地

大宅

PCCW2319 發表於 18-6-15 10:16
咁佢拎左長期服務金, 都可以還到部份財仔。

我唔理得佢啦!佢叫我機票比錢佢得唔得我話唔得,叫佢欏個passport 比我睇資料出機票仲扮野拿過過期passport show比我,我發現左叫佢欏過,揾左10分鐘都揾唔到,其實本passport 應該係條數大比財仔扣起左。佢應該自己知道走唔到所以叫我機票比錢佢,呢D情況佢應該會用種種理由急於這14天內在香港找到工作。呢D人真系信唔過,到最後曲終人散都系滿口大話

大宅

mimiworkshop 發表於 18-6-14 18:51
剛剛在2018年6月11日炒了此工人,菲律賓 姓名: Mercy Detecio Edurate 2009年1月到港在我家做了9年。近幾 ...

大家要留心,干其唔好請斷約工人十個有九個係衰左比人炒

大宅

講漏左,她個人衞生極差常常在屋企大廈垃圾房摷垃圾,摷都岩用的就收埋自己櫃桶。櫃桶藏了個曱甴竇,好恐怖呀!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

係咪收尾黐咗線呀?

大宅

lily-of-valley 發表於 18-6-15 14:27
係咪收尾黐咗線呀?

根本呢D就係自己本身性格,来香港打工可能抑壓住時間耐左咪現哂形囉!我鄰居掉出来的衫,日用品又執回來和更蠱惑的是在公家大垃圾桶旁放了個鐡桶帶蓋D專收埋自己執返來的東西

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mimiworkshop 發表於 18-6-15 16:29
根本呢D就係自己本身性格,来香港打工可能抑壓住時間耐左咪現哂形囉!我鄰居掉出来的衫,日用品又執回來和 ...

死啦, 搞到通屋大強, 我唔比工人執垃圾入我屋。 而以前D衰工人又唔吼垃圾, 專心偷我野。
可以忍咁多年至爆發, 好得人驚。

大宅

lily-of-valley 發表於 18-6-15 17:37
死啦, 搞到通屋大強, 我唔比工人執垃圾入我屋。 而以前D衰工人又唔吼垃圾, 專心偷我野。
可以忍咁多年 ...

D工人真係唔可以真心對佢地!對佢地好當你儍仔

象牙宮

mimiworkshop 發表於 18-6-15 23:28
D工人真係唔可以真心對佢地!對佢地好當你儍仔

有時呻吓, 都比D所請正義之人撩交哎, 話我克薄工人.

大宅

lily-of-valley 發表於 18-6-15 23:58
有時呻吓, 都比D所請正義之人撩交哎, 話我克薄工人.

我們做好僱主本份,但他們何嘗做好家庭傭工本份呢

象牙宮

mimiworkshop 發表於 18-6-16 13:42

我們做好僱主本份,但他們何嘗做好家庭傭工本份呢:tem ...

咪係, 又話幾千文洗死人, 咁要比幾多至夠呢?又話office人工, 使唔使比大學生人工?

大宅

今天見到Mercy Detecio Eduardo 其他工人朋友話佢已經找到僱主簽約,有冇咁快呀?現在香港地真係咁缺工人咩!未完約和termination letter寫明七宗罪都請.......

象牙宮

好似好醒目。不太老实。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至