自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章

LedTV 發表於 18-6-16 00:07
我都係知自己唔掂
所以唔想個女跟我一樣

我女跟美國人,佢好有愛心,教過小學,幼稚園,來年又教返小學,佢講過鍾意教學校一來同小朋友建立長期關係,同放weekend,中間佢搵工,堅持要搵學校,點都唔去商場個D鋪,佢話個D好易搵但唔鍾意D學生流動性大,難建立朋友關係。佢好錫我D女,返去美國去旅行都買野比佢地。細女K3先開始跟佢,個時英文都未講到句子,轉眼4年已經同佢玩到傻,BLibala同佢講野。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

大宅

kirstyau 發表於 18-6-16 00:18
我女跟美國人,佢好有愛心,教過小學,幼稚園,來年又教返小學,佢講過鍾意教學校一來同小朋友建立長期關 ...

可以介紹嗎,thx

珍珠宮

王國教室勳章

Jolly 發表於 18-6-15 23:24
我讚同你睇法!
我自己在香港讀書十多年,AL係拎c,唔算好都唔係差,出來做事唔駛講英文,到後來去外國做 ...

學中文真係好辛苦我妹唔學,佢話佢生活到無問題。
你要加油啊!我都要我小朋友學中文,爸爸一齊學我老公廿幾歲至學,宜家識講識寫識睇,仲識用廣東話嗌交

大宅

2018復活節勳章

superkingdom 發表於 18-6-15 17:21
自己係香港讀左甘多年英文,咩tense 咩tense ..prefect tense, 都搅唔掂,而家見小朋友又係我地個年代甘學 ...

你可能要請個英文好d嘅,而且要睇下咩大學讀咩科

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-15 22:30
我爸都係自學,我好佩服佢
我爸新界人,打仗時出世,飯都無得開讀咩鬼讀書。11、12歲就俾家人掟出街 ...

我媽都勁, 成70歲喇, 讀書小學程度, 但跟我婆去打西人住家工, 讀左既英文到依家仲記得,仲 教我賓賓煮餸!
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Ashleycorina 發表於 18-6-16 01:02
學中文真係好辛苦我妹唔學,佢話佢生活到無問題。
你要加油啊!我都要我小朋 ...

好叻!中文真係好難! 廣東話有9個音更高難度
放下自在

珍珠宮

王國教室勳章

cattz288 發表於 18-6-16 01:22
好叻!中文真係好難! 廣東話有9個音更高難度

我有學過其他語言,我無諗過有一日我中文超越其他語言,中文係最最最難。
我講廣東話,好正㗎,我跟新聞讀

公爵府

2018復活節勳章

我都係入外資公司,英文先進步神速,因為日日都要用。
睇返轉頭我覺得香港教的英文唔夠生活化,用埋d 舊式英文,好著重grammar,vocab 教最深,範文內容沉悶,去到古代文學級,以英國阿鬼婆教英文,有d字深到佢都唔識。

出來做野好多都唔記得了,現實好少用到。
點樣用最簡單,最短有效方法表達溝通先最要,美國人呢方面真係叻。

男爵府

kirstyau 發表於 18-6-15 22:51
依家li代小朋友好好多,我見屋苑好多細細個同工人姐姐已經好流利英文對答,先唔講文法岩唔岩,最少好夠擔 ...

我頭先講係之前個年代

現在嘅幼稚園小朋友英文口語好好,但大部分本地小學似乎銜接唔到,變成幼稚園時英文口語好好,但係當小學唔能夠持續

伯爵府

sfuhsg 發表於 18-6-15 18:42
叫我聽下睇下溝通下都得
但formal文件就唔得
我都係tense差

同你一樣,溝通無問题,一寫信,或文件,就覺得好大問题

伯爵府

回覆樓主:

我英文都唔好,我覺得香港學語言,主要唔係用泥講既,學文法先係重點,平時少講,到要用咪唔夠

伯爵府

peonica 發表於 18-6-16 03:18
我都係入外資公司,英文先進步神速,因為日日都要用。
睇返轉頭我覺得香港教的英文唔夠生活化,用埋d 舊式 ...

我覺得語言溝通到先係最重要,但係香港只著重文法,因為考試要用丫嘛,我讀過日文都係咁,就算啲同學覺得我好勁,可以同老師溝通,但我考試都唔合格,嗰時睇成績表好失望

象牙宮

Ashleycorina 發表於 18-6-16 01:28
我有學過其他語言,我無諗過有一日我中文超越其他語言,中文係最最最難。
我講廣東話,好正㗎,我 ...

換句話說, 想英文流利真係要跟新聞/戲學 我諗起0格風個廣告
放下自在

子爵府

kirstyau 發表於 18-6-15 17:56

我英文極差,所以前車可鑑,所以2個女出世後冇睇TVB劇,早 ...

我同你一樣!
但對仔女學英文,我就冇你咁落力,但都緊張佢哋英文成績,都有補習同要佢哋睇英文書。個仔暫時英文reading、writing係唔錯,但oral始終不夠好。
外籍老師1對1貴嗎?請問邊度可以揾到?

男爵府

superkingdom 發表於 18-6-15 17:21
自己係香港讀左甘多年英文,咩tense 咩tense ..prefect tense, 都搅唔掂,而家見小朋友又係我地個年代甘學 ...

香港的主流課程,是以第二語言的方式教英文,所以即使讀了十幾年,去到中六 DSE 5** ,英文都仍然被外國英語國家大學當你英文只有第二語水平。其實,是教學方式問題,但香港亦冇可能將課程升到第一語水平,始終老師的水平也未到班。

珍珠宮

回覆樓主:

學左咁多年英文,我都唔知學過咩

珍珠宮

王國教室勳章

cattz288 發表於 18-6-16 08:13
換句話說, 想英文流利真係要跟新聞/戲學 我諗起0格風個廣告
...

真係唔係講笑,由cartoon 開始,跟住讀

公爵府

畀面勳章

JAlove 發表於 18-6-16 05:43
我頭先講係之前個年代

現在嘅幼稚園小朋友英文口語好好,但大部分本地小學似乎銜接唔到,變成幼稚園時英 ...

都係架,官津小冇語境。唯有家長出去比錢上,時間少都叫好過冇。

首頁

尾頁

跳至