自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆樓主

唔關外資定香港公司事,純粹係公司本身rules 係點。

珊瑚宮

回覆樓主:

我會鐘意自由得來, 但仍有規矩要守公司, 唔係唔自律同事就令你好激氣了。
公司可以要落街飲食, 抽煙, 10零分鐘係可以的。
唔忙時, 玩手機, 老闆唔會理, 只要你交到功課出來。

男爵府

BK Milk勳章

回覆樓主

我而家間公司同樓主果間差唔多,多左以下:
1) 大部分人無fixed seats, 你鐘意坐邊都得,有啲位係高枱黎,可以企喺度或坐高櫈做野(等你唔洗長期坐影響健康)
2) 逢星期五約5點公司就會開party,叫哂到會返黎食,紅酒白酒啤酒任飲
3) 除左annual leave 仲有3日causal leave 比你放

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cbeyond 發表於 18-6-16 09:32
我會鐘意自由得來, 但仍有規矩要守公司, 唔係唔自律同事就令你好激氣了。
公司可以要落街飲食, 抽煙, 10零 ...

香港太多話自律最後亂曬龍

d同事好似失左蹤咁

大宅

回覆樓主:

我家姐同姐夫外國公司work,完全一樣,好鬼正!

水晶宮

回覆樓主

睇人
有d人係零自律嘅
part著呢d真係好快死得

話work from home但非lunch 時間係消失咗30 分鐘以上
返黎online10 分鐘 跟住又消失過

戴headphone聽歌OK 咁戴headphone聽電台節目又係咪OK
分曬心聽dj講嘢 係咪專心做 公司俾錢請你黎要做嘅工作

水晶宮

2024年龍年勳章

Maxki 發表於 18-6-15 18:36
見另外有post 講返工帶耳機聽歌,原來喺好多公司係唔應該咁做,不如大家講下你公司文化?

我先。外國公司 ...

你公司係未facebxxk
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

回覆樓主

美國公司,可以work from home, lunch 2 hours, 遲到早走有原因交代聲就可以。

我老闆係會 work from cafe...

不過有啲人會唔自律成日失蹤

伯爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主

外國公司差不多,我d同事lunch 除左做gym,仲有去打baseball 打golf 以前仲有人整個skating rink
返工冇打咭,做完可以走,可以work from home
同事text message 溝通,所以我長期手機在手

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

siugutsis 發表於 18-6-16 10:08
美國公司,可以work from home, lunch 2 hours, 遲到早走有原因交代聲就可以。

我老闆係會 work from cafe ...

同埋成日揾唔到某d同事,我覺得好唔方便

寶石宮

BKsquare 發表於 18-6-16 09:55
睇人
有d人係零自律嘅
part著呢d真係好快死得

唔見人,唔覆whatsapp,有時等佢做嘢就死得啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-15 19:23
以前做果間好自由講自律,老闆就assume大家都自律。結果我呢d忠忠直直做到講晒粗口 (例如人地work from ho ...

勁正

珊瑚宮

畀面勳章

見另外有post 講返工帶耳機聽歌,原來喺好多公司係唔應該咁做,不如大家講下你公司文化?

我先。外國公司 ...

我以前做過問 MNC, 可以 office hour 聽歌,我哋 office 有個好靚 pantry, 設備齊全,仲有個大電視,試過 after office hour 喺(emoji)面搞 party, 當然香檳紅酒唔小得。

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-6-16 09:47
香港太多話自律最後亂曬龍

d同事好似失左蹤咁

就係咁, 話可以出街買野飲食, 都係預你10分8分鐘啫, 同事去左2個鐘無晒影, 鐘意就話有事返早d, 早收工。
話可以自己安排lunch time時間, 都唔係11:00就食lunch, 同事返10:00, 仲大條道理話無食早餐, 跟住4:00幾又話出去食野

子爵府

依家間香港公司,遲到早退講聲就得,lunch有時食足2粒鐘,隨意上網,落街煲煙,出去下午茶........
個個同事都有咁做,但冇人當老馮,算自律,老細都冇炸刑。

寶石宮

cbeyond 發表於 18-6-16 10:49
就係咁, 話可以出街買野飲食, 都係預你10分8分鐘啫, 同事去左2個鐘無晒影, 鐘意就話有事返早d, 早收工。
...

係,到時公cut曬 d自由就係呢d人累街坊

大宅

Charlotte_mom 發表於 18-6-15 19:23
以前做果間好自由講自律,老闆就assume大家都自律。結果我呢d忠忠直直做到講晒粗口 (例如人地work from ho ...

仲請吾請人?

珍珠宮

我先。外國公司 ...

唔使外國公司,tech 界好多係咁。講到尾係自律,而非玩獨家村、逃避工作。

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-6-16 13:09
係,到時公cut曬 d自由就係呢d人累街坊

係, 遲早問題。
公司有供應飲品, 任飲任攞, 但都唔係過份, 千零蚊飲品, 2個星期飲晒(主力係2個人飲),真係飲到糖尿咩。
老闆已經講左唔好再order太多了

寶石宮

cbeyond 發表於 18-6-16 13:46

係, 遲早問題。

以前有份工包飯,都廿年前

d人叫燒味飯叫到成60蚊,當年正常只係廿幾蚊,一個咁叫,其他人又跟住叫

雙肶雞鵝乳豬加咸蛋咁....

又有人早餐食曬公司買黎ot食嘅杯麵汽水

首頁

尾頁

跳至