自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

七十幾卵巢癌末期 15年發現已三期 做手術 化療完 半年復發 再化療 四個月再復發 再化療 今次一停就升番 決定唔會再化療 中醫都試過哂 現出現腹水 抽左後 醫生安排個半月再抽
但家母拒絕 抽完勊到好辛苦 食都無胃口
但醫院又覺得情況未差到入舒緩科
我仲可以點做呢 係家佢又食唔到 佢意願是昏迷到死
現在想唔食唔食餓暈就昏迷就走 反正佢無胃口乜都食唔到
真係會咁嗎?我都唔知點做好 又唔知咁既情況會維持多久

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 16:24
七十幾卵巢癌末期 15年發現已三期 做手術 化療完 半年復發 再化療 四個月再復發 再化療 今次一停就升番 決 ...

唉~如果唔抽腹水, 情況會變差得好快!
放下自在

水晶宮

回覆樓主

對唔住呀
咁嘅情況,我見到嘅case係兩星期內
祝平安
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

回覆樓主

盡量陪伴

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

bmuimami 發表於 18-6-18 16:28
對唔住呀
咁嘅情況,我見到嘅case係兩星期內
祝平安

我24小時陪了 講真見佢咁辛苦真心想快d 唔想佢折磨 反而膽心仲要佢辛苦幾耐...

公爵府

cattz288 發表於 18-6-18 16:27
唉~如果唔抽腹水, 情況會變差得好快!

快成點呢⋯⋯醫生估個半月先谷番 即係仲要兩個月?我見佢好辛苦 又無助 都無希望了 何苦再折磨...

水晶宮

sharon_pig 發表於 18-6-18 16:36
我24小時陪了 講真見佢咁辛苦真心想快d 唔想佢折磨 反而膽心仲要佢辛苦幾耐...
...

辛苦你了
咁嘅狀況係好磨人

伯爵府

七十幾卵巢癌末期 15年發現已三期 做手術 化療完 半年復發 再化療 四個月再復發 再化療 今次一停就升番 決 ...

祝福你同家人

你親人既case令我諗起之前外國教授單新聞。。能夠在病痛無得醫時選擇自己死亡都可能係一件好事 ,總比咁樣折磨既好

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

sharon_pig 發表於 18-6-18 16:38
快成點呢⋯⋯醫生估個半月先谷番 即係仲要兩個月?我見佢好辛苦 又無助 都無希望了 何苦再折磨...
...

因為食唔落野! 啱啱見既情況係1個月!
放下自在

公爵府

cattz288 發表於 18-6-18 16:49
因為食唔落野! 啱啱見既情況係1個月!

你見既情況係完全食唔到嗎?
家母乙水 佢食 都只係食到六個月嬰兒份量
如果乙水佢食只係增加痛苦時間咁唯有等佢話食先俾...
真係唔知點做才是正確

複式洋房

多d陪住家人
雖然可能你也會很累 但都建議你陪住佢
我家人情況 抽左腹水可以舒緩一陣 但情況會越抽越密
加油

公爵府

Wangki 發表於 18-6-18 16:59
多d陪住家人
雖然可能你也會很累 但都建議你陪住佢
我家人情況 抽左腹水可以舒緩一陣 但情況會越抽越密

抽完係咪座起身都難 我眼見抽完四日佢勊到起身食幾條面都好吃力

公爵府

Ronnym 發表於 18-6-18 16:48

祝福你同家人

我一向都支持安樂食 尊嚴好重要

男爵府

回覆樓主:

我姐夫真係好快走 宜家諗起,個心都唔舒服.佢第一次抽腹水,佢諗住第二日抽多次,就可以唔駛抽得咁密.點知,嗰日朝早就走咗.我朝早7點入去(已經昏迷),直至佢走.真係好辛苦,個心好矛盾,想佢以後唔好辛苦.但又唔想佢走.樣主,陪佢多d,好好珍惜現有嘅時間

伯爵府

回覆樓主:

祝福早日如願離苦得樂

侯爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:03

尊重佢 係你唯一可做的事

伯爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:03

嗯。。。要去到咁既狀況都唔可以作出選擇,真係好痛苦。。
加油吧。。。

公爵府

馬騮狗 發表於 18-6-18 17:04
我姐夫真係好快走 宜家諗起,個心都唔舒服.佢第一次抽腹水,佢諗住第二日抽多次,就可以唔駛抽得咁密. ...

咁真係太快喎 一抽就... 你家姐一定嚇暈

男爵府

sharon_pig 發表於 18-6-18 17:08
咁真係太快喎 一抽就... 你家姐一定嚇暈

好難接受,因為諗住嗰日出院
其實抽腹水有好有唔好,我响uwants嘅網站睇過,有d人就好似我姐夫咁.有d抽完,過一排就有(抽腹水越抽越密)緊記,唔好飲老火湯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

家人最後兩星期是在舒緩醫院渡過,初初無唸過咁快,純因病人失去活動能力,唔想食,家人無能力幫佢自理沖涼。唸住入住起碼有醫生睇住,有設備可幫佢清潔等等
https://www.hkacs.org.hk/tc/medicalnews.php?id=46
我鄰居最近媽媽過身,佢地唔知有呢d服務,入左私營護老院,幾日就走左,到而家都好自責送錯佢去私營,照顧不足,媽媽半夜走左都無人知
我細佬住過呢個防癌會中心(上面link果個)
我真係非常非常非常感謝天父在佢最辛苦果段日子,安排左一間咁好嘅機俾佢。事後我寫滿左一張卡,同買左d野食答謝左佢地照顧。我都向我識嘅人推介佢地,因為真係好好
1. 環境舒服,setting似安老院多過醫院
2. 設備好,係及唔上急救級,但應有嘅醫療設備同醫護都有
3. 探期長,無記錯好似朝8晚10,家人可以陪足一日(不過果度幾Q腳,家人買野食要行10分鐘)。如果病人情況唔理想,你再留夜d佢地都ok(不過我地怕影響其他人,都唔好意思留太耐)
4. 醫護人員真係超級咁好!我真係好耐無見過一個醫療機構咁有heart。我第一次去經過護士站,佢係咁望住我,我就話姑娘我探人架,我係咪要登記?姑娘話,唔係,我未見過你想認識下你係邊位。然後,幾乎每一次,姑娘見到我都主動update細佬情況,果日食左咩,有無胃口
有d公公婆婆本身唔係急病,但不能自理都會住。我見過好多次d嬸嬸點樣tum佢地食野。有時第二個經過,仲會主動話「今日魚好靚呀我筆d俾你試下丫」。我地在護士站對開喂粥,喂喂下姑娘會突然插咀話xx好叻wor,今日食三碗wor (咦?咁都留意到?)佢地叫病人,全部叫名,派藥個兜係寫名,唔係寫號碼
病人精靈d,院內日日都有活動,插花、書法、扭汽球、唱k、打麻雀,等佢地有d細藝
如果有需要真心建議了解下
有醫生轉介有政府資助(你可以問問應該唔難,)一日百幾蚊架咋

首頁

尾頁

跳至