自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

618 天猫有一些貨品是免運直送香港, 上門派件時向我女兒提出要收費用$20元, 我的女兒不知情況便給了, 比了錢後才拿到貨, 盒上仲寫明"天猫全球官方店不收取附加費" 事後我即是打回派件員但他不接電話, 我便致電到熱線2977 2968, 客服起初說要收住宅費,後來我說天貓活動免收的, 她查了後說係不用收, 便致電司機詢問及後回覆我司機會上門退回20元給我, 過了幾分鐘, 客服又打比我說如果今日派件員都沒有退回20元就明天叫我打比佢, 但十多分鐘後客服又回電給我說司機說自己沒有收過我女兒錢, 還說我相信司機為人, 如果佢係咁應該好多人投訴佢,所以就說幫唔到我啦, 我話咁我唯有去報警, 她回應係如果你有証據就去報警啦, 只係明知派件員呃錢又怎會比收據你, 依家擺明話返我呃佢比了20元派件員, 很焗氣回家看下CCTV, 錄了司機問我囡收20元的對話, 想投訴又無門, 4PX 根本不理會, 其實就算佢比返錢我,我都係好谷氣, 有沒人咁衰, 連20元都要呃, 總之好激氣啦 !

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

hahawin 發表於 18-6-20 14:26
618 天猫有一些貨品是免運直送香港, 上門派件時向我女兒提出要收費用$20元, 我的女兒不知情況便給了, 比了 ...

咁衰嘅,投訴無門?
身體健康,生活愉快

侯爵府

回覆樓主

報警 警方受唔受理?佢咁樣係呃人錢喎

大宅

fanlee 發表於 18-6-20 14:35
咁衰嘅,投訴無門?
都可以話係, FB, WECHAT, 淘寶上都聯絡唔到4PX, 投訴熱線係國內接聽, 只係叫我同淘寶菜鳥客服聯繫, 菜鳥客服就叫我申請退款, 唯一理下我應下我只有天猫, 話會向轉運商查下再回覆我, 但我其實係想投訴個派貨人的行為, 但根本沒有途徑, 唔怪得之佢地咁串仲叫我投訴同報警, 搞到我好嬲, 條氣難下

大宅

回覆樓主

上次都收左我99住宅費20蚊,我99費事去追

wcpcelia    發表於 18-6-21 11:15

大宅

lingluk1306 發表於 18-6-20 14:40
報警 警方受唔受理?佢咁樣係呃人錢喎

我只係問過警察朋友, 佢說我報警都沒有用, 只當dispute 抖紛處理, 所以我沒有去報, 但我囡又問我, 其實就算我係自願比錢, 但明明佢呃我才會比, 咁雖然20元, 但係都係欺詐, 同D電話騙案沒有分別, 只係我地金額少,所以D人覺得我搵事來搞, 我唸下唸下又覺得係, 所以都唔知可以點做

男爵府

減齡達人勳章

回覆樓主

打返熱線搵第二個CS處理得唔得?你同佢講有晒cctv影低晒個過程,再唔係堅去報警,反正有証有據

大宅

christyqin 發表於 18-6-20 14:59
上次都收左我99住宅費20蚊,我99費事去追
其實我最嬲係佢收左唔認, 仲話係我問題, 是非顛倒是我接受不了, 錯既人仲理直氣壯話如果係咁派送司機就日日比人投訴啦, 其實只因很多人都覺得20元咁小就無謂搞大, 所以才助長佢地咁理直氣壯, 太無奈

別墅

回覆樓主

嗰間咁嘅垃圾!上次佢話自己要搬倉,乜貨都出唔到倉,等左幾日都唔郁,我同佢客服講個客服就係咁重重覆覆嗰2句,盡快呀、一兩日呀、copy一大段自動回覆黎hea我... 鬼咁勞氣!
從此我永不用這間!就算唔收錢我都唔想勞氣!

侯爵府

hahawin 發表於 18-6-20 15:02
我只係問過警察朋友, 佢說我報警都沒有用, 只當dispute 抖紛處理, 所以我沒有去報, 但我囡又問我, 其實就 ...

你不如再打多次同佢講話你有錄音證據 又或者email比佢地公司 加埋錄音附件,睇下佢地理唔理? 真係過份 咁樣呃人錢 聽到都嬲

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

真係好離譜喎,又投訴無門,我今日都收天貓超市貨,一早已經講低比屋企人聽唔可以比$20,如果佢一定要比嘅,我就拒收

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

淘寶交流嗰邊都有咁嘅case, 又係4px又係收咗嗰邊樓主$20, 睇嚟4px好古惑

大宅

lingluk1306 發表於 18-6-20 16:16
你不如再打多次同佢講話你有錄音證據 又或者email比佢地公司 加埋錄音附件,睇下佢地理唔理? 真係過份 咁 ...
我有講我有錄音片,不過佢地都係說沒有EMAIL可比我投訴,只能打電話投訴國內接聽,真係睬你都傻果隻,我第一次用4PX,係天猫直運,我以後當然唔會用佢地啦,我也email 了警察部問我這情況可否去報警,他們會怎處理,待他們回覆。

大宅

yanyan-mummy 發表於 18-6-20 16:28
真係好離譜喎,又投訴無門,我今日都收天貓超市貨,一早已經講低比屋企人聽唔可以比$20,如果佢一定要比嘅 ...
我就係沒有同囡講,唸住如果要比錢,佢正常唔會比一定打比我,點知佢就係比左才告訴我,其實這個送貨員上星期才送過另一件天猫件比我沒有收我錢,所以我估唔到佢見係小朋友開門,就問佢收 $20

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hahawin 發表於 18-6-20 16:32
我就係沒有同囡講,唸住如果要比錢,佢正常唔會比一定打比我,點知佢就係比左才告訴我,其實這個送貨 ...

咁古惑我諗佢都係睇人黎問

侯爵府

hahawin 發表於 18-6-20 16:29
我有講我有錄音片,不過佢地都係說沒有EMAIL可比我投訴,只能打電話投訴國內接聽,真係睬你都傻果隻,我第一 ...

估唔到間公司咁衰 明知自己員工呃錢都唔調查下,我下次淘寶都唔用依間

水晶宮

hahawin 發表於 18-6-20 15:07
其實我最嬲係佢收左唔認, 仲話係我問題, 是非顛倒是我接受不了, 錯既人仲理直氣壯話如果係咁派送司機就日日 ...

不如試下搵報紙呀, 東X西X 之類報料
聽落都頗有報導價值呢

大宅

618 天猫有一些貨品是免運直送香港, 上門派件時向我女兒提出要收費用$20元, 我的女兒不知情況便給了, 比了 ...

我上次天貓找旺旺客服,她退我20去支付寶呢,還道歉,然後原來快遞員後來又退20給我老公,我跟天貓客服講多拿了20了,天貓說,不用給回她,就當給客戶之前不好體驗的補償
所以我覺得天貓香港好好喔

wcpcelia    發表於 18-6-21 11:17

侯爵府

我上星期都試過你呢個情況,又係屋企人代收件,佢一上到黎就話要收,屋企人唔知情就照比$20,我有向天貓客服投訴,佢地話我張單係唔需要比附加費,話會幫我跟進,結果事情就不了了之。

大宅

四方集運, 十級差, 我話過, 貼錢比我都唔會再用

首頁

尾頁

跳至