自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

標準答案係課文內的「宣傳」
我問返小朋友點解寫「宣揚」
佢話題目冇要求用課文內的字,而佢覺得「宣揚」比「宣傳」更適合。
究竟以後要繼續教小朋友多看課外書,用自己認為對的知識作答,還是只溫教科書攞高分呢

水晶宮

其實某程度上,宣傳同宣揚係唔同意思,
佢話按上文下理,
咁上文係咩?

翡翠宮

畀面勳章

你小朋友岩,呢句用「宣揚」比「宣傳」更合適。

唔好在意一、兩分,老師同教科書都會轉,小朋友掌握到實際知識比懂得背標準答案更重要。我女小學時,老師改作文改得唔好或者改錯,好多時我女原句比老師改後的句子更好,我都叫我女唔駛理老師的標準答案。
日日是好日

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我家小學生考試點寫都有分,平時評估先要用課文詞語
係學校做法唔同,唔好又黎嚇人啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

mother904 發表於 18-6-22 08:58

唔好在意一、兩分,老師同教科書都會轉,小朋友掌握到實際 ...

伯爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章

唔好在意一、兩分,老師同教科書都會轉,小朋友掌握到實際 ...
呢句用「宣揚」比「宣傳」更合適 ———> 認同。

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

求學是求分數,"宣傳"
求學不是求分數,"宣揚"
睇你想個仔係點

tansyneko    發表於 18-6-23 12:13
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

侯爵府

回覆樓主

你小朋友啱喎,呢句用「宣揚」比「宣傳」更適合,而且題目無指定要用課文內詞語。
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

公爵府

回覆樓主

亞仔小學時如果無寫明必須用課文詞語,係接受其他合適的。試過派完卷後又收返,話有其他可接受答案。建議樓主與其上網呻,不如試下聯絡老師,問下為何這個答案不可以。

大宅

回覆樓主

宣揚

珊瑚宮

謙仔媽咪 發表於 18-6-22 08:50
佢話題目冇要求用課文內的字,而佢覺得「宣揚」比 ...

你小朋友好叻,他日學習定無困難

問題係老師,要跟遊戲規則但又唔識出題,題目應該係 ……跟據上文下理,從第x 至 x 課課文中,選取合適的詞語,填在空格中……

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我女學校只要答案合理就啱,呢個情況我會問老師拎返d分,「宣揚」合理過「宣傳」

珊瑚宮

回覆樓主:

如果唔註明要用課文內容,真係有排拗,小朋友同家長要預備接受連番打擊

學校考試出題有誤,家長在親子宣傳網站宣揚事件,喚起大眾對學習上慎思明辨的關注。

珍珠宮

回覆樓主:

你小朋友用得啱,好叻仔。
自從小朋友讀小學後,我都覺得教學好死板, 不懂變通。
我唔會同老師理論果2分,但我會話畀小朋友知佢係啱嘅。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原來我都係小學雞貨色,畀著我都會寫宣揚
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我地學校呢個環境有1分
因為意思通
同埋平日做工作紙除左課文仲多一句課外詞語,就係唔想小朋友讀死書
所以可以同老師爭取
有意見老師會開會檢討

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

讚成,我有朋友個女間學校又係咁,不供詞填充但要用課文的字,我覺得咁係學「課文」唔係學中文, 不過學校係咁都無計,
只可以理解做老師的水平唔夠, 所以整個標準答案?
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

男爵府

你小朋友無錯,我會返去問老師。。。。因為我發現不供詞填充,係有商確位。。。唔係要挑戰老師,或者攞返果1,2分。係要幫助小朋友學習

男爵府

carolyktong 發表於 18-6-22 09:02
呢句用「宣揚」比「宣傳」更合適 ———> 認同。

同意

首頁
12345...7

尾頁

跳至