自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我小朋友現在讀小一,學左琴差不多一年了,剛與老師商量可否出年之內即小二之前,完成二級鋼琴考試,但老師話因為佢而家學緊的書仍然是屬於初級程度(即一級都未到的程度)所以如果考一級是沒問題的,但一跳就要去考二級的話,就真的是要很谷了,不過平時聽人講考一級是浪費時間,冇咩意思的,不如直接考二級,但現在情況看來,是否要俾多年時間佢慢慢學上二級至再考,定係今年考左初級先再慢慢上去好呀?

子爵府

回覆樓主:

一級真係唔駛考,如果課餘無乜時間練琴,唔好想考級住。

別墅

回覆樓主:

咩事要咁心急。基本功最重要。咁快為左考試而跳級?

侯爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主

你不要讓小孩急於考試,練好基本功先,keep住學琴興趣與熱誠最緊要!

考試歌有排練,練到演奏級都有得繼續呀!

利申:囡小一學,小三考三級(需要用pedal),小五考五級,現在中一,準備過了樂理就之後六、八或七、八級琴試

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

蝦米豬 發表於 18-6-23 16:38
一級真係唔駛考,如果課餘無乜時間練琴,唔好想考級住。

真係平時冇咩時間練琴,都係儘量一日一次,不過唔係成日做得到⋯意思係咪即係唔使考住由佢繼續學落去先,到老師都覺係時候了先再去報考,是這意思嗎?

大宅

firefighter 發表於 18-6-23 16:38
咩事要咁心急。基本功最重要。咁快為左考試而跳級?

因為都見佢學左成年了,但係仲停留起學初級的書,過埋暑假就升小二了,眼見身邊的人為着中學叩門準備的證書獎狀之類⋯但我好懶,小朋友到現在連一張都還沒有幫他準備到,所以盡量如果可以的話都想幫佢在彈琴方面加得一張得一張⋯

伯爵府

roypoon15 發表於 18-6-23 16:54
真係平時冇咩時間練琴,都係儘量一日一次,不過唔係成日做得到⋯意思係咪即係唔使考住由佢繼續學落去先, ...

係,我認同之前幾位jm的見解,我女一開始學,唔駛2個月已跳上2級(因為我識少少,之前有教過佢,但太勞氣,所以先出去揾人教),不過又係學業太忙,尤其考試周做唔到日日練,所以我曾經要求老師教返淺d, 但老師又話我女做到佢大部分的技巧要求,所以唔會因為經常唔知彈咩音而教得淺d, 所以現在我由得佢浸下先,經過幾個月的努力,已開始見到成效
另外,我講少少我的學琴經驗,我細個就係因為唔重視基本功(經常考試),所以越學越辛苦,最後放棄埋,所以有d嘢真係唔急得,寧願慢慢學,打好底子再學上去,先會容易彈得越來越好

公爵府

roypoon15 發表於 18-6-23 16:36
我小朋友現在讀小一,學左琴差不多一年了,剛與老師商量可否出年之內即小二之前,完成二級鋼琴考試,但老師 ...

一樣好少人考二級
啲人多數一考考三級
同埋做咩要佢升小二時一定要考到二級呢?

伯爵府

roypoon15 發表於 18-6-23 16:59
因為都見佢學左成年了,但係仲停留起學初級的書,過埋暑假就升小二了,眼見身邊的人為着中學叩門準備的證 ...

這項特殊技能,未必每間中學都睇架! 專心考好校內成績仲好

公爵府

因為都見佢學左成年了,但係仲停留起學初級的書,過埋暑假就升小二了,眼見身邊的人為着中學叩門準備的證 ...

其實二級證書對考中學冇任何嘅幫忙!
你不如考小學組普通話三级六等試,或報聯校學科評估英文和數學試,朗誦比賽,音樂比賽仲實際

公爵府

monkeydiary 發表於 18-6-23 17:06
係,我認同之前幾位jm的見解,我女一開始學,唔駛2個月已跳上2級(因為我識少少,之前有教過佢,但太勞氣 ...

我同你一樣,基本功差,學到上去真係好噩夢

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

我個都係小一,打算遲下一考就考三級,睇下佢幾時ready,急唔黎

伯爵府

yl88 發表於 18-6-23 17:12
我同你一樣,基本功差,學到上去真係好噩夢

其實有學過琴的人都知,一準備琴試就要起碼幾個月的時間(我學時要準備一年,堂堂只彈考試歌+scales)真係完全磨滅興趣,又學唔到很多技巧,所以現在到我女學,我寧願佢彈多些琴書內的歌,又好玩又學到嘢

珍珠宮

鋼琴證書唔值錢嫁啦。改學豎琴,張證書會好睇d。

大宅

Strawberrys 發表於 18-6-23 16:52
你不要讓小孩急於考試,練好基本功先,keep住學琴興趣與熱誠最緊要!

考試歌有排練,練到演奏級都有得繼續 ...

好利害我小朋友同你女開始學嘅時間一樣⋯不過我小朋友手指未夠靈活,似乎唔可以一年考一級了⋯
另想請問是否一年得一次考試的機會既呢?

大宅

monkeydiary 發表於 18-6-23 17:06
係,我認同之前幾位jm的見解,我女一開始學,唔駛2個月已跳上2級(因為我識少少,之前有教過佢,但太勞氣 ...

明白了,謝謝你們的意見

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

依家好多中學都唔當鋼琴係樂器,學第二d啦

伯爵府

caca0921 發表於 18-6-23 17:30
依家好多中學都唔當鋼琴係樂器,學第二d啦

但要揀中學校需要的樂器來學,學校先會睇喎!我寧願考有關普通話/英文/數學的証書,好似仲實際

男爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

介唔介意講下你小朋友學緊咩書呀?

男爵府

睛靈勳章

roypoon15 發表於 18-6-23 17:27
好利害我小朋友同你女開始學嘅時間一樣⋯不過我小朋友手指未夠靈活,似乎唔可以一年考一級了⋯
另想 ...

一年有兩次考試
4-5月
8-11月

首頁

尾頁

跳至