在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

轉工,最想可以揾到份近屋企,可以無咁大壓力的工作。好好彩咁,俾我揾到份merchandiser , 但發覺唔係我真正想轉的工作環境。因為想養好身體,生bb。所以有offer 叫我做秘書,但我完全無做過秘書,人工係低左,但我都應承左.......
身邊朋友覺得我應該試做秘書, 無咁大壓力。
大家又點睇?

大宅

bearbearlo 發表於 18-6-24 20:29
轉工,最想可以揾到份近屋企,可以無咁大壓力的工作。好好彩咁,俾我揾到份merchandiser , 但發覺唔係我真 ...

試下先算~

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

好睇你對住個老細係點,有機會壓力更大架。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我做左merchant 10年,有得再上都轉番出黎。
ot你預左一定要,仲要睇你做行定廠。
不過都有機會要定時返大陸。比我就一1定唔會返番去做merchant,雖然人工係比較高,但計番時薪分分鐘仲低,壓力勁大

複式洋房

StepStep504 發表於 18-6-24 23:38
我做左merchant 10年,有得再上都轉番出黎。
ot你預左一定要,仲要睇你做行定廠。
不過都有機會要定時返大 ...

你講的計時薪可能仲低, 我諗諗下又真係好似係.....

子爵府

秘書人工高嗎?我公司個秘書兩萬五, 都唔算差

複式洋房

愛美的媽媽 發表於 18-6-25 09:54
秘書人工高嗎?我公司個秘書兩萬五, 都唔算差

我唔知道, 但我完全無秘書經驗, 所以人地都壓我人工......我依家係concern 想揾一份唔ot , 唔洗出trip 既工。但又唔想只係做個clerk , 因為年紀增長, 無一技旁身,再大d, 想轉都無得轉。 我只怕, 我係由一個火坑跳落另一個火炕即.....

大宅

回覆樓主

做秘書好唔好做真係好睇老細
但如果你係做緊merchant,真係值得一試

大宅

回覆樓主:

merchandiser 夕陽行業,個個都想跳出去,後生既話真係唔好入呢個火坑,間間行都栽員
你見啲大陸廠越黎越少,搬晒去東南亞啦

複式洋房

天上的星 發表於 18-6-26 19:38
merchandiser 夕陽行業,個個都想跳出去,後生既話真係唔好入呢個火坑,間間行都栽員
你見啲大陸廠越黎越少 ...

係呀⋯⋯我真係唔知道, 以前我做跟單,人工勁低。 聽朋友做merchandiser 人工高我一倍, 但聽到佢地的工作又同我做跟單無分別。 所以今次有人請我做, 我真係本心想做落去。 點知, 秘書嗰度有offer 俾我。但又唔洗即時返下,所以咪問下人意見。

複式洋房

aptcan 發表於 18-6-24 23:35
好睇你對住個老細係點,有機會壓力更大架。

我就係怕咁樣囉⋯⋯

大宅

bearbearlo 發表於 18-6-26 19:53
係呀⋯⋯我真係唔知道, 以前我做跟單,人工勁低。 聽朋友做merchandiser 人工高我一倍, 但聽到佢地的工 ...

我可以講,跟單只係其中一部分,你問返啲做過merchandiser 既朋友要做咩就知
sourcing, negotiation, QA, collection, 揾廠又要過social audit,做埋跟單。。。
一個人做幾個人野架,你自己諗啦

複式洋房

天上的星 發表於 18-6-26 20:10
我可以講,跟單只係其中一部分,你問返啲做過merchandiser 既朋友要做咩就知
sourcing, negotiation, QA, ...

可能係我想得太簡單了。我都覺係多左好多野跟,我已經唔係只諗工作前途,我係諗我的家庭前途!

男爵府

bearbearlo 發表於 18-6-24 20:29
轉工,最想可以揾到份近屋企,可以無咁大壓力的工作。好好彩咁,俾我揾到份merchandiser , 但發覺唔係我真 ...

試一年無妨

大宅

bearbearlo 發表於 18-6-26 21:05

可能係我想得太簡單了。我都覺係多左好多野跟,我已經唔 ...

我做咗14年merchandising, 基於唔想出trip,唔想OT,已轉行2年。
你唔好諗咁多啦,有得走就走啦。
Merchandising 根本無work life balance.

複式洋房

LittleCS 發表於 18-6-28 12:16
我做咗14年merchandising, 基於唔想出trip,唔想OT,已轉行2年。
你唔好諗咁多啦,有得走就走啦。
Merchandi ...

係, 我聽人地講做merchandiser 都係好長工作時間, 我都下左決定了。 我會轉工了。 謝謝

珍珠宮

畀面勳章

bearbearlo 發表於 18-6-28 13:10
係, 我聽人地講做merchandiser 都係好長工作時間, 我都下左決定了。 我會轉工了。 謝謝
...
e+冇後生會入行.

珍珠宮

bearbearlo 發表於 18-6-26 21:05

可能係我想得太簡單了。我都覺係多左好多野跟,我已經唔 ...

如果我後生, 我會選秘書, 做二、三年, 再邊做邊揾試下有冇機會入到Law firm, 至少唔洗好似merchant咁中年轉行, 因為merchant由assistant train起, 叻仔叻女3-3就上到位, 容易被取代。Law firm年資值錢d, 又冇咁易被取代。

複式洋房

starrymama 發表於 18-6-29 13:24
e+冇後生會入行.

係咩行業的merchandiser 都係?

侯爵府

bearbearlo 發表於 18-6-28 13:10
...

當年我生完仔未滿月,老細打黎話個客想同我食餐飯,我都要去……

首頁

尾頁

跳至