家庭理財

跳至

首頁

尾頁

子爵府

朋友話佢層樓是由c6做擔保人,原來會影響佢c6第日買另一層樓時的收入同按揭成數計算,如果佢補回首期差額約百多萬,就可以取消佢c6個擔保,定應該留返呢百多萬比佢c6做多d首期好呢?謝謝

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

咁快講定?

樓價一定不停升的嗎 ?

到時先算吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 18-6-25 22:30
咁快講定?

樓價一定不停升的嗎 ?

大力因為我朋友遲下工作可能有變,收入或者會少左,所以佢想趁而家轉可補少d差額

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

快取消擔保。 如果按揭 4百萬, 會 lock 死左擔保人400信貸款額。

多100萬首期, 做少400萬按揭。唔抵喎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

itdididi 發表於 18-6-25 22:45
大力因為我朋友遲下工作可能有變,收入或者會少左,所以佢想趁而家轉可補少d差額
...

就算早6/7年前借落最低H+ 0.7的樓按,今個月應該高過一年定期息率,先找數也未嘗不可吧~

我祗從這考量,至於到什麼時間買樓,完全不在考慮之列~

香港巳連續5年樓價世界最高,隨著加息週期,中美關税贸易糾紛,中國經濟失速,香港人口老化......樓市就算不大幅調整,也要横行很多年吧~

註: 我每年收入也不低,現在我住的是1700呎 Full Paid 的相連單位,但新樓樓價對我來說,我也感覺高到似乎付擔不到~

子爵府

大力大力 發表於 18-6-26 05:38

就算早6/7年前借落最低H+ 0.7的樓按,今個月應該高過一年 ...

過去十年樓市主要都是大漲小回,之前已覺得不合理,而家直情痴線,但都繼續升,到底會升成點,一千萬300呎新樓都要抽簽買,但又諗唔到點先會爆,全球不停印銀紙

複式洋房

itdididi 發表於 18-6-25 20:10
朋友話佢層樓是由c6做擔保人,原來會影響佢c6第日買另一層樓時的收入同按揭成數計算,如果佢補回首期差額約 ...

你最好問清楚銀行再打算!
我係中銀做樓按!家人做擔保!
個經理活三年後可申請除名!
但最近申請!中銀話擔保係永久!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

30032018 發表於 18-6-27 13:26
你最好問清楚銀行再打算!
我係中銀做樓按!家人做擔保!
個經理活三年後可申請除名!
轉按一了百了,中銀而家 d 服務愈來愈差

男爵府

回覆樓主:

我“當年”响其他銀行做按揭,好似唔駛擔保人。

珍珠宮

itdididi 發表於 18-6-25 20:10
朋友話佢層樓是由c6做擔保人,原來會影響佢c6第日買另一層樓時的收入同按揭成數計算,如果佢補回首期差額約 ...

如果新造按揭利率package,同以前那個唔差太多,可以趁按揭利率調頭升前轉按,一來可简單甩左担保人,又可收小小現金回贈。

首頁

尾頁

跳至