網購天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔該想淘件老人用品,但揀了兩間廠,都話不發給香港,請問係咪收貨地址一定要寫大陸集運公司,我諗住買一件唔駛用集運?!

有一間,我問客服,佢就話登記時求其寫個大陸地址,但另外通知佢香港地址,佢就會用順豐發貨比我?!

應該點做呢?

請問係咪淘寶有D賣家唔可以直接發貨香港?

公爵府

karshing 發表於 18-6-26 13:50
唔該想淘件老人用品,但揀了兩間廠,都話不發給香港,請問係咪收貨地址一定要寫大陸集運公司,我諗住買一件 ...

無謂研究佢地乜原因唔寄香港,用私集乾手淨腳,唔洗同佢糾纏係香港定唔係香港,晒自己精神~

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-6-26 16:50
無謂研究佢地乜原因唔寄香港,用私集乾手淨腳,唔洗同佢糾纏係香港定唔係香港,晒自己精神~
...

請問用邊間私集公司好呢?

收貨人地址係咪寫私集公司大陸地址呢?

公爵府

karshing 發表於 18-6-26 20:30
請問用邊間私集公司好呢?

收貨人地址係咪寫私集公司大陸地址呢?

我唔係用過好多間集運,依家用 hotbuy,對上用新世代,我覺得新世代會簡單 D,又有 app,新手用果陣會覺得就手 D,冇咁煩~

去 google play 裝個新世代集運,註冊完喺 app 既 “收貨” 地址填自己地址,將 app 既 “中轉” 地址電話填落淘寶收貨地址,再設為點認地址~

淘寶落單買野,除非要賣家改價錢,好似改郵費咁先要旺旺佢,如果唔係直接拍單付款,可以唔洗同賣家溝通,等幾日喺新世代 app 見到“合併貨物” 入面有單號,就寄佢落黎~

初初淘寶用簡單既集運好 D,唔好太計較集運既價錢住~當你淘得幾次收得幾次貨,你就會脫胎換骨,好似呢度既 JM 咁,周圍鬧 D 淘寶賣家同集運,呢間舖遲發貨,果間集運又呃我秤

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-6-26 20:49
我唔係用過好多間集運,依家用 hotbuy,對上用新世代,我覺得新世代會簡單 D,又有 app,新手用果陣會覺得 ...

唔該晒! 等我睇吓先!
因我買一件半件,以為用官集就得,點知佢唔發香港!

公爵府

karshing 發表於 18-6-27 09:06
唔該晒! 等我睇吓先!
因我買一件半件,以為用官集就得,點知佢唔發香港!
...

你買果件貨如果係包郵,落單果陣銀碼冇錯,你揀左香港地址揀左官集,可以直接付款,唔一定要預先旺旺賣家問佢寄唔寄香港,你用集運佢都係寄去大陸集運倉地址~

如果係一落單就關閉頂訂,你又唔想用私集,就買第二間~我未試過張單自動關閉,有 JM 試過,不過我諗應該唔算太常見~

男爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

MiuMiuLi 發表於 18-6-27 09:45
你買果件貨如果係包郵,落單果陣銀碼冇錯,你揀左香港地址揀左官集,可以直接付款,唔一定要預先旺旺賣家 ...
選了官集,是否有香港取貨點自取
要填自己的香港地址嗎?

公爵府

coco18 發表於 18-6-27 10:35
選了官集,是否有香港取貨點自取
要填自己的香港地址嗎?

其實我冇用官集

不過用官集,一定要有香港地址喺淘寶個收貨地址入面,冇香港地址落單果陣冇官集比你揀~要送上門定自取,等官集簽收左你 D 貨,你要佢寄落香港果陣先揀,私集做法都係一樣,佢簽收晒你 D 貨,你先慢慢考慮揀自取定送上門~

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-6-27 09:45
你買果件貨如果係包郵,落單果陣銀碼冇錯,你揀左香港地址揀左官集,可以直接付款,唔一定要預先旺旺賣家 ...

因為我打了香港地址,想比錢,但拍唔到,我就問客服,佢成日話可以寄香港,但原來你有一段文字彈出來好似話唔寄境外……
我試揀同款貨但唔同廠,又係話唔寄境外……

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果買輪椅要用私集。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

karshing 發表於 18-6-27 13:16
因為我打了香港地址,想比錢,但拍唔到,我就問客服,佢成日話可以寄香港,但原來你有一段文字彈出來好似 ...

用私集喇,其實呢度都有 D JM 係建議大家用私集,因為真係一個唔覺意,賣家打錯單號,又或者分單發貨,有時收到貨其中配件爛左,賣家補發配件,呢 D 情況用左官集就會極度超級麻煩 ,私集完全冇影響~

如果唔急住買,咪試下搵下邊間私集既自取點就腳,有就試下用,自取一般都快過送上門,又唔洗比附加費~

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 MiuMiuLi 的帖子

Hi,您好。

我也是一位淘寶新丁,我想向你請教,我想在淘寶購物,但關於集運商自取地點問題,尚在了解中,無從入手。

我想知道,從那裡可以知道集運商的自取地點的地址,因為我不知道我家附近有那些集運商的自取地點,所以不知道應該要選擇那些集運商才對?

例如我想選擇在7-11便利店取貨,請問有那些集運商是可以安排在7-11便利店取貨?而我又可以從那裡知道我家附近的7-11便利店是可以取貨呢?

公爵府

EggBB 發表於 18-7-8 02:50

Hi,您好。

便利店自取最好避免用,你件貨要排隊等有位先可以入到舖頭,件貨尺寸大左又入唔到舖頭,好多 JM 用到講粗口咁濟~

邊間集運邊個自取點就腳,要逐間入去佢網頁睇,我用過新世代同 hotbuy,所以都係介紹呢兩間,其實多x 初期我都有用過,不過佢已經升格成為黑店,都係盡量避免用~

下面兩間網址,你睇下邊間自取點就腳咪用邊間,兩間都冇個啱就要再逐間集運睇,新手用新世代可能會簡單 D~

新世代 https://www.hkrefill.com/user.php?act=intro_selftake

hotbuy
http://www.hotbuyhk.com/point

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

我都用hotbuy
還你千世笑來世未必能遇到

珍珠宮

MiuMiuLi 發表於 18-7-8 09:46
便利店自取最好避免用,你件貨要排隊等有位先可以入到舖頭,件貨尺寸大左又入唔到舖頭,好多 JM 用到講粗 ...

多謝JM指教,我淘寶第一件貨已上星期二晚取件,我就用Buyup, 佢又係有apps!
請問如果叫私運送去公司,通常係咪比自取時間加一天或者要加二天才送到呢?

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

多謝賜教🙏

公爵府

karshing 發表於 18-7-8 15:27
多謝JM指教,我淘寶第一件貨已上星期二晚取件,我就用Buyup, 佢又係有apps!
請問如果叫私運送去公司, ...

收一件淘寶貨即係中毒既開始

速遞係住宅先耐,如果送上門係工商業區,有時都可以好快,速遞送件多數係工商業區優先派送,你搵次試下~

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至