親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因臨近交尾數期,今日去交尾數並詢問是否已成團時才被告知7月中出發去泰國的團未成團,但它網站上已見不到有收此日出發的團的資料,即没有收新客;匿名電話詢問亦被告知滿團,建議報後幾日出發貴五百元的團。表露身份後,職員只是說7日前會通知是否成團,不肯回答為何不收人又未知是否成團,並勞氣地說7日通知是按旅遊議會規定。都很無奈,假期難拿!
為何會這樣呢?請問各位有何建議我應如何做?

謝謝

瑪瑙宮

大廚勳章

yuenzi 發表於 18-6-27 20:50
因臨近交尾數期,今日去交尾數並詢問是否已成團時才被告知7月中出發去泰國的團未成團,但它網站上已見不到 ...

咁又係規定最遲七日前通知客人是否成團。。。咁佢又真係冇犯規。。跟團就係有呢啲風險。。除非你參加有寫明係保證成團。。否則就算係職員口講話已成團都係冇保障。不過咁做低裝做衰咗個朵

子爵府

回覆樓主:

或者酒店航班可能有變動,又或者其他團唔成行等緊客轉團呢,人地唔會有生意唔做嘅,除左等七日前通知真係冇乜野可以做,試下過幾日又再問下情況囉

禁止訪問

珍珠宮

因臨近交尾數期,今日去交尾數並詢問是否已成團時才被告知7月中出發去泰國的團未成團,但它網站上已見不到 ...

可能根本攞唔到機位咪唔再收客囉,收咗嘅客咪等到七日前通知唔成團,間間旅行社都係咁做,跟得團就要預咗呢啲情況

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我跟康泰都係唔成團

原本個團我都問左幾次係唔夠人, 噚日去交尾數時通知成唔到團要取消, 因為航空公司要旅行社確實係咪出機票.

同日出發另一團貴 $200, 頭兩日住五星級酒店, 我即刻轉團免煩.

搞掂晒之後收到總行電話通知, 我咪話轉左團咋.

我只可以話好彩康泰一知出唔到機票就即日通知, 唔使等到出發前七日先知, 因為我要送兔兔去住寵物酒店, 七日前通知寵物酒店未必有位畀我.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

收夠客唔代表成團,你唸得太簡單
如果機票酒店供應緊張,幾大都攪掂個貴團先啦!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Charlotte_mom 發表於 18-6-29 14:27
收夠客唔代表成團,你唸得太簡單
如果機票酒店供應緊張,幾大都攪掂個貴團先啦!
...
同意

你係老闆都搞掂個貴團先, 平價團收夠人又點, 機位一定出畀貴既先, 跟住機位唔夠派埋畀平團時就話取消.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

禁止訪問

象牙宮

回覆樓主:

好多旅行社都係咁,幾年前跟星晨都係,要遲2日出發!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

如果難請假, 報名成團的。

我c6 都係 fix 左假就無得改。所以唔會亂報團

大宅

分享愛 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我報左大航7月18日,不過仲欠2人先成團,我都周圍搵緊, 做定後備

珍珠宮

回覆樓主

報團是這樣,不成你只有轉團或退錢

公爵府

試下再打電話去旅行社,話如果未能確實成團,問下如果轉其他成團的日子,可否可以?睇下旅行社有乜建議,如得,再試下夾自己假期,因旅行社唔會唔想收客,如果唔成團,到時都系通知你走,佢地有可能唔收手續費,快快俾你轉團就算,當然,如果有收費,你睇下自己接唔接受到

公爵府

親子王國15週年勳章

所以我唔敢再跟团了!

王國長老

sauNG 發表於 18-7-6 14:46
試下再打電話去旅行社,話如果未能確實成團,問下如果轉其他成團的日子,可否可以?睇下旅行社有乜建議,如得,再 ...
我問過康泰呢個問題, 原本報個團爭 4 個人成團, 我 check 到遲幾日既團成團, 想轉得唔得, 康泰覆係報團時講左除非佢地成唔到團先可以轉或退錢, 唔係佢地問題而轉可以殺訂.

伯爵府

回覆樓主:

比新華線過一次後怕怕,自此自由行算了

伯爵府

我今年轉縱横遊就係過去兩年参加EGL都未能成團,你唔問佢佢真係唔會講你知左團未,如未成團先出發前7日先通知你會否轉團定退團。我而家報名我一定揀巳成團先報,仲要佢張單上寫明。-

王國長老

ANNAFRIEND 發表於 18-7-8 13:05
我今年轉縱横遊就係過去兩年参加EGL都未能成團,你唔問佢佢真係唔會講你知左團未,如未成團先出發前7日先 ...
咁我算好彩, 次次打去康泰問成團未都答我爭幾多人, 到正式交錢個日總行未通知, 分行話取消左問我轉團好唔好.

伯爵府

miriam 發表於 18-7-8 13:44
咁我算好彩, 次次打去康泰問成團未都答我爭幾多人, 到正式交錢個日總行未通知, 分行話取消左問我轉團好唔好 ...
係羅,應該講比客聽成團機會率等客人有心理準備,都幫襯得你都想去得成,唔成團極掃興,一尾拖客做壞聲譽冇好處。

首頁

尾頁

跳至