嬰兒用品

跳至

首頁
12345...74

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

我決定左為BB選擇尿布, 健康第一, 環保第二. 因上胎出過尿疹, 都好煩, 加上又係夏天, 用尿片真係好焗, 有了上次湊B的經驗, 應可應付, 我會選擇傳統型尿布.

宜家唸緊買裕華白色($90/12條)或是mothercare黃色($140/12條).

禁止訪問

大宅

joeywongmy, 你好叻呀!

我都好鼓勵其他mami用尿布, 不過就真係冇諗過可以咁樣開個topic集中分享.

希望可以喚起其他家長.... 大家都為地球出一份力! yes!

大宅

原帖由 Nov 於 09-3-31 11:17 發表
我決定左為BB選擇尿布, 健康第一, 環保第二. 因上胎出過尿疹, 都好煩, 加上又係夏天, 用尿片真係好焗, 有了上次湊B的經驗, 應可應付, 我會選擇傳統型尿布.

宜家唸緊買裕華白色($90/12條)或是mothercare黃色($140/12 ...

係呀. 我都覺得用咗尿布之後D皮膚真係好好多.

裕華同mothercare嗰d都係傳統型. 你有冇睇過新式嗰d? 有分organic或者unbleach, 質地好好多架? 不過價錢就梗係又貴d啦.

禁止訪問

大宅

都有睇過呢類新式尿布, 個人覺得厚左少少, 用傳統款係貪佢薄, 易乾, 但一切都要實戰先知情況! 我婆婆以前都係咁用, 佢都得, 我地都得.

愛護地球由BB開始做起!

原帖由 $_$ 於 09-3-31 12:42 發表

係呀. 我都覺得用咗尿布之後D皮膚真係好好多.

裕華同mothercare嗰d都係傳統型. 你有冇睇過新式嗰d? 有分organic或者unbleach, 質地好好多架? 不過價錢就梗係又貴d啦. ...

大宅

原帖由 Nov 於 09-3-31 13:50 發表

愛護地球由BB開始做起!

...

好句... 好句!

有冇見到呢期每周熱投: 你會與子女參加環保活動嗎?
點都唔及自己身體力行, 唔係得個講!

禁止訪問

大宅

我都係用緊新式嗰d. 因為鐘意係organic同埋係加拿大做. 對大陸貨有d抗拒.

禁止訪問

複式洋房

畀面勳章

你o地用尿布, 有無用隔尿紙架?

我用左尿布+隔尿紙2日, 亞仔好似瞓得好d. 而且無甘紅pat pat.

因為天氣唔好, 暫時都係用返片片. 不過, 好似一痾就喊.

禁止訪問

大宅

咁你地係咪知道bb大概幾時開大嘅時侯就用隔尿紙,定還是次次換片都用呢?咁motherease個隻disposable liners你地有冇用過?

禁止訪問

大宅

原帖由 Chichiban 於 09-3-31 19:49 發表
咁你地係咪知道bb大概幾時開大嘅時侯就用隔尿紙,定還是次次換片都用呢?咁motherease個隻disposable liners你地有冇用過?

我係用mother ease嗰隻, 因為係chlorine free, pigeon既太白, 同好薄. 佢係厚身d, 同煙un, 唔會咁容易爛.

bb細個時你唔知幾時會開大, 所以就次次換片都用一張. 但係大大吓就唔使架啦.

大宅

我99 叫我用尿布, 我又怕好麻煩, 因為屋企得我同老公雖然係全職到時會好亂,但見bb 用尿布會環保d, 對bb 好d 同又慳錢但講真如果一次拎筆錢黎買我要問清楚. 希你們用的尿布的ma ma 可以提點下我, 不過bb 係7月sin 出世但早d 了解會好d . 我有msn : [email protected] 希望你們幫到我. 有好多問的...

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

bb四月尾出世, 我都已經買定半打傳統尿布, 諗住會訂半打motherease新式尿布, 本來都諗住買多少少傳統尿布, 但早幾日去過citysuper望過實物, mothereas果隻又好似幾好, 不過好似厚左d咁, 但係應該幾吸水, 岩bb大少少用, 夜晚用佢應該幾舒服....我都唔諗住訂咁多motherease, 訂幾條夠free delivery個價先至之後再訂, 因為我覺得幾難乾咁, 咁厚, 同埋bb大少少都已經係summer, 睇下到時點先再訂.....

其實我打算用尿布係因為大仔bb時用好多尿片, 我覺得勁唔環保, 而且好大個先識得自己去厠所, 奶奶話佢地以前用尿布, bb大約1 age到已經識得去厠所, 我個仔成2 1/2 age近3 age先識得去, 所以先諗尿布....我都有買定尿片呀, 我驚坐月時無咩精神洗尿布同埋好支力, 所以唔買住咁多尿布到時按需要再加..

Nicolasbear21  which city supeR??  發表於 12-3-30 00:10

首頁
12345...74

尾頁

跳至