自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

傻喵喵 發表於 18-12-17 17:59
請問骨科排期耐嗎?

我仔都排緊骨科,排2年。

大宅

我女3歲時成日跌,去咗坊間嘅足部矯型公司檢查、係有x型腳+扁平足(其實家長肉眼睇到知),度腳倒模訂造咗對鞋墊(要仟幾)跟指示換過啲鞋(因坊間大部份鞋嘅腳腕位置較軟,承托力不足),著咗第一個月後,已無再成日跌,亦唔會話對腳好累無力行、跑。雖然係貴,但可趁黃金時期矯正吓對腳,都係值得嘅(利申:真正用家)

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

之前去寶血睇
之後轉了政府

好似街症咁打電話book就近政府診所,去到同醫生講小朋友有邊d問題,叫佢refer你去就近公院「義肢及矯型科(不是骨科,有排你排),佢會俾封信你,即日去公院義肢及矯型科登記下次覆診日期

我女有扁平足及中度腳趾外翻,在屯門診所睇refer去屯院義肢矯型科,覆診時係足部矯型師睇症,幫佢訂造鞋墊及即時俾外翻矯正器。早兩個月再覆診拎了鞋墊而家著緊。黎緊二月再覆診睇效果。

水晶宮

畀面勳章

記住看街症時千萬別提出排骨科(除非醫生話你情況嚴重要看骨科醫生),如果醫生無講,可嘗試自己提出去看「義肢及矯型科」,咁就可以skip左睇骨科呢個step
。但當然如果醫生話情況嚴重就要見專科(骨科)醫生了

別墅

lovelybaby2015 發表於 19-1-1 14:24
記住看街症時千萬別提出排骨科(除非醫生話你情況嚴重要看骨科醫生),如果醫生無講,可嘗試自己提出去看 ...

請問點解唔好排骨科?因為排期太耐?

水晶宮

畀面勳章

傻喵喵 發表於 19-1-16 00:00

請問點解唔好排骨科?因為排期太耐?

係!不過當然如果你真的有需要而醫生叫你排就無辦法
若不是嚴重問題可跳過專科直接見矯型師。

首頁

尾頁

跳至