自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

之前講過想買琴,可惜問左幾間,幾間都唔接,唯獨有間問我屋頂上唔上到,上到就可以,但價錢大概八千幾上吊琴費,基於我屋頂不是天台,無圍欄,如果咁吊上黎我自己都覺得太危險,最後女女舅父咁岩有人free個琴比佢,我方案是琴放舅父家等女女放假就去舅父家練,唔使要限定抽時間去琴行,因為平時都成日去舅父家玩,一星期都有兩日摸下真鋼,家用高楷數碼琴,正心水yamaha clp 685,有用開數碼琴嘅家長,大家小朋友會感太差嗎?

伯爵府

yukiyukipang 發表於 18-7-5 15:20
之前講過想買琴,可惜問左幾間,幾間都唔接,唯獨有間問我屋頂上唔上到,上到就可以,但價錢大概八千幾上吊 ...
我都用 Yamaha 數碼琴,但無用過 CLP 685,而係較低階一點的型號。

或者先問問自己及女兒,學鋼琴來做咩 ?!

1. 為興趣 ?

2. 立志要做鋼琴家 ?

3. 為一張越來越少學校睇的8級證書 ?

如果答案係 1 或 3, 我相信你所講的CLP 685相當夠。如果係2, 幾年之後買一台三角琴吧 ...

大宅

呢個model 已經好高級了,觸感和真琴分別不大,因為佢裡面個hammer 係copy yamaha自己嘅,除非你唔鍾意yamaha 嘅touch la

子爵府

TinyTomato 發表於 18-7-5 15:45
我都用 Yamaha 數碼琴,但無用過 CLP 685,而係較低階一點的型號。

1,小女還好細,因為佢好鐘意彈琴,不過佢點解鐘意,因為想做幼稚園老師彈琴比小朋友唱歌!

子爵府

xela 發表於 18-7-5 15:45
呢個model 已經好高級了,觸感和真琴分別不大,因為佢裡面個hammer 係copy yamaha自己嘅,除非你唔鍾意yama ...

我呢幾日都不定搵資料,同你講好相同,不過太深入還未懂,謝謝你解答!

伯爵府

yukiyukipang 發表於 18-7-5 15:54
我呢幾日都不定搵資料,同你講好相同,不過太深入還未懂,謝謝你解答!
...
差不多級數的仲有Roland LX-17 試左幾下手感幾好, Kawai CA98 (兩款都係去柏 X 琴行, 但後者通常無現貨無得試,要訂,但外國好多討論區話手感更好一點)

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我仔用淘寶買的數碼鋼琴,千幾蚊,都做到大細聲。仔仔話學琴學完第三級再換真鋼琴都可以。

子爵府

TinyTomato 發表於 18-7-5 15:59
差不多級數的仲有Roland LX-17 試左幾下手感幾好, Kawai CA98 (兩款都係去柏 X 琴行, 但後者通常無現貨無得 ...

我都對Roland lx17 有興趣,不過要上到我屋企都驚有難度,通利話得clp645,685搬上我屋企無問題,話咩個喇叭位置所以上到我屋企!

子爵府

sunnymama2 發表於 18-7-5 16:01
我仔用淘寶買的數碼鋼琴,千幾蚊,都做到大細聲。仔仔話學琴學完第三級再換真鋼琴都可以。
...

有得用真琴當然真琴好,最緊要唔使大費周章!加油!

伯爵府

yukiyukipang 發表於 18-7-5 16:03
我都對Roland lx17 有興趣,不過要上到我屋企都驚有難度,通利話得clp645,685搬上我屋企無問題,話咩個喇 ...

通利無得賣Roland Kawai,不要全信。

一般數碼琴只係幾十公斤又薄身,搵兩三個大隻佬抬上樓都得。

子爵府

TinyTomato 發表於 18-7-5 16:08
通利無得賣Roland Kawai,不要全信。

一般數碼琴只係幾十公斤又薄身,搵兩三個大隻佬抬上樓都得。

會呀,我會睇埋柏斯,不過可惜kawai無得睇!

公爵府

yukiyukipang 發表於 18-7-5 16:04
有得用真琴當然真琴好,最緊要唔使大費周章!加油!

其實個仔有興趣彈琴,但就冇興趣練琴,所以都係睇定d先。

男爵府

TinyTomato 發表於 18-7-5 15:59
差不多級數的仲有Roland LX-17 試左幾下手感幾好, Kawai CA98 (兩款都係去柏 X 琴行, 但後者通常無現貨無得 ...

請問你睇邊個討論區?

子爵府

sunnymama2 發表於 18-7-5 16:12
其實個仔有興趣彈琴,但就冇興趣練琴,所以都係睇定d先。

點樣唔練琴,我女佢日日練,但係都開始懶,佢練完果個星期嘅功課就唔練舊嘅歌,以前唔係架麻!你仔仔會唔會定左日日自己開琴練?我女就做完功課就練琴!但佢好想快d練完玩玩具!

伯爵府

bc558 發表於 18-7-5 16:15
請問你睇邊個討論區?

Google " Piano World Digital Pianos "

男爵府

TinyTomato 發表於 18-7-5 16:20
Google " Piano World Digital Pianos "

公爵府

yukiyukipang 發表於 18-7-5 16:17
點樣唔練琴,我女佢日日練,但係都開始懶,佢練完果個星期嘅功課就唔練舊嘅歌,以前唔係架麻!你仔仔會唔 ...

唉,一星期練3日,佃5次只練幾分鐘,所以學得好慢

我叫佢唔學琴佢又話唔好,咁算啦,當比佢玩吓囉,反正我都冇咩要求

子爵府

sunnymama2 發表於 18-7-5 16:48
唉,一星期練3日,佃5次只練幾分鐘,所以學得好慢

我叫佢唔學琴佢又話唔好,咁算啦,當比佢玩吓 ...

咁睇定d啦!佢地好得意,我身邊好多朋友個小朋友都係唔練琴!如果唔練我會停左佢,我女原本有去琴行租琴,但係可能我地要搭車,唔可以下下休息夠又搭車去練,困房佢又唔鐘意,所以勞氣又嘥錢,我咪cut 左琴行練,再之後唔數拍子練,我係老師面前講,再咁樣就cut唔學了!我要佢知,唔係必然,因為係佢要學我先報比佢學,唔落心機就cut改其他野學!可能佢知驚!所以唔敢唔練琴!

子爵府

TinyTomato 發表於 18-7-5 16:20

謝分享

侯爵府

yukiyukipang 發表於 18-7-5 15:20
之前講過想買琴,可惜問左幾間,幾間都唔接,唯獨有間問我屋頂上唔上到,上到就可以,但價錢大概八千幾上吊 ...

講真一部真琴 不是每間屋都有位/錢, 開始時用電子琴 也是老師意見 到佢真的學3級以上先啦 可能未到 佢又話深又話悶

首頁
12345...8

尾頁

跳至