自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

山貓姐 發表於 18-7-15 20:21
除了音色以外,請問大家對 Yamaha, Roland 琴鍵的觸感有何意見?

我試過 Yamaha CLP 6 series (和很受歡迎 ...

我上次試Roland之後鐘意yamaha 685! 其實都係自己鐘意!

大宅

山貓姐 發表於 18-7-15 20:21
除了音色以外,請問大家對 Yamaha, Roland 琴鍵的觸感有何意見?

我試過 Yamaha CLP 6 series (和很受歡迎 ...

Yamaha 同 Roland 觸感 來說,Roland 比較爽,yahama 則soft 一點 ,你要side by side 咁比先可以.

其實如果大家地方有限,可以買stage piano, 唔一定買 digital piano, stage piano 嘅好處係個腳架可以收,咁搬運過程唔使怕入唔到 「車立」 。其他嘅 touch/ 音色,大同小異。但要小朋友學好padel 的話,就另計了。

男爵府

畀面勳章

xela 發表於 18-7-17 10:38
Yamaha 同 Roland 觸感 來說,Roland 比較爽,yahama 則soft 一點 ,你要side by side 咁比先可以.

其實 ...

沒機會 side by side 去比較,因為兩個牌子在不同的琴行出售,但我分別把它們跟同場的真鋼琴比較,確實覺得 Roland 的觸感是遠遠更接近真鋼琴和 Yamaha NU1 hybrid 琴,你形容得好,是較「爽」。而 Yamaha 635/645 和 Korg C1/G1 比較「立」(firm/sticky),要用較大力才能按下去 (比起同場的真鋼琴)。

數碼鋼琴最常被人咎病是它的觸感跟真鋼琴不同,說會彈壞手云云。所以我認為挑選數碼琴,觸感比音色來得重要。在下新手,請指正。

p.s. 我試的 Roland 是 DP603,跟現時 HP6 series 都是用Roland最新的琴鍵 action的。

禁止訪問

別墅

回覆樓主:

我都有個Yamaha CLP880, 超過12年琴齢仍好好未壞的,Grand piano琴聲好靚,我在琴行和大會堂租的時鐘upright 傳統鋼琴都及不上,定唔到果d琴聲,所以冇再出去租琴。 隨著科技不斷進步,現在的數碼琴發展得好好,這幾年出了複合hybrid piano 有模仿傳統鋼琴的擊弦動作, 令電鋼琴都有傳統鋼琴的觸感,因此我好想換琴,現考慮緊Casio GP-500, hybrid piano有歐洲頂級三角琴的琴聲和觸感,比CLP685 和坊間高階電鋼琴更好。能夠和她匹敵的只有Kawai的CA98和NV10,但呢兩款未有機會試到,等緊聖誕大減價有冇優惠再諗諗。

首頁

尾頁

跳至