婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

唔怕死來個續集

同阿娘家姐(已離港)鬧到咁薑,我都要時間冷靜,加上有病在身,成日要覆診,就無搵佢地。

這時候,奇蹟出現了,我家姐無啦啦whatsapp我,問我要唔要xx,問我有無用開,想買俾我三十幾年都無試過話買嘢俾我,雖然只係幾十元嘅嘢,但都引起我防禦心態,我就答佢,無,不用了,謝謝

之後到阿娘,忽然好好咁叫我和c6回去食飯,我無返去,又成日問住我病成點,覆診結果。

我升中之後睇醫生入醫院都是靠自己,忽然嘅親情對我來講好可怕。

然後就是重頭戲了,我忍唔住同阿娘講,有咩直接講啦,我向來都係直接嘅人。阿娘話家姐回流想俾間屋家姐住,阿娘及老豆來我度住,條件係要我掉左我嘅寵物(5隻)。

要我掉左佢地先肯來住 佢地係我嘅寶貝要我掉左佢地

我話左佢地知,寵物我唔會掉,來唔來住後話,首先你地來就要接受我嘅寵物先,佢地平時困籠又唔會周圍走。我嘅寵物陪我渡過好多難過嘅時間,我唔可以掉左佢地,佢地有d好老有白內障,或有其他病,難聽講送都無人要,送出只有死路一條,但係係我嘅寶貝。

男爵府

回覆樓主:

點解你家姐回流你爸媽唔可以同你家姐一齊住

侯爵府

suetyiubb 發表於 18-7-7 14:50

阿娘和家姐商量出的結果,佢無講點解,我無問,一向問左都唔會講,佢地會話係佢地私事
8-)

子爵府

suetyiubb 發表於 18-7-7 14:50

估到啦!個家姐只會著數拎盡,點會想照顧阿媽呀!我就唔會接阿媽拎同自己住啦講真!搵人笨都唔係搵到咁盡呀!要迫人掉狗!到時阿媽實鬧啲狗仲重要過自己阿媽咩?人無恥便無敵!

男爵府

回覆樓主

二小姐
咪俾兩老嚟住啦
佢地咁自私
佢都冇當你係一家人
一定好多手尾跟
唔好一相情願
第二時你仲傷心呀

公爵府

二小姐 發表於 18-7-7 14:29
唔怕死來個續集

同阿娘家姐(已離港)鬧到咁薑,我都要時間冷靜,加上有病在身,成日要覆診,就無搵佢地。 ...

你絕不能收留你父母來長住,著數(樓)就俾你家姐羅哂 ? 豬頭骨(父母)就留俾你啃(供養) ? 天底下這種親情....放棄罷啦 ? (立即封鎖佢地電話)

複式洋房

回覆樓主:

唔好俾佢地黎住。一陣你唔係屋企果時佢地掉你既寶貝寵物出街點算。

公爵府

二小姐 發表於 18-7-7 15:03
阿娘和家姐商量出的結果,佢無講點解,我無問,一向問左都唔會講,佢地會話係佢地私事
...

答 :你地ge私事我無資格理,總之咪煩到我就得啦 ?

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

二小姐 發表於 18-7-7 14:29
唔怕死來個續集

同阿娘家姐(已離港)鬧到咁薑,我都要時間冷靜,加上有病在身,成日要覆診,就無搵佢地。 ...

如果你父母暫時應承你唔使掉你d寵物,你真係比佢哋嚟住?怕唔怕趁你唔喺屋企,偷偷地掉晒佢哋?

男爵府

回覆樓主:

其實如果你同佢地住真係吃力不討好,就算佢地應成你比你寵物0係度,我諗佢地都會搵機會掉走晒你0的寵物。
有0的父母真係好偏心,只可以講前世積落黎,總之好野就比另一個嘆,有咩責任惡攪野當然留比無咁錫果個,因為佢地唔想佢既心肝辛苦麻.

大宅

回覆:執身彩續集

我真係佩服你⋯⋯你竟然唔係一口拒絕你媽
你真係好有人性好重親情(講真,唔係潤你)

你同C6傾過未?
你哋是否接受:
1)你父母間屋畀你冇付出嘅家姐吞咗
2)你以後同你偏心母親同住,生養死葬,你家姐側側膊
3)你母親用埋你嘅燈油火蠟柴米油鹽煲靚湯侍奉你家姐(不過你冇份)
4)你家姐隨時踩上你家當正自己娘家

佢仲夠膽同你「開條件」

如果我係你,我會講:「恭喜你啊!你終於等到你唯一嘅寶貝女返嚟照顧你啦!祝你一家幸福!冇咩事就唔好再搵我(笨),有事就更加唔好搵我,你唯一的寶貝女唔會唔理你㗎嘛!」

雖然勸人少理老母好衰格,不過樓主咁嘅遭遇,衰格都要叫你三思
同埋要顧及C6意見

男爵府

回覆樓主:

重要同你講條件

侯爵府

回覆樓主

當初買樓買三房就係預左父母會來住,因為一直無話過家姐會回流,而長遠計我人工係支持唔到兩個家嘅支出,所以間屋嘅中房都係預左父母來長住,而娘家出租/賣出嘅錢歸二老使用,阿娘覺得咁安排幾好,係同意嘅。

我養的不是貓狗,係小型寵物,平時住籠嘅,我又無諗如果佢來住會襯我不在家掉左佢地我老公都好錫寶貝們,如果俾阿娘掉左,我同老公一定癲加反面
8-)

侯爵府

laulaucat 發表於 18-7-7 15:44
我真係佩服你⋯⋯你竟然唔係一口拒絕你媽
你真係好有人性好重親情(講真,唔係潤你)

1,樓唔係我嘅,佢地自己諗
2,預左,當時佢話自己無計劃返來就預左
3,一定會,不過講明佢同我住我唔會再俾家用佢,因為佢都有收入(出租樓和車位),係大型支出如醫療旅行先大家商量點樣支出,水電煤點都係用多左,算啦
4,我家姐都唔鍾意動物,應該唔想來

其實我娘同家姐都唔鍾意動物,佢地係天作之合
8-)

侯爵府

ZetaGundam 發表於 18-7-7 16:19
重要同你講條件

我一直有間房係留俾父母嘅,不過無諗過佢會同我講條件
8-)

公爵府

二小姐 發表於 18-7-7 16:35
當初買樓買三房就係預左父母會來住,因為一直無話過家姐會回流,而長遠計我人工係支持唔到兩個家嘅支出,所 ...

你預左父母來住我無話可說,但問題系佢地的舊屋不是出租Wo ? 是免費俾你家姐住wo ? 咁樣你父母依然是無錢使 ? 就係話你父母的一切使費都由你承擔 ? 天底下有這麼偏心的父母嗎 ?

男爵府

二小姐 發表於 18-7-7 16:40
1,樓唔係我嘅,佢地自己諗
2,預左,當時佢話自己無計劃返來就預左
3,一定會,不過講明佢同我住我唔會再 ...

而家同住,可能要家用!!!

侯爵府

回覆樓主:

佢地同住我支出都大好多,我都無可能俾到家用佢地只能供食供住供著

平時我同老公好慳,帶lunch box。煮晚飯帶lunch box的買餸只預50蚊以下買餸錢,如果同佢地住,買餸、日用品支出一定唔止咁少。

重有一d傢私要換返就佢鍾意嘅款,廁所要裝修,煮食爐要換返明火等等⋯⋯

已刪除用户

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主

「當初買三房都係諗住同父母一齊住⋯⋯」
呢個除咗係你嘅想法你老公都一樣同意嗎?
時移世易,父母又唔係唔可以照顧自己,加埋你家姐嘅因素,為何仲要一齊住呢?

首頁

尾頁

跳至