自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主

坦白講,重讀對佢嚟講都無乜幫助

如果真係有心讀的話,今年的成績應該都會有進步,加上這個年紀,都已經大局已定,好難追了
不如面對現實,去學門手藝,例如整(emoji)丶水電工、剪頭髮咁,起碼將來都可以養活自己

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主

https://www.clp.com.hk/zh/about-clp/clp-power-academy/programmes

依個中三可讀

大宅

畀面勳章

回覆樓主

樓主其實你個仔已經講咗佢有咩想做,但你就反對佢
電競同youtuber又唔係壞事,點解唔放手俾佢試?

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

ms_stefan 發表於 18-7-15 00:09
樓主其實你個仔已經講咗佢有咩想做,但你就反對佢
電競同youtuber又唔係壞事,點解唔放手俾佢試?
...

可能我老土啦,電競、Youtuber當然唔係壞事,但呢d快錢,兼職玩吓試吓無妨,始終要先裝備自己,有份安穩嘅正職先囉。

今個暑假佢都報咗個youtuber班,我冇反對仲贊成添,始終學多樣嘢,我同佢都係講同一番說話,唔好因呢d興趣而放棄學業。

公爵府

回覆樓主

想問學校之前有無試過同妳傾其他出路? 如果無,你試下揾升學就業嘅老師傾下除咗重讀外有無其他出路。呢刻我估你已經幫亞仔留咗中三嘅位,你試下開學同老師傾。你仔情況,我估佢唔會有機會原校上中四。有d 嘢,係要接受現實。再repeat 落去,好大機會變隱青。

珍珠宮

Giant 發表於 18-7-8 09:00
讀緊嘅已係band 2尾中學,但阿仔學習態度差,學習動機完全冇,終日唔係電腦就手機,唔係打機就睇片……
上 ...

鄧你慘,兩父子都唔肯面對現實

子爵府

Giant 發表於 18-7-8 09:00
讀緊嘅已係band 2尾中學,但阿仔學習態度差,學習動機完全冇,終日唔係電腦就手機,唔係打機就睇片……
上 ...

夠歲數做野未?
如夠就叫佢自己出去搵野做
做一排佢就會想讀返書

首頁

尾頁

跳至