自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

Giant 發表於 18-7-8 09:00
讀緊嘅已係band 2尾中學,但阿仔學習態度差,學習動機完全冇,終日唔係電腦就手機,唔係打機就睇片……
上 ...

我小朋友中學留兩次班被 欺凌佢完全冇心機讀落去。佢最後自己放棄唔讀報青年學員叫做由中3開始重讀報自己鍾意讀嘅it.可以叫改變左佢搵返自己。成績唔錯年年拎獎學金好多學習機會。讀完3年轉左去ive 都係收讀it.雖然大學係基本入場券但我相信條條大路通羅馬 唔好標籤vtc佢地唔係良好青年吖年青人都需要機會。讀吖仔傾吓唔好灰心
:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

公爵府

比佢邊做pt,邊讀一d校外課程果d得唔得?

今時今日連F.3學歷,會令自己搵工選擇好少

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

1314625 發表於 18-7-8 10:17
是呀,有時做過辛苦工,比外人鬧下,可能可以領悟讀書的重要

幾多歲可以做嘢? 想叫佢搵份暑期工捱吓撞吓板。學會後悔及珍惜。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

侯爵府

回覆樓主:

试下飛機工程,見什麼展翅計劃有。見朋友做緊覺得佢好穩定。

珍珠宮

回覆樓主:

停經濟,叫佢返工揾錢

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

傳統文法中學唔啱佢, 學門手藝!

VTC 唔係咁差呀??

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

repeat 沒用的,去讀vtc

公爵府

2018父親節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

唔好再留喇,盞佢冇心機兼比同學笑,認真同佢講想點,攞份vtc既資料比佢揀邊科,讀書真係冇得迫...

男爵府

回覆樓主

所謂學壞,是什麼意思?

如果是一頭金髮,食煙飲酒,溝女,甚至小賭怡情,不過有工作。雖然可能只是洗頭,做車房,裝修⋯⋯之後點都有門手藝。

你諗下,以上好D定你仔現在好D?

有D觀念,死抱,害人不淺。

子爵府

Giant 發表於 18-7-8 11:14
幾多歲可以做嘢? 想叫佢搵份暑期工捱吓撞吓板。學會後悔及珍惜。

老麥7仔都應該得。

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Giant 發表於 18-7-8 11:14
15歲可以做野。
試下李兆基創意書院,只收S4~S6學生,不是普通中學,課程讀創意藝術
http://www.creativehk.edu.hk

水晶宮

Giant 發表於 18-7-8 09:00
讀緊嘅已係band 2尾中學,但阿仔學習態度差,學習動機完全冇,終日唔係電腦就手機,唔係打機就睇片……
上 ...

我朋友仔又係讀唔成書,讀電好似,而家出來搵幾萬個月,未必個個都學壞既

珍珠宮

畀面勳章

我當年有男同學 repeated 左3年 f5,捱埋 f6 去讀 ive.
呢個年代有門手藝可能好過大學非實用專科畢業,吾好灰心

洋房

回覆樓主:

我會揀轉校!因佢系間都讀到冇心機,轉下會好D!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

甜芋 發表於 18-7-8 09:38
俾佢再重讀,睇下佢自己點睇。依家你地關係點,家務,基本煮食佢做唔做?你淨係觀察,唔使幫佢打算住,由 ...

好同意,我都親身經歷過,過程係痛苦,但係會同佢傾佢自己想點,同佢分析,佢自己想點,想讀書?重讀係最後機會。唔想讀?揾樣有興趣嘅手藝學,同佢講,你會聽佢意願,同支持佢做啱嘅事,因為反叛期,唔好將自己期望和標準迫佢,無論點,忍耐,避免關係變差,比雙倍,甚至3倍愛心關心去愛佢,雖然唔知阿仔幾時明白你好,我仔收佢手機或電腦,打我添,我問佢係咪想讀,佢話係,我話係最後一次讀書機會,佢明白後,真係自己改變。如果你仔想學手藝,就比支持佢學,更加關心佢,但又要比私人空間佢,唔好囉嗦,保持良好關係,學壞就會減低,加油

水晶宮

回覆樓主:

做學徒,別再讀! 5,6年後就係師傅,人工又過萬以上,又有1技之長,移民分又高

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

fafala 發表於 18-7-8 12:00
我會揀轉校!因佢系間都讀到冇心機,轉下會好D!

我係過來人,band 3都未必收重讀生

伯爵府

回覆樓主

有位repeat算好,我當年都冇,冇得讀,我會揀repeat,宜家唔同以前,大部分工都要學歷,以前有分牛力就得

別墅

回覆樓主

轉另一間中學重新開始

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

要學壞其實band 1 都會學壞
vtc 比較適合你仔仔,學手藝好過留,有心發憤上年已經做左
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

首頁
12345...11

尾頁

跳至