論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

姐姐尋晚唔舒服, 聞到佢搽咗藥油, 今朝問返, 佢話肚唔舒服, 仲話原來佢唔慣食米飯, 一食就唔舒服, 跟住佢提出話依家開始唔洗提供食物比佢早午晚餐(平時我會買面包, 蛋糕, 餅干比佢做早餐同下午茶, lunch 就買印尼面, 佢要求), 佢自己會準備食物(佢用自己錢買), 佢話佢淨係會買喺印尼鋪頭買既食物. 請問我應該點做? 姐姐黎咗三個月, so far 做嘢都幾好, 我又唔想大家因為呢d 事搞到大家關係唔好, 影響佢工作.

水晶宮

回覆樓主:

黎咗香港3個月現在才説不慣吃米飯?! 印尼人一般都有米飯做主食。

水晶宮

kobiesa 發表於 18-7-10 11:34
姐姐尋晚唔舒服, 聞到佢搽咗藥油, 今朝問返, 佢話肚唔舒服, 仲話原來佢唔慣食米飯, 一食就唔舒服, 跟住佢提 ...

我第1個感覺係有印傭朋友教佢。, 想搏拎food allowance。

你要小心, 佢話你唔供應膳食。
天空之城, 快樂之地

大宅

回覆 birdbird 的帖子

佢黎咗第一個禮拜已經叫我哋唔洗準備晚餐比佢, 佢自己搞掂, 不過我見佢夜晚真係越食越少, 唉

大宅

回覆 PCCW2319 的帖子

咁我應該點做? 逼佢一定要食我哋準備比佢嘅食物?

翡翠宮

回覆樓主:

如果佢做野ok
我比 allowance 佢
呢D少事吾值得哂精神

水晶宮

kobiesa 發表於 18-7-10 15:55
回覆 birdbird 的帖子

佢黎咗第一個禮拜已經叫我哋唔洗準備晚餐比佢, 佢自己搞掂, 不過我見佢夜晚真係越食 ...

工人做嘢幾好, 你可额外比 多少少錢佢, 但又唔好指明d錢係food allowance (如果你打算比少过法定的food allowance), 因為始終你有提供膳食, 只係工人選擇唔食你提供的膳食。

侯爵府

回覆樓主

咁真係麻煩

男爵府

如果有飯唔食你估佢會唔會餓到自己暈咁攻心計?俾唔俾錢就視乎佢表現同你財政,我哋想公司加人工係咪問下就加?

首頁

尾頁

跳至