自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mercury16 發表於 18-7-17 18:35
好多謝大家解答
點都要等聯招出咗, 再決定去向!
我驚到時得一日時間考慮 ,因要交學費!

HA 讀3年hd 讀完亦係取一樣RN 牌,不過今年13/7 已截止報名。
下面條link, 亦有各私院EN 課程,您可睇睇。
https://www.facebook.com/603486809682374/posts/
1954250591272649/
如果真係有興趣在這行發展,Jupas OU 出offer 便讀(過去幾年見21分好穩陣, 20分有人sssdp有offer, 有些無讀self finance.)
因為就算接上Poly nursing degree, 讀完RN 牌都同一樣under nursing board,在人口老化人手需求下應該唔會搵唔到工。
當然,一定要大學出名呢科畢業又另計,要年青人自己想清楚是否想完夢,路怎行由他/她決定。

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

男爵府

littlesister 發表於 18-7-17 20:24
護理要讀5年既咩

男爵府

littlesister 發表於 18-7-17 20:24
護理要讀5年既咩

degree + 護士牌

琥珀宮

畀面勳章

天娜 發表於 18-7-17 20:40
degree + 護士牌

唔明,咁 bachelor 要讀幾多年畢業?護士牌係 指pass 公開試嗎?定係要做 trainee 先有牌?

男爵府

littlesister 發表於 18-7-17 20:48
唔明,咁 bachelor 要讀幾多年畢業?護士牌係 指pass 公開試嗎?定係要做 trainee 先有牌?
...

5年包埋實習,不用考公開試,要pass 校內試及實習試

琥珀宮

畀面勳章

天娜 發表於 18-7-17 20:58
5年包埋實習,不用考公開試,要pass 校內試及實習試

要5年咁長時間咁讀 PT OT DR 抵好多喎

侯爵府

回覆樓主

揀OU
其實ou學費唔貴 而且又有得拎牌

珍珠宮

回覆樓主:

揀ou,我見醫院都請好多ou 學生,實習又多,升職機會又一樣。

首頁

尾頁

跳至