跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 nettsang3 的帖子

totally wasting of time.. they should have spent these two months time for the kids to get well prepared for coming P1 interview instead.

複式洋房

回覆樓主:

留意一下,某用户國民生產總值是6, 你說他到底是誰呢,顯而易見, 每個家長只是將自己的心聲說出來, 但這個用戶非常偏激, 寫的說話和說的諗法,完全背道而馳,而且感覺有偏袒某些事和人物! 得兩個可能,一是某學校派來的,二是主角。 如果想製止別人說話,最好是自己想想之前做錯什麼,將來應改善什麼,而不是做這些小動作。

複式洋房

回覆 Sumuniverse 的帖子

我生產值唔係6,我在論壇亦不是常發言,但我好認同佢嘅說話,聽人講,不如用家體驗,小朋友喺呢間學校係讀得好開心,而我嘅小朋友亦有上台表演,佢亦好享受,所以我唔一定支持學校就係打手!

洋房

回覆樓主:

我小朋友有上台,講真我全程focus自己小朋友。
莫講話有無孫企係前面,我連其他行嘅小朋友都無望過半眼。

複式洋房

cutiegallery 發表於 18-7-19 19:37
立場中立,家長是要谷定唔谷學校..
要谷既學校,一向jm們分享都是一致選寶兒及英藝。
要讀唔谷既1學校但又 ...

其實英藝是黑店⋯⋯⋯

男爵府

comicwah 發表於 18-7-20 21:07
其實英藝是黑店⋯⋯⋯

.

大宅

回覆樓主:

我也有去畢業禮。
真的,校監孫女有 solo 環節,合唱團伴唱,這是事實。
這種情況,每年如是,我都覺得不合適,所以我無眼睇,選擇睇電話

不過,學校的老師,姨姨等,都是很好,很有愛心,而學校在大埔來說亦是我最佳選擇之一。

學校課程適中,如果嫌淺,請移玉步去隔離英記

派位就一定是講運氣。從來沒有幼稚園可以特別派得好。若有,請通知icac

叩門,也要看自己實力。小學老師不是盲的,也不是唔駛做。小朋友實力很重要。失敗了先檢討自己。而且學校也很努力為小朋友搭路。如指定要叩入某間個別小學.... 抱歉,校長不是全能的。
陳百強話:若你在選擇人,人亦能選擇你。

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

從來,畢業禮表現都是大龍鳳。老師,學生也要費上幾個月時間來準備。越好看的表現,越需要人力物力時間。無奈家長教師觀眾諸位都愛看。

我覺得最有愛的幼稚園畢業禮應該簡單而溫馨,不過觀眾唔會收貨。

點解要代友發文?自己唔識?可能是私人助理?

仲有,說得出又正校,又滌濤山又藍色校服,不如直接寫安基司,直截了當,光明正大。

大宅

我純粹路過吹水
我覺得自己都幾奇怪, 無論觀課定畢業禮 我都鐘意睇下其他小朋友的表現

男爵府

畀面勳章

Sumuniverse 發表於 18-7-20 11:17
留意一下,某用户國民生產總值是6, 你說他到底是誰呢,顯而易見, 每個家長只是將自己的心聲說出來, 但這 ...

唔好意思,我只是路過,見閣下狠狠的批評別人,發言落地有聲,但在下不經意發現閣下是七月才加入BK
而所謂的生產值也是文不對題地回下甚麼 thank you, good, very nice 刷回來的

https://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=2951173&do=thread&view=me&type=reply&from=space

其實係咪適齡學生真係減少左好多,為左爭學生,要唱好自己不單止,仲要踩對家呢?

唉!相煎何太急呢?

男爵府

畀面勳章

cnyeung 發表於 18-7-20 23:55
從來,畢業禮表現都是大龍鳳。老師,學生也要費上幾個月時間來準備。越好看的表現,越需要人力物力時間。無奈家長教師觀眾諸位都愛看。

我覺得最有愛的幼稚園畢業禮應該簡單而溫馨,不過觀眾唔會收貨。.

路過之二,離題發下up風

非常非常同意!就算最有愛心的幼稚園,一到畢業禮,真係唔知為左咩,又一樣勞役幼小的學生。在台上看到的是開心和自信,還是憂心和壓力呢? 睇到都心酸。

老師和學生都忙得團團轉,倒不如輕輕鬆鬆,人人有份上台試下,做下滿有童真的表演,老師的精力和時間用在栽陪學生不是更好嗎?

p.s. 如果同我講練習表演,也是訓練的一種,我就要好好說一下咩係時間的 marginal utility,要不要花上大量時間,操到咁盡。

複式洋房

至愛朱古力 發表於 18-7-20 23:54
唔洗講係人都知

雖然英藝是黑店係人都知,但仍有好多家長報名⋯⋯⋯身邊嘅人問讀邊間幼稚園好?我話只要唔報英藝就最好,其他間間都好

男爵府

畀面勳章 親子達人勳章

真正貼錢買難受, 其實可以推上蘋果喎

複式洋房

山貓姐 發表於 18-7-22 16:55
唔好意思,我只是路過,見閣下狠狠的批評別人,發言落地有聲,但在下不經意發現閣下是七月才加入BK
而所謂 ...

Terrific

首頁

尾頁

跳至