美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近睇到報導, 原來補防曬用礦物粉係最好,最方便, 攪到我心癢癢想買, 想請教JM們, 有咩推介?

珍珠宮

hellokuromi 發表於 18-7-20 16:19
最近睇到報導, 原來補防曬用礦物粉係最好,最方便, 攪到我心癢癢想買, 想請教JM們, 有咩推介? ...

咩叫礦物粉? 即係碎粉?

子爵府

好媽媽勳章

最近睇到報導, 原來補防曬用礦物粉係最好,最方便, 攪到我心癢癢想買, 想請教JM們, 有咩推介? ...

Alima Pure Satin Matte Foundation
有兩種物理防曬,成份簡單又唔傷皮膚,如果陰天時我單用呢隻礦物粉

侯爵府

Only minerals , 平靚正

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

大姑娘 發表於 18-7-20 21:47
咩叫礦物粉? 即係碎粉?

睇報導,以我理解應該可以當碎粉定妝,亦可當防曬,補時噴啲水喺面,用紙巾印一印,溥溥掃一層,不過唔知有冇誤解 (emoji)

複式洋房

longheibaby 發表於 18-7-21 11:25
Alima Pure Satin Matte Foundation
有兩種物理防曬,成份簡單又唔傷皮膚,如果陰天時我單用呢隻礦物粉

上網了解下先,thanks (emoji)

複式洋房

SaBB 發表於 18-7-21 13:40

多謝提供,做吓功課先 (emoji)

子爵府

回覆樓主

用緊Jane Iredale幾好用,我混合肌,以往化妝都容易出油脂粒,轉用JI明顯覺得化妝都唔會焗住塊面,兼冇再用化學化妝品後,皮膚好左,尤其夏天,不過我冇試其他牌子,所以唔識比較

伯爵府

SaBB 發表於 18-7-21 13:40

尋日買左,今日第一日用,幾好,好似無咁多面油

伯爵府

cameo 發表於 18-7-21 23:15
用緊Jane Iredale幾好用,我混合肌,以往化妝都容易出油脂粒,轉用JI明顯覺得化妝都唔會焗住塊面,兼冇再用 ...

請問你用緊邊款呀

侯爵府

sweet__heart 發表於 18-7-21 23:30
尋日買左,今日第一日用,幾好,好似無咁多面油

我將spf 17 + spf 40 一齊用。只用乾有點乾、只用spf 40 又last 不到一日、mix 埋剛剛好
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

伯爵府

SaBB 發表於 18-7-22 02:07
我將spf 17 + spf 40 一齊用。只用乾有點乾、只用spf 40 又last 不到一日、mix 埋剛剛好
...

我只買左spf17, 之後再加Cdp 碎粉,已經last到大半日兼無面油,簡直覺得amazing, 平時不論用amarmi 又好,就算cdp ,Dior 都好,只頂到三個鐘就t字位反哂光

請問spf40係咪only 既碎粉呀

侯爵府

sweet__heart 發表於 18-7-22 10:21
我只買左spf17, 之後再加Cdp 碎粉,已經last到大半日兼無面油,簡直覺得amazing, 平時不論用amarmi 又好, ...

用Cdp 碎粉米失去用minerals意義了?問過皮膚科醫生、only minerals 成分安全不會起暗粒所以我只用呢個牌子

侯爵府

sweet__heart 發表於 18-7-22 10:21
我只買左spf17, 之後再加Cdp 碎粉,已經last到大半日兼無面油,簡直覺得amazing, 平時不論用amarmi 又好, ...

係、係premium 個款、我80% 17+ 20% 40 咁用

伯爵府

SaBB 發表於 18-7-22 13:48
用Cdp 碎粉米失去用minerals意義了?問過皮膚科醫生、only minerals 成分安全不會起暗粒所以我只用呢個牌 ...

無計啦,因為我未買到面果層粉

伯爵府

SaBB 發表於 18-7-22 13:49
係、係premium 個款、我80% 17+ 20% 40 咁用

我上網唔見有40,得50,係咪即係同一款?

侯爵府

sweet__heart 發表於 18-7-22 13:50
我上網唔見有40,得50,係咪即係同一款?

咁我記錯吧、是50、是premium 那款、得一款、你可試下。

伯爵府

SaBB 發表於 18-7-22 16:13
咁我記錯吧、是50、是premium 那款、得一款、你可試下。

好呀,唔該哂你呀

大宅

SaBB 發表於 18-7-22 13:48
用Cdp 碎粉米失去用minerals意義了?問過皮膚科醫生、only minerals 成分安全不會起暗粒所以我只用呢個牌 ...

請問係咪淨係用only minerals當粉底咁用?平時我搽UV cream,搽遮x膏就直接搽two way cake,即是用佢代替two way?thx

侯爵府

yoyolaw 發表於 18-7-22 22:35
請問係咪淨係用only minerals當粉底咁用?平時我搽UV cream,搽遮x膏就直接搽two way cake,即是用佢代替tw ...

係、直接用only minerals當粉底

首頁

尾頁

跳至