家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問買邊個股票,新手,想學人炒股。望各位賜教。謝謝

男爵府

新手……第一注意是量力而買,第二能承受多大的風險,第三你目標想賺多少?……
克盡已能.參予義工.盡展所能!

子爵府

吾好買股票啦,政府D外匯基金都輸,我地D小散戶焉能賺錢呢,加息週期政府D債券衣然勁賺,一於跟足香港政府買佢果幾款債券好過啦!至於目標當然係越多越好,最緊要保本第一

子爵府

kittykwok385 發表於 18-7-30 17:31
吾好買股票啦,政府D外匯基金都輸,我地D小散戶焉能賺錢呢,加息週期政府D債券衣然勁賺,一於跟足香港政府買佢 ...

政府買邊幾隻債券?

子爵府

回覆 bbshop_bb 的帖子

就是不知道,吾知有無人知呢

大宅

今年最好楂現金,做港元定存。

水晶宮

回覆樓主

你有幾新手?對股票認知有幾多?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

不是必贏,而是避險,每個人投資策略不同、承受風險程度也不同,新手宜在此時選擇較保守的投資工具。

男爵府

如果想買股,可以去邊買呢?
去銀行買 (eg HSBC online banking) ,定出面股票行買?
我想知,會有乜收費?
是否每個月,按股票價值收費?
另外派息,是否又會收手續費?
我有 HSXC 戶口。

大宅

Cara2006 發表於 18-8-1 09:34
如果想買股,可以去邊買呢?
去銀行買 (eg HSBC online banking) ,定出面股票行買?
我想知,會有乜收費 ...

股息minimum $30
近排零佣金優惠

你預用hsbc 來回手續費起碼$300
股票行就$150

最好自己走去問! 上網問人唔准

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

xiayitree 發表於 18-7-25 23:06
請問買邊個股票,新手,想學人炒股。望各位賜教。謝謝

炒股前三思,散户炒股十個有十個輸,因為妳是同基金大户對賭~

睇下#1 先~

大力理財篇 之 月供股票 http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3731508
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 18-8-9 03:32
炒股前三思,散户炒股十個有十個輸,因為妳是同基金大户對賭~

睇下#1 先~

哈哈!我都覺得你有少少燈神feeling

利申:我唔會叫人依家買股票,我依家亦無股票係手

民房

有冇話想點買?新手1都係比較適合投資風險較低既產品。
你有2種方法可以試。
第一,你可以到銀行/投資公司搵專人同你跟進你所投資既產品,你有咩問題都可以直接同佢講,佢會詳細解答你既提問。好處係,有專人解答你既問題,但唔好就係,你唔可以即時做買賣,一定要contact番你既agency,好多時佢地未必會咁得閒即時回復你,隨時會影響你既投資。
第二,你可以將投資電灸化,即係用投資app。呢類型既app完全電子化,可以話,你人工智能,取替左人手。好處係,只要你一機在手,你想黠管理都可以,唔需要再經多重人手,但唔好係,如果你好在意有個真人比意見你,可能你會有少少唔習慣。示過宜家科技咁發達╴好多野都電子化,遲早都係一個大趨勢。

首頁

尾頁

跳至