自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

仔仔得15m 出街已嘗試比佢落地行 但由佢學識行到衣家 從來唔肯比大人拖住佢隻手仔 一拖佢 佢就會用盡全力fing開您隻手加蹲係到 但佢衣家又成日不受控制行左反方向 要捉佢翻黎 有時遇上紅綠燈或lift口位 更驚會有意外 要即刻抱起 但佢已經唔輕了 心好累 點先教到佢出街要乖乖拖住

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主

我嗰個係一放落地就勁跑,越大越跑得快,真係要發力追的。所以我只係喺安全既地方放佢落地 (e.g. 商場,公園), 馬路或近自動電梯都會抱返。
到佢大少少先開始識得慢慢行。我就跟係後面兩三步既位,眼睛完全唔離開佢。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我女個陣有用個隻有條帶O既背包,佢揹住,我拉住條繩,我收到好短,
等佢習慣貼住我行,慢慢佢會習慣跟住媽媽行,
我女而家7歲,任何時候都係拖住我,
就算我兩手拎野,冇手拖佢,佢都會扯住我件衫行,
唔會自己狂奔,我覺得係習慣

大宅

回覆樓主

我多數係安全地方先放地行,商場,但多數係少人地方,到大概歲半,同佢講,唔拖就即刻咩返,佢當然唔理我,我就即刻咩返佢,之後佢一唔係拖就咁,佢就肯拖住我

大宅

回覆樓主

一唔拖就即刻返屋企冇得去玩,試過幾次就變乖

panda361    發表於 18-7-27 00:29

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

比佢揹個 學行帶 背囊

珍珠宮

回覆樓主:

不可能。一定要拖,喊都要拖,一係返屋企。

已刪除用户

回覆樓主:

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

一定要拖實,衝出馬路就慘

大宅

Poo得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

我女嗰陣大部份時候都肯拖,可能因為由佢識行開始,我就灌輸佢要拖手先可以行。
當然都有唔肯拖嘅時候,其實係好事嚟,佢開始有主見,明白自己係獨立個體。但我只會係安全地方俾佢自己行,如果係馬路我通常都係要佢上b車/孭帶。其實你要令佢明白一係拖手,一係無得行,佢喊你要無視佢,你抱佢唔到你就用孭帶。
我女依家22m,叫佢拖手佢就會拖住,反而依家想佢拖住行都難,成日扭抱

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

我企定捉實手仔吾俾郁
我惡我仔吾夠膽Fing甩我隻手
其實fing甩咪捉實企定吾肯即刻反屋企肯拖實再落街
咁梗係平日放假無野做落街先真係反屋企
平時约左人咪企定拖實手仔等肯拖再行
肯拖咪贊下一路行一路贊
教出街要拖實mama
記住真係要從小教
到依家8歲自己會自動拖我

反而我嫌煩

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

黃二少奶 發表於 18-7-26 23:52
我女個陣有用個隻有條帶O既背包,佢揹住,我拉住條繩,我收到好短,
等佢習慣貼住我行,慢慢佢會習慣跟住媽媽行, ...

我個女歲幾,我都有買類似你果D帶,對佢冇用 知我拉住佢就除出黎,試用佢除唔到果D(幾個扣果種),就坐地下係要我幫佢除。

水晶宮

BK Milk勳章

seaman1982 發表於 18-7-27 00:08
我個女歲幾,我都有買類似你果D帶,對佢冇用 知我拉住佢就除出黎,試用佢除唔到果D(幾個扣果種 ...

從來吾需要用呢d
企硬就教到
呢D關乎危險怕衝出馬路
我會勁惡c

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mmeilammm 發表於 18-7-26 23:24
仔仔得15m 出街已嘗試比佢落地行 但由佢學識行到衣家 從來唔肯比大人拖住佢隻手仔 一拖佢 佢就會用盡全力fi ...

即刻抱起佢唔比佢行
我e生仔又係咁14個月
唔知點解唔鍾意拖
係安全環境先比佢自由行

水晶宮

BK Milk勳章

Nbs 發表於 18-7-26 23:47
我嗰個係一放落地就勁跑,越大越跑得快,真係要發力追的。所以我只係喺安全既地方放佢落地 (e.g. 商場,公 ...

老實一落地勁跑我會即刻返屋企
要教訓小朋友識架
你月用方法去遷就只會月蝦你

大宅

回覆樓主:

唔好追慣,之後只會你越追佢越跑得快。
可以試下係出門時就同佢講要拖手先去街街,唔肯拖就唔好去,佢一fing開你你就原地等(當然係安全環境下),等佢自己拖返你先繼續一齊行。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

bongbongpatty 發表於 18-7-27 00:10
從來吾需要用呢d
企硬就教到
呢D關乎危險怕衝出馬路

自細強硬教,馬路邊一定要拖!商場唔拖就上BB車!因為危險等等
去到公園話佢知,呢度唔洗拖,因為安全,但去嘅位一定要見到爸媽等等。
當佢地入左腦,安全同唔安全的地點,就會由最初的提點,到後來的自然去拖大人。
我仔女細時梗成日想甩開大人,但都係咁教大,每次拖又讚下,好快已無甩開大人手的問題。

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 18-7-27 00:08
我個女歲幾,我都有買類似你果D帶,對佢冇用 知我拉住佢就除出黎,試用佢除唔到果D(幾個扣果種 ...
咁咪唔去街返屋企囉,
我總之要用,等佢習慣

珍珠宮

回覆樓主

拖唔好只拖手掌,要連手腕咁就fing極都唔甩,如果唔比拖不停喊就返歸,試幾次就會知

首頁

尾頁

跳至