跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 ilovebb2019 的帖子

謝謝你呀~~~~

別墅

回覆 HWY 的帖子

關於certify true copy docments.
想問大家如何去做CTC呢 ? 有人話入境處可做部分CTC,是否真的嗎?

洋房

回覆 HWY 的帖子

請教下, 良民證申請表上選項 1)移民,2)學生/交換訪客3)其他目的(包括經商或旅遊)
是否✔1)移民 ? 謝謝❗

男爵府

miweng 發表於 19-8-21 09:00
回覆 HWY 的帖子

請教下, 良民證申請表上選項 1)移民,2)學生/交換訪客3)其他目的(包括經商或旅遊)

是移民。

男爵府

湯物 發表於 19-8-20 23:40
回覆 HWY 的帖子

關於certify true copy docments.

特區護照- Yes. 入境處可做 CTC.

別墅

HWY 發表於 19-8-21 09:23

多謝你回覆。咁其他結婚證書,子女出世紙呢?

男爵府

湯物 發表於 19-8-21 09:33
多謝你回覆。咁其他結婚證書,子女出世紙呢?

以上都是去
[size=14.875px]金鐘道政府合署低座3樓
[size=14.875px](港鐵金鐘站C1出口)

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章

HWY 發表於 19-8-21 10:12
以上都是去
金鐘道政府合署低座3樓
(港鐵金鐘站C1出口)

咁就方便好多

HWY    發表於 19-8-21 15:03

男爵府

想問有無人知 security bond 是什麼東東 ?

我見Application form 其中有一份寫 RM10 Stamp
跟住後面又有一頁Secuirty bond/ Bank guarantee rates Hong Kong RM10000

男爵府

HWY 發表於 19-8-21 22:39
想問有無人知 security bond 是什麼東東 ?

我見Application form 其中有一份寫 RM10 Stamp

批咗後,辦手續前要畀錢

HWY    發表於 19-8-23 17:34

男爵府

MommyPanel勳章

HWY 發表於 19-8-21 09:23

請問係咪入境處搞CTC就可以? 需要預約嗎?
有沒有website可分享。

早前打算搵aduitor搞,佢有做開,點知比MM2H話佢唔係Aduitor, 但明明人地係架! 而家send封證明信比佢,佢都無回音,真係比MM2h的人玩死。所以我唔敢博aduitor做。
Black List below seller:魔怪媽媽
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

男爵府

happymap2013 發表於 19-8-23 21:15
請問係咪入境處搞CTC就可以? 需要預約嗎?
有沒有website可分享。

核 證 副 本 申 請 書

香 港 灣 仔 告 士 打 道 七 號 入 境 事 務 大 樓 四 樓 旅 行 證 件 及 國 籍 ( 申請 ) 組

4/F. 1~2号窗同佢講要申請passport核實副本,佢會比個籌你。

https://www.immd.gov.hk/pdforms/sfim433.pdf

MM2H 要求 Auditor 是有 CPA practising with notary public 資格才可做CTC.

我最近都有sent email to MM2H, 足足等左3星期先收到email reply.

侯爵府

男爵府

HWY 發表於 19-8-23 21:53
核 證 副 本 申 請 書香 港 灣 仔 告 士 打 道 七 號 入 境 事 務 大 樓 四 樓 旅 行 證 件 及 國 籍 ( 申 ...

你都好呀!! 有repply, 早前未發生事個陣,都好快reply, 而家send 比佢地, 全部email return 同埋電話係打唔通的.
我的auditor 係CPA practising with notary public 資格的. 佢有做開mm2h 的客, 但唔知做咩佢幫佢個客人做完, 就reject左, 原因係ctc 唔得。 
waieva13 ,adj4102, tiffytiffy2002
melody00,BAIDEN,heib0910,miffychsno8(Lai mei la)
hi952,waiyi1011,MC82"9277*334"
(BOC =012 608 1009846 9 chan wai yi)

男爵府

HWY 發表於 19-8-23 21:53
核 證 副 本 申 請 書香 港 灣 仔 告 士 打 道 七 號 入 境 事 務 大 樓 四 樓 旅 行 證 件 及 國 籍 ( 申 ...

mm2h 會accept 入境處的ctc 嗎? 自己影印好,比佢蓋印,係咪唔洗比影印費?

男爵府

happymap2013 發表於 19-8-24 13:40
mm2h 會accept 入境處的ctc 嗎? 自己影印好,比佢蓋印,係咪唔洗比影印費?
...

我係別的討論區有人是用入境處的 CTC 去遞交给 MM2H 的。我也會經此方法做。
你不用自行影印去 , 入境處係出ㄧ份有相和個入資料那頁有 CTC 蓋章文件给你。你之後自行再影印特區護照既內頁連同呢份 CTC 寄去 MM2H.

男爵府

happymap2013 發表於 19-8-24 13:39
你都好呀!! 有repply, 早前未發生事個陣,都好快reply, 而家send 比佢地, 全部email return 同埋電話係打 ...

CPA practising with notary public 應該係得。如果咁都吾得, 可能MM2H又有D野改左而我地又吾知既。

我係平常心, 批到就批啦 !

男爵府

我想問下大家, 你地做ctc會點做?
我打算

a)結婚cert-->金鐘政府
b)出世紙-->同上
c)passport-->入境處
d)良民謐-->已搞。 

講多少少比大家知個流程先: 
1)先去馬來西亞領事館申請(帶錢+申請mm2h的主申請的表格,已填,不過我怕佢要埋其他,所以全部帶哂和 id copy)好似係咁多
2)佢會比張收據你, 4日後返去佢度拎supporting letter
3)你攞左信後,你拎住封信去軍器廠街灣仔警處14樓, 申請無犯罪記錄 (最好係網上print out 出來填又或是係警處填都得, 因為都等幾耐)$250/份, 我一家都係比250,只係主申請人要比 (eps/八達通)
4)完成後4星期內, 警局會拎去馬來西亞香港領事管,(唔係寄去mm2h)
5)最後由馬來西亞香港領事管 通知你去馬來西亞香港領事管拎返良民證

e)學歷-->請推介邊個律師/核數師做ctc
f)工作證明-->請推介邊個律師/核數師 做ctc
g)工作技能-->請推介邊個律師/核數師
h)3個月bank statment-->請推介邊個律師/核數師 ,早前e-mail問mm2h,,佢地話e-banking print out 出黎話唔洗ctc,但呢排香港發生事,我唔想比佢有藉口因為無做ctc而reject我,所以做左先,穩陣d

另外,我clarfty一樣野,搞掂哂,係咪寄所有副本比mm2h先?

謝謝大家

侯爵府

g)工作技能-->請推介邊個律師/核數師
h)3個月bank statment

**我2018年申請MM2H時是不需要有學歷, 工作技能證明的.
**工作證明可以向公司申請, 正本給MM2H機構便可以.
**銀行月結單, 我都是在網上用彩色打印的.

以上項目要求是否有更新, 我便不清楚.

男爵府

諺諺mum 發表於 19-8-24 15:57
g) ...

以我所知只需提供主申請人的 resume 內容包括 academic qualification, working experience and skillls 就像我們一般
見工的resume。亦無提到要做CTC.

首頁

尾頁

跳至